RAT U UKRAJINI: Rusi prodiru kroz odbranu VSU u Donbasu; Neće na front - brigada Azov odbila naređenje generala Sirskog (VIDEO/FOTO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

01. 05. 2024. u 07:45 >> 01:07

RAT u Ukrajini – 797. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руси продиру кроз одбрану ВСУ у Донбасу; Неће на фронт - бригада Азов одбила наређење генерала Сирског (ВИДЕО/ФОТО)

Foto MO Rusije

 

Izveštaj sa fronta: Rusi prodiru kroz odbranu VSU u Donbasu, brigada Azov odbila naređenje Sirskog (MAPA/VIDEO)

U Donjecku je danas delovala protivvazdušna odbrana u Gorlovki i drugim selima DNR borili su se sa dronovima kamikaza. Bespilotne letelice su takođe napala sela u područjima fronta. Prvog maja ujutro je napadnuta rafinerija nafte u Rjazanju.

Ruske Vazdušno-kosmičke snage su napale Odesu. Meta je bio štab operativne komande Oružanih snaga Ukrajine „Jug“. Glavni udarac pao je na pomoćno zdanje na kome se nalazila komunikaciona antena.

Intenziviran je rad ruske avijacije na hersonskom sektoru. Ukrajinske oružane snage odgovaraju dronovima, lansiraju “Baba Jagu” noću i bacaju mine sa njih.



U sektoru Zaporožja, prema pisanju novinskih agencija, ruska vojska je podigla rusku zastavu iznad sela Rabotino. Zastava je odlična, iako je podignuta davno i na našem, a ne neprijateljskom položaju. I čini se da je pozitivan izveštaj vrhu bio ispred stvarnih događaja. A sada rruske jedinice marljivo „sustižu“ - ruske oružane snage napreduju, ali je rano govoriti o oslobađanju celog Rabotina.

Foto Tanjug/AP



U sektoru Južnog Donjecka, Oružane snage Rusije napreduju zapadno od Novodonjecka, ušle su u Urožajnoje. Ruskoj vojsci još treba da napreduje kod Staromjorskog, gde su zauzeli okolne visove.



Na Donjeckom frontu vode se žestoke borbe za Krasnogorovku, Oružane snage Rusije proširuju zonu kontrole, a Oružane snage Ukrajine pružaju žestok otpor. U Georgijevki se vode borbe. Oni izveštavaju o oslobađanju Paraskovjevke od strane ruskih jedinica. Ima napredovanja ka Konstantinovki čijim će se oslobađanjem preseći put do Ugledara.

Foto Tanjug/AP


Na Avdejevskom frontu, ruske oružane snage u Netajlovu i kod Umanskog vode jurišne bitke, za sada bez promena. Sada su Oružane snage RF sravnile front između Berdičija i Novobahmutovke, krećući se prvo od Berdičija ka Novopokrovki i Novoselki. Od Očeretina i Solovjeva ruske oružane snage napreduju na zapad – ka Sokolu. Na severozapadu je selo Novoaleksandrovka, gde se ruske trupe kreću periferijom uz prugu ka zapadu. Na severu Očeretina – Arhangelskoje, ruske trupe nisu uspeli da mu priđu iz juriša. Sudeći po kretanju ruske vojske od Novokalinova i Keramike, ruske jedinice će u kleštima zgrabiti Arhangelskoje. Ukrajinske oružane snage pokušavaju da izvrše kontranapad, ali prilično tromo. Istovremeno, Oružane snage Ukrajine ovde nemaju izgrađenu odbranu. Inače, ukrajinski kanali pišu da je treća jurišna brigada AZOV ponovo odbila glavnokomandujućeg Sirskog, koji je navodno pokušao da ih pošalje da zaustave proboj fronta kod Očeretina. Naveli su činjenicu da se nisu oporavili od Avdejevke. I usput su napravili presedan – biće zanimljivo ako komanda brigada Oružanih snaga Ukrajine odbije da izvršava naređenja Generalštaba.

