БРОКОЛИ ЧУВАР ЈЕТРЕ: Уз промену исхране и ове намирнице сачувајте здравље (ЈЕЛОВНИК)
КАДА се наруши здравље јетре, у питање се доводе многе друге функције организма, јер овај орган има вишеструку улогу. Јетра регулише метаболизам, разграђује масноће и претвара вредности унесених намирница у енергију, а важна је и за детоксикацију.
Као и сви други органи у нашем телу, ни јетра не воли превише алкохола и цигарета. Избегавање ових лоших навика може да буде кључно за очување њеног здравља. Још, ако се уз здраве навике уведе одговарајућа исхрана, то може да буде погодак.
Нутриционисти тврде да је најбоља храна за јетру она која садржи обиље влакана. На првом месту интегралне житарице. Уз житарице, саветују и обиље поврћа, а студије су показале да броколи може да помогне у заштити од неалкохолне масне болести јетре. За очување здравља јетре важно је и лиснато поврће, попут спанаћа, јер садржи снажан антиоксиданс који се зове глутатион. За њега је доказано да је од користи у побољшању функције јетре. Орашасти плодови су одличан извор витамина Е, хранљиве материје за коју истраживања показују да може бити од помоћи у заштити од болести масне јетре. Јетри прија и шољица до две кафе дневно, а нека истраживања су показала да кафа може да буде корисна у смањењу ризика од рака јетре. Од зачина се највише саветују оригано, жалфију или рузмарин.
Ово је предлог јеловника:
Понедељак
доручак: мешавина овсених, јечмених и ражаних пахуљица са неколико орашастих плодова и киселим млеком
ужина: јабука
ручак: крем-чорба од броколија и динстано месо по избору
вечера: пројара са спанаћем и шоља јогурта
Уторак
доручак: два барена јаја, два препечена парчета хлеба и поврће по избору
ужина: малине
ручак: грилована риба и крем-чорба од броколија
вечера: црвене паприке пуњене сиром и кришка хлеба
Среда
доручак: парче младог немасног сира, барени броколи и барено јаје
ужина: крушка
ручак: 150 грама интегралног пиринча и динстана пилетина
вечера: овсене пахуљице са мало сувог грожђа, бадема и јогуртом
Четвртак
доручак: намаз од белог лука у маслиновом уљу, два препечена парчета хлеба и парадјз салата
ужина: боровнице
ручак: грилована риба са бареним броколијем и белим луком
вечера: рижото од интегралног пиринча са поврћем
Петак
доручак: два барена јаја и свежа црвена паприка, чаша киселог млека
ужина: купине
ручак: кувано сочиво и салата од целера
вечера: запечени броколи са беланцима и ситним комадима ћурећег или пилећег меса
Препоручујемо
ОБЕЗБЕДИТЕ СЕ ДОК ТРАЈЕ СЕЗОНА: Кувани парадајз штити од срчаног удара
14. 10. 2023. у 19:00
ИСХРАНОМ ПОБЕДИТЕ ХЕЛИКОБАКТЕРИЈУ: Уз ову исхрану решите се проблема (ЈЕЛОВНИК)
09. 10. 2023. у 09:30
ВАЛЕРИЈ ЗАЛУЖНИ ДАО ПРОГНОЗУ: Ево када ће руска војска да пробије украјински фронт
НОВИ технолошки напредак током ратног времена спречиће озбиљније пробијање фронта дуж украјинско-руске границе до око 2027. године, изјавио је Валериј Залужни, бивши врховни командант Украјине и садашњи амбасадор у Уједињеном Краљевству, за „Украјинску правду“ у интервјуу објављеном 23. новембра.
23. 11. 2024. у 18:55
БРИТАНЦИ ОБЈАВИЛИ ЗАСТРАШУЈУЋУ МАПУ: "Орешник" може да стигне до било ког европског града за мање од 20 минута (МАПА)
БРИТАНСКИ лист "Дејли мејл" оценио је да би балистичка ракета "орешник" могла да стигне до било ког европског града за мање од 20 минута.
23. 11. 2024. у 15:58
"И ЗЕМУНЦИ СУ ГА СЕ ПЛАШИЛИ": Како је Бели постао Звер - прича о Сретку Калинићу
"КАЛИНИЋ је био звер од човека. Заправо, звер је блага реч" - рекао је тада Багзи, након чега је Калинић којег су чланови клана до тада ословљавали са "Бели" добио надимак "Звер".
24. 11. 2024. у 11:09
Коментари (0)