ЧОКОЛАДА СКУПЉА И ОД БИФТЕКА: Стручњаци најављују још више цене омиљеног слаткиша

Е. Божић Талијан

25. 10. 2024. у 07:00

ЧОКОЛАДА је већ скупља од одређених врста меса, а потрошачи би могли да се суоче са још вишим ценовницима током долазећих празника.

ЧОКОЛАДА СКУПЉА И ОД БИФТЕКА: Стручњаци најављују још више цене омиљеног слаткиша

Foto: Shutterstock

 Тренутно у нашим радњама ови кондиторски производи, узимајући у обзир све врсте од обичних млечних чоколада до квалитетних црних, коштају од 1.200 до, чак 4.000 динара за килограм. Ако се има у виду да за килограм бифтека треба издвојити око 3.000, онда је овај слаткиш премашио и најквалитетније месо.

Цене какаоа су се на берзама више него удвостручиле од почетка године и остале су на рекордно високом нивоу, наводи CNN преносећи анализу водеће финансијске компаније Wells Fargo. Британски "Гардијан" пише да је максимум од скоро 12.000 долара по тони достигнут у првој половини 2024, као одговор на глобалну несташицу сировине. Према проценама светских стручњака ово поскупљење ће се прелити на цену омиљеног слаткиша у малопродаји у данима и месецима који следе, до краја 2024. и у 2025. години, посебно када је у питању црна чоколада са већим садржајем какаоа.

У Србији је за годину дана чоколада поскупела 33,6 одсто, што је драстично већи раст од оног који је у истом периоду забележен у категорији "храна" од 3,3 одсто, показују подаци Републичког завода за статистику за септембар 2024.

У нашој земљи је почела сезона слава, а чоколада за кување је један од главних састојака ситних колача који су неизостовни део свечана трпезе. Цена се за 200 грама овог кондиторског производа креће од 390 до, чак, 587 динара, што значи да килограм кошта од 1.950 до 2.935. Најтраженији бренд чоколаде за кување скупљи је ако се купује у мањем паковању од 100 грама, јер треба издвојити 225 динара. Али, у истој грамажи се може наћи и најјефтинија, па је тако један произвођач на акцији нуди за 170 динара.

НЕСТАШИЦА ЗРНА

МЕЂУНАРОДНА организација за какао упозорила је да је производња за сезону 2023-2024. смањена за 14,2 одсто због ниских приноса трећу годину заредом у западној Африци, где се узгаја 70 процената ове сировине, преноси британски "Гардијан". Регион, посебно главне земље произвођачи, Обала Слоноваче и Гана, суочавају се са лошим временским приликама, болестима усева и хронично недовољним улагањима у фарме какаоа. То је, како истичу аналитичари, резултирало дубоким, структурним проблемима у снабдевању, које се неће брзо поправити.

У маркетима је уочљиво да су многи брендови чоколада на снижењу. Тако 100 грама црне квалитетније, са високим садржајем какаоа, од 70 одсто па навише, на акцији кошта 160 до 360 динара, а редовне цене су од 340 до 400 динара. Класична млечна чоколада исте грамаже продаје се на снижењу од 120 до 250, док су редовне цене углавном од 300 до 350 динара.

Ближе се Нова година и Божић, а уколико се остваре предвиђања стручњака и потрошачи се суоче са новим поскупљењем, онда би током празника могло да буде и мање ових слатких дарова. Потрошачи у Србији кажу да је висока цена чоколада додатно оптерећење за кућни буџет, јер су, иначе, и основне животне намирнице скупе. Ипак, не одустају од куповине чоколаде, али смањују количину и сналазе се да би прошли што повољније. Већина пазари ове слаткише искључиво када су на акцији у продавницама, или их купују на пијацима где се често продају по знатно нижој цени него у трговинским ланцима.

С друге стране, и произвођачи постају све креативнији у начинима да се изборе са растућом ценом какаоа. Тако, чоколаде постају све мање или се снижава њихов квалитет како компаније настоје да смање трошкове. Смањивање грамаже представља прикривено повећање цене артикла, за чим произвођачи све чешће посежу. Та непоштена пословна пракса често изазива негодовање потрошача, јер је паковање чоколаде уместо 100 грама, калирало на 90, 80 или 75 грама. Тим маркентиншким триком компаније злоупотребљавају навике потрошача, јер купци брзо примете поскупљење производа, али не обраћају превише пажње на његову количину. Други начин на који произвођачи реагују је да замене слој чоколаде другим пуњењем, попуст кекса, обланди или нечим сличним, чиме се снижава и квалитет.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
СВЕ СЕ ПРЕОКРЕНУЛО У ПОСЛЕДЊИ ЧАС: Четири велике националне анкете откривају ко ће бити нови председник САД

СВЕ СЕ ПРЕОКРЕНУЛО У ПОСЛЕДЊИ ЧАС: Четири велике националне анкете откривају ко ће бити нови председник САД

МАЊЕ од две недеље остало је до америчких председничких избора, а трка је и даље крајње неизвесна. Најновије анкете показују да Доналд Трамп ипак тесно води испред Камале Харис. У чак четири велике националне анкете, Трамп је први пут од почетка августа стекао предност над својом демократском противницом.

24. 10. 2024. у 16:34

Коментари (0)

КОПИРА ЂОКОВИЋА У СВЕМУ: Очајнички потез италијанског тенисера, али у једној ствари никад неће моћи бити Новак (ВИДЕО)