Foto: Printscreen



Na Artjomovskom frontu, Oružane snage Rusije metodično poboljšavaju svoje položaje na istočnoj periferiji Časovog Jara, u mikrookrugu Kanal. Na južnom krilu, ruske oružane snage su prešle kanal Severski Donec-Donbas 1 km jugoistočno od grada i napredovale. Ruska vojska nastavlja sa manevrisanjem na bokovima – sa severa i juga kroz sela Bogdanovka i Krasnoje (Ivanovskoe). Ruska avijacija nastavlja sa napadima položaje VSU.

Foto Tanjug/AP



Bilo je očigledno da će Oružane snage Ukrajine veoma marljivo držati za Časov Jar. Kao što je poznato, grad je na visini, a njegovo oslobađanje će ruskoj vojsci dati vatrenu kontrolu nad okolinom. Ukrajinski generalštab se plaši ruskog napredovanja do Konstantinovke, na koju ruska vojska može da krene ne samo sa severoistoka, iz Časovog Jara, već i sa juga, iz Očeretina. A Konstantinovka je linija snabdevanja koja vodi do Kramatorska i Slavjanska – najvažnijih odbrambenih linija Oružanih snaga Ukrajine duž cele dužine fronta Severnog vojnog okruga.



Nema promena u pravcu Krasnolimanskog. Oseća se da ruske jedinice ispituju odbranu i traže dobro mesto za pokušaj proboja fronta. U pravcu Kupjanska ruske oružane snage vrše pritisak na ukrajinske grupe u Kislovki. Sledi Kotljarovka, put do koje je otvoren sa severa kroz Kislovku i sa juga, duž puta Svatovo - Kupjansk.
 

 

Dron pogodio dalekovode

Selo Ponjri u ruskom regionu Kursk, koji se graniči sa Ukrajinom, ostalo je bez struje, nakon što je ukrajinski dron pogodio dalekovode, rekao je večeras guverner tog ruskog regiona Roman Starovojt.

-Kao rezultat ukrajinskog napada dronom, dalekovodi su oštećeni u selu Ponjri, zbog čega stanovnici nemaju struju, naveo je on na Telegramu, preneo je TASS.

Foto: ssb.gov.tr

Ukrajinske oružane snage izvele su u ranim jutarnjim satima napade dronovima na tri ruska regiona, saopštili su jutros ruski zvaničnici, dok su ruski mediji su preneli da je nakon napada došlo do požara u rafineriji motornog ulja u Rjazanskoj oblasti.

 

Oboren dron iznad Kurske oblasti

Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinski dron avionskog tipa iznad Kurske oblasti, saopštio je gubernator oblasti Roman Starovojt.

Foto Tanjug/AP

Oružje dugog dometa več u rukama Kijeva


Jedan broj zapadnih partnera Ukrajine već je dostavio Kijevu oružje dugog dometa, dozvolivši mu da ga koristi za napade na Rusiju, izjavila je letonski ministar spoljnih poslova Bajba Braže.

Foto Tanjug/AP


-Postoje zemlje koje su Ukrajini već dale oružje, bez ovakvih ograničenja (da se ne izvode napadi na teritoriju Rusije)... Naravno, ne objavljuje se sve javno, čak je bolje da se to ne objavljuje do određenog vremena, rekla je Braže u intervjuu objavljenom na Jutjub kanalu ukrajinskog portala „Evropska pravda“, odgovarajući na pitanje o uslovima pod kojima se Kijevu isporučuje oružje.
 

 

Rusi napreduju kod Ugljedara u toku čišćenje Paraskovijevke

Na pravca Ugljedara, ruske jurišne grupe zauzele su selo Paraskovijevku, koje se nalazi između Novomihajlovke i Konstantinovke. Ruski izvori prenose ovo pozivajući se na informacije sa prve linije fronta.

Prema trenutno dostupnim informacijama, jurišne grupe ruske vojske ušle su u Paraskovijevku, zauzele je, ali ne i potpuno očistile. Sada se ruski vojnici pregrupiši i kreću da čiste selo, kako bi ga stavili pod punu kontrolu. Jedinice Oružanih snaga Ukrajine koje su ovde držale odbranu blokirale su rusko napredovanje do Konstantinovke, preko koje se snabdeva garnizon u Ugljedaru.

