SANACIJA ŠTETE ĆE TRAJATI NEDELJAMA: Komunalne službe počele sa uklanjanjem posledica nevremena širom grada

A. Z. K.

04. 07. 2024. u 16:34

NEVREME koje je početkom nedelje pogodilo prestonicu nanelo je veliku štetu, pa radnici nadležnih javnih gradskih preduzeća imaju pune ruke posla.

САНАЦИЈА ШТЕТЕ ЋЕ ТРАЈАТИ НЕДЕЉАМА:  Комуналне службе почеле са уклањањем последица невремена широм града

Foto: N. Skenderija

Bujice su na ulicama ostavile blato, granje i razno smeće koje su već počele da sklanjaju ekipe JKP "Gradske čistoće". Vetar je lomio grane i drveće, ono je padalo po alutobolima i porodičnim kućama, a na saniranju ovog problema radili su zaposleni u preduzeću "Zelenilo Beograd". Gradski čelnici procenjuju i da bi "borba" sa problemima mogla da traje dugo.

Na Beograd se sručila jaka kiša, palo je i 70 litara po metru kvadratnom. Kako je izjavio gradski sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija i koordinaciju Darko Glavaš, mnogobrojne ekipe imale su nekoliko stotina intervencija.

- Voda je sa sobom nosila velike količine zemlje koja je blokirala odvode, zato je bio dovoljan samo jedan pokret lopatom kako bi oni ponovo postali funkcionalni, ali nažalost radnici nisu mogli da budu po celom gradu u isto vreme - rekao je Glavaš. - Sređivanje i saniranje posledica nevremena mogli bi da potraju još 10 do 15 dana. Savet za sve je da, kada su najvljene takve vremenske prilike kao u ponedeljak, ljudi bez preke potrebe ne izlaze. Oni koji se zateknu na ulicama trebalo bi da stanu i uključe sva četiri pokazivača na automobilima kako bi bili vidljivi drugim vozačima jer se u takvim situacijama vidljivist smanjuje na svega par metara.

Foto: MUP

 

Ekipe JKP "Zelenilo Beograd" izašle su na teren čim se u Beogradu nevreme smirilo. Operativni timovi za hitne intervencije ovog preduzeća odmah po završetku nevremena imali su više od 260 intervencija.

- Građani su najviše zvali zbog prelomljenih grana i stabala, a bilo je i situacija u kojima je jak vetar ugrozio stambene objekte - rekli su u JKP "Zelenilo Beograd". - Naši timovi biće na terenu dok god bude bilo potrebe i dok se ne sredi svaki problem koji se uoči u gradu. Najviše problema zabeleženo je na Zvezdari, Paliluli, Zemunu i Novom Beogradu. Imali smo i prijave za oštećena vozila zbog stabala i grana koje su padale.

Pokidani strujni kablovi u Barajevu

U OPŠTINI Barajevo u ponedeljak je padao grad, pa su se mnogi građani obraćali Opštini povodom štete koja je nastala. Velika količina kiše oštetila je i jedan visokonaponski kabl, pa u jednom delu opštine nije bilo struje.

- Taj kabl je oštećen u centru Barajeva, pa je trebalo malo više vremena da se sanira ovaj problem. Najviše su nam se građani obraćali zbog štete koju im je naneo grad, iako su brojne prestoničke ulice bile poplavljene, mi taj problem nismo imali - rekao je predsednik GO Barajevo Slobodan Adamović.

Beograđani JKP "Zelenilo Beograd" mogu prijaviti lokacije na kojima su oborena, prelomljena ili oštećena stabala koja mogu ugroziti bezbednost i naneti materijalnu štetu. Građani se mogu javiti Operativnom timu ovog preduzeća, koji dežura 24 sata, slanjem mejla na adresu info@zelenilo.rs ili pozivom na broj 2650-683.

Ekipe "Gradske čistoće" juče su takođe na mnogobrojnim lokacijama radile kako bi sredile gradske saobraćajnice i očistile ulice koje su bile pod vodom.

Foto: MUP

 

Opština Rakovica bila je na udaru nevremena dva puta u poslednjih nedelju dana, zato su odlučili da uvedu brojeve telefona gde će građani moći da im se jave u vezi sa problemima nakon nevremena.

- Kako bi se što pre otklonile posledice nevremena, građani mogu da nam prijave probleme pozivom na brojeve telefona 065 3382-586 i 065 2249-451 - saopštili su u GO Rakovica. - Osim toga, u slučaju potrebe za hitnom intervencijom građanima je na raspolaganju i vatrogasna brigada, kao i Policijska stanica Rakovica a njihov broj je 7452-400.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA KOJU NE SMETE PROPUSTITI! Odmor iz snova, već od 407evra po osobi! Putuje se samo 2 SATA!