ЊЕГОВУ ЖЛИЧИЦУ ЈЕ И СИНАТРА ВОЛЕО: Легендарни кувар Стево Карапанџа о Истри, богатој каријери, омиљеном јелу...
ЗА домаћице у бившој Југославији није било веће похвале од оне "куваш к'о Карапанџа".
Са кулинарском звездом, кроз више од хиљаду епизода чувене емисије "Мале тајне великих мајстора кухиње", која је емитована од 1974. до 1991, вештини спремања хране учили су се сви од Вардара до Триглава. Његови рецепти су се записивали, а јела правила одмах по завршетку епизоде. Своје мале тајне, велики мајстор кухиње Стево Карапанџа (74) никада није крио од гледалаца.
Са легендарним куваром разговарамо на обали Дунава у Београду, где је на позив пријатеља дошао да учествује на фестивалу рибљих специјалитета. У казану од хиљаду литара, Београђанима је спремао њоке са морским плодовима. Немали је број пролазника који га је препознао и замолио за фотографију, што Карапанџа није одбијао. Насмејан, срдачан и љубазан, открио нам је како проводи своје пензионерске дане у истранском граду Ловрану.
- Тамо је јако лепо, коме год кажем да живим у Истри, сви уздахну и шале се да ми завиде - прича нам Карапанџа. - У пензији сам, много сам радио и мислим да сам заслужио да сад одмарам. Ленчарим, шетам, уживам. Много ходам. Имамо шеталиште од 12 километара које спаја Ловран и Опатију. Замислите, каква је лепота ту шетати, вратити се кући и нешто појести... Здравље ме добро служи, слушам лекара и редовно идем на контроле. Баш сам срећан човек.
Иако је у "мировини", и даље је активан - саветује млађе колеге, има лиценцу међународног судије, те путује на бројна кулинарска такмичења. Каже нам да је био у Русији, Турској, Италији, Украјини...
У богатој каријери кувао је за многе познате личности. Награђен је са више од 30 медаља. Његове специјалитете јели су политичари попут Тита, али и светске звезде. Један од њих је и Френк Синатра. У лондонском "Савој" хотелу, где је Стево Карапанџа радио годину дана, брзо се прочуло за његове шпагете "болоњезе", које су послужене и славном Синатри када је ту боравио као гост.
- Радио сам у таквом хотелу где је долазило много познатих људи, од политичара до криминалаца. Сви су се тамо окупљали - сећа се славни кувар.
У ери интернета, када су не само рецепти свих јела, већ и снимци припреме доступни свима, питали смо нашег саговорника да ли кувари, ипак, могу да сачувају неку малу кулинарску тајну.
- На интернету сада можете наћи специјалитете целог света. Никада нисам говорио да има нека тајна, радо сам млађима показивао како се неко јело прави. А то, да неки кувар нешто скрива, то су све приче. Шта има да таји, све је доступно. Ето, у земљама бивше Југославије, сва национална јела су плод неког утицаја. У Македонији, Босни и једном делу Србије, Турци су оставили своје трагове. Док у Хрватској и Словенији се примети аустроугарска нота. То је велики микс и то је веома добро јер имамо свашта. Тешко је рећи која од комшијских земаља најбоље комбинује те укусе.
Ових дана прославио је свој 74. рођендан. Каже да године не воли да броји, то га не занима, али каже да је Девица у хороскопу, те да га красе особине карактеристичне за овај знак - педантност и уредност. Зато није чудо што је имао малу замерку за колегу Џејми Оливера који, према Стевином мишљењу, прави неред док кува.
- Волим да је све уредно, чисто и на свом месту, под конац. А Џејми, он узме першун, па баци на једну страну, онда рузмарин на другу и остане неред. Наравно, то не умањује његово умеће спремања хране.
Са супругом Ренатом у браку је већ 38 година. Једно време живели су у Швајцарској, где су отворили ресторан "Сунце" и водили га 17 година. За две године прославиће четири деценије заједничког живота, мада Стево каже да им је свака годишњица јубиларна. Питали смо га да ли је он главни кувар и у својој кући, те шта најрадије спрема:
- Омиљено ми је неко вариво, било шта на "кашику". Мој слоган је - мењам бифтек за чорбу. Ако бих морао да бирам, најрадије спремам и једем истарску манештру. То је пасуљ са младим кукурузом, они то још називају манештра од бобићи. Нисам главни кувар у кући, већ супруга и ја делимо послове. Када је слога у кући, онда се око свега лако договоримо - закључује Стево Карапанџа.
КОРОНА КУВАРЕ УДАРИЛА ПО ЏЕПУ
ПАНДЕМИЈА вируса корона испразнила је џепове многим професијама, те тако није заобишла ни кулинарску. Хотели и ресторани били су затворени, из кухиња нису мирисала јела.
- Саосећам са колегама који су прошле године били погођени пандемијом, многи су имали потешкоће а имају их и данас. Људи су ушли у кредите, персонал је остао без прихода... Десила се трагедија за целу професију, али се надам да ће то зло престати и да ће се људи опоравити. Нажалост, многи већ дуго осећају последице у свом џепу.
Препоручујемо
(МАПА) ОВОГ ДАТУМА СТИЖЕ ПРАВА ЗИМА И НАЈХЛАДНИЈИ ПЕРИОД! Иван Ристић за "Новости" открива: Биће још снега, долази хладан арктички ваздух
ЦЕЛА Србија окована је снегом, а метеоролог Иван Ристић за "Новости" каже да нас тек очекује права зима.
24. 12. 2024. у 14:46
ПРВИ СНИМЦИ УКРАЈИНСКОГ НАПАДА НА РИЛСК: Најмање шест мртвих и десетине повређених, горе аутомобили (ВИДЕО)
ШЕСТ особа, међу којима и једно дете, убијено је у Рилску, у области Курск, као резултат ракетног удара украјинских оружаних снага, саопштио је вршилац дужности гувернера Курске области Александар Хинштајн.
20. 12. 2024. у 17:07
СТИЖЕ ПОЛИТИЧКИ ПОТРЕС? Ево ко води у анкетама за новог немачког канцелара
АЛИС Вајдел, лидерка десничарске странке Алтернатива за Немачку (АфД), према последњим анкетама, преузела је вођство испред Фридриха Мерца, лидера Хришћанско-демократске уније (ЦДУ).
24. 12. 2024. у 12:17
Коментари (1)