ПУТЕР ИЛИ МАРГАРИН, ШТА ЈЕ ЗДРАВИЈЕ? Поштујте правило једне кашичице
ПУТЕР или маргарин? Тешко им је одолети.
Стари добри путер се прави од крављег млека које се меша док се не претвори у густу, жућкасту супстанцу што се магично топи на врућој кришки тоста, док се различити маргарини различито индустријски добијају.
Четири разлога зашто је путер добар избор
– Путер је свакако здравија варијанта. Маргарин има смањену количину засићених масноћа, али га технологија производње ставља на значајно нижу лествицу квалитета у односу на путер – каже за "Блиц Жену" Ана Тодоровић, специјалиста струковни нутрициониста, и објашњава због чега је тако.
Неслани путер је здравији
– Путер је природни млечни производ који обилује масноћама животињског порекла, чак 80 одсто. Осим тога, путер садржи и есенцијалне масне киселине, витамине и минерале. С обзиром на то да путер садржи засићене масноће, услед његовог прекомерог конзумирања може доћи до повећања липидних параметара у крви. У првом реду то су укупни холестерол, али и његова лоша фракција, ЛДЛ холестерол, који представља директан фактор ризика за настанак атеросклерозе, масне јетре и генерално има негативан утицај на кардиоваскуларни систем. Осим тога, одређени типови путера садрже и со, што представља директан ризик за повећање крвног притиска.
У одбрану путера Тодоровић наводи да путер садржи значајну количину витамина Д, који је од великог значаја за јачање имунитета, превенцију настанка остеопорозе, будући да помаже апсорпцију калцијума, а саставни је део нутритивне терапије код псоријазе. Садржи и значајну количину витамина А и Е који су значајни антиоксиданси, као и витамин К који учествује у коагулацији. Један од занимљивих састојака путера јесте бутерна киселина која има значај у очувању интегритета слузокоже црева због свог регенеративног дејства.
Једна кашичица је довољна
Путер даје одличну ноту сланим јелима, али и посластицама, па је важно бити врло умерен у количинама јер су тада предности вишеструке. Довољна дневна количина путера је она коју захватите кафеном кашичицом. Намажите је на кришку тостираног хлеба и са мало меда и шољом чаја имате здрав доручак.
Маргарин је тешко избећи
– Маргарин је значајно јефтинија, али мање квалитетна алтернатива путеру. За његову производњу користе се углавном хидрогенизована биљна уља и вода, а у неким случајевима додаје се и млеко. Хидрогенизација је технолошки процес којим се учвршћују биљна уља у маргарину. Сам процес захтева високе температуре које у већини случајева стварају канцерогене материје у уљима. Осим тога, долази да нарушавања структуре масних киселина и претвара их у трансмасти, које су изразито непожељне по здравље.
Маргарин се уобичајено обогаћује вештачким витаминина и аромама. Његовом употребом директно се утиче на повећање липида у крви, али претерана конзумација може утицати лоше и на срце и јетру, те се могу јавити и проблеми са варењем.
Што ређе, то боље
На тржишту се могу наћи различите варијације у саставу маргарина. Одређени брендови обогаћују маргарин омега-3 масним киселинама, а има и лаких, лајт варијанти. Чак и ако га не конзумирате директно, маргарин је тешко избећи јер је често саставни део индустријских слаткиша и пецива. Због тога га користите што ређе. И оне здравије варијанте су ипак вештачки створене.
БОНУС ВИДЕО - IZNENADITE VOLJENU OSOBU: Pet minuta do torte bez pečenja
Препоручујемо
РУСИ ОСВОЈИЛИ КУРАХОВ? Рогов: Наше трупе подигле заставу над зградом градске управе
РУСКЕ трупе заузеле су зграду градског већа у западном делу града Куракова у ДНР и подигле на њу тробојку.
14. 12. 2024. у 13:48
ДА ЛИ ЈЕ МОГЛО ГОРЕ? Ево зашто је пред репрезентацијом Србије "немогућа мисија" у квалификацијама за Светско првенство?
Фудбалска репрезентација Србије играће у групи К са Енглеском, Албанијом, Летонијом и Андором у оквиру квалификација за Светско првенство 2026. али је селекција "горди албиона" нешто што ће представљати највећи проблем изабраницима Драгана Стојковића Пиксија. Не само због квалитета, већ и због нечег другог.
14. 12. 2024. у 13:16
БИЛА САМ ТРУДНА, А ОН ЈЕ БИО ГРУБ: Камера забележила Нолетову и Јецину свађу - снимак изненадио све
НОВАК и Јелена Ђоковић у емотивној вези су од 18. године, што значи да су пола живота провели заједно. Важе за један од најскладнијих парова, али и код њих се дешавају несугласице.
15. 12. 2024. у 12:00
Коментари (0)