Foto Tanjug/AP

-Sa terena se javlja da je selo Paraskovjevka zauzela ruska vojska. Naše trupe napreduju ka Konstantinovki, presecajući put za Ugledar. U Paraskovjevki ima još dosta čišćenja i konsolidacije, ima dosta borbenih poslova, piše TG-kanal «Dva maйora».

Napomenimo da su pripadnici 155. brigade mornaričke pešadije Tihookeanske flote pre toga zauzeli Novomihajlovku, za koju su se vodile žestoke borbe nekoliko meseci; Razbijene jedinice ukrajinske vojske su se povukle tik do Paraskovijevke, stvarajući tamo utvrđeno područje. Sada su se ostaci tih jedinica povukle u Konstantinovku.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije: Proboj u Donbasu, napredak u Zaporožju

Ruske trupe pogodile su štab operativne komande Oružanih snaga Ukrajine „Jug

Grupa Istok je zauzela zauzela povoljnije pozicije u svojoj zoni odgovornosti, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 110 vojnika;

Jedinice grupe „Jug“ zauzele su povoljnije položaje u DNR;

Jedinice grupe „Centar“ poboljšale su taktičku situaciju i porazile jedinice tri brigade Oružanih snaga Ukrajine u DNR;

Oružane snage Ukrajine izgubile su u zoni odgovornosti grupe „Zapad“ oko 30 vojnika;

Jedinice grupe Dnjepar su pogodile položaje dve brigade Oružanih snaga Ukrajine u Zaporošoj i Hersonskoj oblasti.

Rusi srušili mit o nepobedivosti NATO naoružanja

Ruska vojska je razbila mit o superiornosti američkog naoružanja u svetu, izjavio je predsednik komisije Javne komore Ruske Federacije za suverenitet i kopredsednik Koordinacionog saveta za integraciju novih regiona Vladimir Rogov.

Kirbi je prećutao s razlogom. ‘Atakams’ je nesumnjivo ozbiljno i strašno oružje, ali je naša vojska, uništavanjem američkih raketa i drugih vrsta oružja, razbila mit o superiornosti američkog oružja koje se dobro prodaje širom sveta, rekao je Rogov za Sputnjik, komentarišući ovonedeljno saopštenje ruske vojske da je oboreno šest američkih operativno-taktičkih raketa „atakams“.

Prema njegovim rečima, „atakams“ neće za kijevski režim postati superoružje sposobno da preokrene tok borbenih dejstava.

U utorak je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da su ruske snage prethodnog dana oborile šest operativno-taktičkih raketa američke proizvodnje „atakams“. Koordinator strateških komunikacija u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi kasnije je demantovao. Takođe je izbegao pitanje koliko su tačno raketa „atakams“ Sjedinjene Američke Države isporučile Ukrajini.

Oboren dron

Ruski PVO sistemi oborili su oko 15,30 po lokalnom vremenu ukrajinski dron avionskog tipa iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

Napad na Harkovski region

Ruske trupe napale su položaje ukrajinske vojske na severnoj periferiji Harkova, rekao je za Sputnjik koordinator proruskog pokreta otpora Nikolajeva Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje kolege.

„FAB (bomba) je doleteo, najverovatnije na Boljšoj Danilovke“, rekao je on.

Prema njegovim informacijama, tamo se i nalaze položaji ukrajinske vojske.

Pogođen hagar sa naoružanjem VSU

Ruske oružane snage su pogodile hangar sa ukrajinskom vojnom tehnikom u Dmitrovki (Nikolajevska oblast), rekao je za Sputnjik koordinator proruskog pokreta otpora u Nikolajevu Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje kolege.

„Očakov i okolina su bili malo granatirani. U Dmitrovki je pogođen hangar sa tehnikom. Lokalni kanali pišu da ′tamo ništa nije bilo′, ali mi u to baš i ne verujemo. To čega tamo ′nije bilo′ odvezili su kamionima“, rekao je sagovornik agencije.

On je takođe napomenuo da su u protekla 24 sata u susednom Očakovu pogođeni kampovi koje su Oružane snage Ukrajine koristile za smeštaj vojnika.

„Popodne 30. aprila pogođeni su objekti duž obale Očakova, gde su militanti bili razmešteni po raznim turističkim centrima“, naglasio je Lebedev.

