КИСЕЛИ КУПУС, КРАСТАВЧИЋИ ИЛИ КАРФИОЛ: Која ферментисана храна има највише витамина
ФЕРМЕНТИСАНА храна је пре свега пуна живих добрих бактерија познатих као пробиотици, а поред тога, ферментисано воће и поврће обилује антиоксидансима неопходним за јак имунитет
Зимница је незаобилазни део зимских гастрономских ритуала, богатство корисних хранљивих материја које радо припремамо и конзумирамо. Трпеза је у периоду зиме углавном богата, а уз редовне оброке велики је број догађаја на којима није лако испоштовати умереност.
Ферментисана храна и зимница: Које су њене најважније здравствене користи
Здравствене користи ферментисане хране која чини највећи део зимнице, добро су познате. Комбинација састојака из природно киселих намирница и течности воде у којој се додатно кисели и одвија процес ферментације утиче на повећање корисних својстава. Ферментисана храна је пре свега пуна живих добрих бактерија познатих као пробиотици. Поред тога, ферментисано воће и поврће обилује антиоксидансима неопходним за јак имунитет. Слана киселина која се ствара ферментацијом чини ферментисану храну погодном за особе са дијабетесом, а неке студије су доказале да може помоћу у стабилизацији нивоа шећера у крви.
Кисели купус: Зима се без њега не може замислити, да ли је то и најздравија зимница
Кисели купус обилује витамином Ц, бета каротеном, калијумом, магнезијумом и сумпором, а и има веома мало калорија. Један је од најјачих природних пробиотика. Одличан је извор влакана, уз витамине и минерале. Богат је ензимима који помажу телу да лакше разгради храну што је значајно за апсопрцију хранљивих састојака. Добре бактерије из киселог купуса су „мелем“ за слузокожу дигестивног система, а када нам је слузокожа здрава ћелије имунског система делују као барикада за нежељене супстанце и токсине.
Оно што кисели купус још издваја и ставља га на врх листе здравих намирница јесте витамин К2, који помаже у спречавању накупљања наслага калцијума (плакова) у артеријама. То је и најзначајнији фактор за појаву атеросклерозе. Мана киселог купуса је со, уз велику количину натријума.
Кисели краставчићи
И они спадају у омиљене зимске намирнице. Садрже велику количину витамина К, Ц и витамина А. Уз добре дигестивне карактеристике, могу да утичу на смањење нивоа шећера у крви, а занимљиво је да сок од киселих краставаца може да умири грчеве у мишићима. Витамини Б групе (Б6, Б12), затим рибофлавин, ниацин и тиамин такође се налазе у киселим краставчићима. Ту су и велика количина воде, протеина, мало масноћа и доста влакана. Што се тиче минерала, у њима су гвожђе, калијум, натријум и фосфор.
Поред тога што добро утичу на пробаву, истраживања показују да кисели краставчићи могу да стабилизују ниво хемоглобина.
Карфиол: За многе изненађујуће, али…
Карфиол је поврће које не садржи масноће и натријум. Обилује витаминима Ц, К, Б1, Б2, Б3, Б5, Б6 и Б9, минералима и фитохемикалијама. Добар је извор влакана, протеина, калијума и фосфора. Карфиол делује превентивно на појаву кардиоваскуларних обољења због алицина, а висок садржај омега-3 масних киселина смањује упалне процесе.
Ако редовно конзумирамо карфиол, смањујемо ризик од настанка артритиса, гојазности и дијабетеса, а ово поврће позитивно утиче на циркулацију. Глукозинолати у карфиолу погодују елиминацији штетних материја из организма, а све је више истраживања која потврђују да карфиол има потенцијале у превенцији малигних болести, захваљујући изотиоцијанатима. Комбинација селена и витамина је значајна за имунитет и добар ниво холестерола у крви. Како садржи најмање соли у односу на кисели купус и краставчиће, јасно је да је карфиол можда и најбољи избор из зимнице, ако у обзир узмемо потенцијалне ризике које конзументи ферментисане хране имају (посебно кардиоваскуларни болесници, особе са дијебетесом).
Да ли је ферментисана храна опасна због количине соли коју садржи
За особе којима не смета повећан унос соли и не угрожавају им здравље пре свега срца, кисели купус и свако друго укисељено поврће и воће је одличан избор. Стручњаци напомињу да је контрола уноса соли веома важна и за кардиоваскуларне болеснике и особе са дијабетесом. Међутим, друге предности ферментисане хране не би требало занемарити, а унос соли је препоручљиво исконтролисати кроз друге намирнице које такође садрже висок проценат соли: сухомеснати производи, сиреви, грицкалице…
(eKlinika)
Препоручујемо
ОРАШАСТИ ПЛОДОВИ: Бадеми, ораси или пистаћи – који је најздравији?
30. 12. 2023. у 19:46
ЖУЧНА КЕСА НЕ ВОЛИ МАСНО: Кључан део здравља је одговарајући начин исхране (ЈЕЛОВНИК)
26. 12. 2023. у 10:00
НОВО РУСКО ОРУЖЈЕ НА ФРОНТУ У УКРАЈИНИ: Изазива застрашујућу штету, а има само један циљ
РУСИЈА је недавно почела да производи термобаричне беспилотне летелице које ће се користити уз беспилотне летелице-мамце у Украјини, а које су у стању да нанесу озбиљну штету цивилима, открила је истрага Асошиејтед преса (АП).
16. 11. 2024. у 20:23
"ПРОНАЋИ ЋУ И УНИШТИЋУ ИХ СВЕ" Хитно се огласио Илон Маск, реаговала и Захарова
АМЕРИЧКИ бизнисмен Илон Маск саопштио је путем друштвене мреже да ће „пронаћи и уништити“ све оне који га оптужују за контакте са Москвом.
16. 11. 2024. у 16:18
ЂУРЂИЦ И ЂУРЂЕВДАН: Исти светац, две иконе и два празника - у чему су сличности и разлике?
СВЕТОГ Георгија или светог Ђорђа/Ђурађа - како у народу зову овог свеца, православни Срби славе два пута у години.
16. 11. 2024. у 08:25
Коментари (0)