ЦРНА ЧОКОЛАДА УБРЗАВА МЕТАБОЛИЗАМ: Посластица која смањује ризик од иснулиснке резистенције
НАЈНОВИЈЕ истраживање сугерише да конзумирање црне чоколаде може да помогне да се сагори више калорија током дијете.
То није први пут да се научно долази до доказа да је црна чоколада добра за здравље, али та сазнања још морају да се проверавају. Већ је познато да је тамна чоколада са 70 одсто и више какаоа богата и биљним једињењима званим флавоноиди и флаваноли који су повезани са мањим ризиком од срчаних болести и других кардиоваскуларних болести. Америчко удружење за срце указује да је конзумирање тамне чоколаде повезано с мањим ризиком од инсулинске резистенције и високог крвног притиска.
Једно истраживање у којем су учествовали гојазни испитаници показало је да конзумирање тамне чоколаде и сирових бадема помаже у смањењу њиховог "лошег" холестерола. Друга истраживања указују на такве когнитивне користи као што су побољшана меморија и расположење.
Иако неки стручњаци верују да су докази о здравственим благодетима тамне чоколаде још слаби, нова студија додаје аргументе све већем броју истраживања која ће вас можда подстаћи да уживате у неколико комада омиљене тамне чоколаде након вечере.
Студија објављена 2021. године у International Journal of Exercise Science тестирала је ефекат мале количине црне чоколаде на потрошњу енергије жена током одмора и вежбања.
Осамнаест жена насумице је распоређено у једну од две групе - једној је дато 20 грама тамне чоколаде, а другој калоријски усклађена количина беле чоколаде која се једе током 28-дневног испитивања. Испитаници нису били упознати с чињеницом да се тамна чоколада тестира, а да је бела чоколада плацебо.
Потрошња енергије за одмор у обе групе и потрошња енергије за вежбање забележене су пре почетка додавања чоколаде и након 28 дана. Вежбе су укључивале стационарну вожњу бицикла у два различита интензитета.
Резултати су показали да су учеснице које су јеле тамну чоколаду имале готово 10 одсто пораст метаболизма у мировању у поређењу са ниједним повећањем код групе која је јела белу чоколаду.
Иако се може претпоставити да је кофеин у чоколади могао да буде узрок појачаног метаболизма, истраживачи кажу да је дневна доза тамне чоколаде - приближно четири коцкице - била премала да би њен садржај кофеина могао да има значајну улогу у исходу. Вероватније је да су флавоноиди у тамној чоколади довели до убрзања метаболизма.
Препоручујемо
ПЕЧУРКЕ ЗА ИМУНИТЕТ: Богаћење исхране дијабетичара и спорије старење
11. 09. 2021. у 14:20
ПОСТ ЧУВА И ЗДРАВЉЕ: За 24 сата губи се огромна количина токсина из тела
11. 09. 2021. у 13:00
КОЖНИ ТЕСТОВИ НА АЛЕРГИЈЕ: Пре провере четири дана без антихистаминика
11. 09. 2021. у 10:00
НЕМАЧКИ БИЛД: Руси незаустављиво напредују - Ускоро крећу борбе у Дњепропетровској области, тамо никада нису били
РУСКИ војници настављају напредовање и сада се налазе свега 7 километара од Дњепропетровске области Украјине, где "до сада није било копнених борби". Ово се наводи у чланку немачког листа Билд, који је написао новинар Јулијан Репке.
04. 01. 2025. у 15:35
БИЋЕ ПУНО СНЕГА, ЧАК И У БЕОГРАДУ: Метеоролог дао прогнозу за празнике, па открио какво ће бити лето и све изненадио
ГОСТ јутарњег програма "Новости" био је метеоролог Иван Ристић који је говорио о томе какво нас време очекује после празника, али и током лета и целе године.
03. 01. 2025. у 20:35
"НЕЋЕ ОНО ТЕБЕ ПРАВИТИ СРПКИЊОМ" Потресна исповест - крвник јој убио мужа на Цетињу, па је позвао телефоном: "Рекао је и спустио слушалицу"
ЦЕТИЊЕ се није опоравило од стравичног масакра од пре скоро три лета, а на самом почетку ове године отворене су нове страшне ране.
04. 01. 2025. у 14:52
Коментари (0)