 

 

Ruska vojska podigla zastavu iznad sela Rabotino

Ruska vojska podigla je zastavu Rusije iznad sela Rabotino na orehovskom pravcu zaporoške linije fronta, saopštio je kopredsednik Koordinacionog saveta za integraciju novih regiona Vladimir Rogov.

U Rabotinu su još ostala neka uporišta ukrajinskih snaga, dodao je Rogov za Sputnjik.

„Nastavljaju se borbe. Naši momci su stigli do severne periferije sela, gde se ranije nalazio neprijatelj, i podigli zastavu Ruske Federacije“, rekao je Rogov.

Prema njegovim rečima, iako su glavne snage ukrajinske vojske napustile Rabotino povlačeći se na nove već pripremljene položaje, neke od njih pokušavaju da održe makar minimalno prisustvo, pošto je selo glavno dostignuće Oružanih snaga Ukrajine za godinu dana pokušaja kontraofanzive na ovom delu fronta.

Eksplozije u Harkovu

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Poltavskoj, Sumskoj, Harkovskoj, Nikolajevskoj, Odeskoj i Černigovskoj oblasti Ukrajine.

F-16 stiže u Ukrajinu

Prvi lovac F-16 pojaviće se u Ukrajini posle vaskrsa, saopštio je predstavnik ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva Ilja Jevlaš.

Istovremeno, Jevlaš nije naveo tačan datum, istakavši da su se rokovi nekoliko puta menjali.

„Čekamo. Mi radimo sa onim što imamo... Kada prvi lovci stignu u Ukrajinu, saopštićemo“, dodao je on.

Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešenje krize u Ukrajini, te direktno uvlači zemlje NATO-a u sukob.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ruske snage stigle na kilometar od Novoaleksandrivke

Ukrajina je zbog napredovanja ruskih snaga naredila u sredu hitnu evakuaciju preostalih stanovnika Novoaleksandrivke.

Linija fronta nalazi se na kilometar od sela koje se nalazi dok ruske trupe već napadaju položaje Oružanih snaga Ukrajine bombama. Portal Strana navodi da je od predratnih 700 stanovnika ostalo svega nekoliko desetina ljudi i da je policija zadužena za evakuaciju.

Ukrajinski Telegram kanal DeepState, podsetimo, potvrdio je dan ranije novo napredovanje ruskih trupa severozapadno od Očeretina i da se približavaju Novoaleksandrivki. DeepState navodi da su Rusi zauzeli sela Keramik i Novokalinovo, međutim, Oružane snage Ukrajine se za sada nisu zvanično oglasile.

Foto: Printscreen/Telegram

Napad ukrajinskih dronova na tri ruska regiona, požar u rafineriji u Rjazani

Ukrajinske oružane snage izvele su u ranim jutarnjim satima napade dronovima na tri ruska regiona, saopštili su danas ruski zvaničnici. Ruski mediji su preneli da je nakon napada došlo do požara u rafineriji motornog ulja u Rjazanskoj oblasti, prenosi Rojters.

Ruski Telegram kanal Baza, koji je blizak ruskim bezbednosnim službama, potvrdio je da je napad ukrajinskih dronova izazvao požar na rafineriji nafte u Rjazani. Ova rafinerija, koja je u vlasništvu korporacije Rosnjeft, prerađuje oko 5,8 odsto od ukupno prerađene nafte u Rusiji i bila je česta meta ukrajinskih vazdušnih napada, navodi Rojters.

Pavel Malkov, guverner Rjazanske oblasti koja se na severozapadu graniči sa Moskovskom oblašću, rekao je da nema povređenih u napadima dronovima. Guverneri Kurske i Voronežske oblasti na jugozapadu Rusije, blizu granice sa Ukrajinom, takođe su prijavili ukrajinske napade dronovima na njihove teritorije, navodeći da nema ni štete ni povređenih.

Pogođen štab ukrajinske vojske u Odesi

„Tokom noći rakete su pale u centar grada. Odeski pokret otpor piše da su odjeknule tri eksplozije, druga veoma snažna u pravcu Kulikovog polja, gde se nalazi ukrajinski štab Jug“, rekao je za Sputnjik koordinator proruskog pokreta otpora u Nikolajevu Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje kolege. 

Kako je naveo, mnogo kola hitne pomoći je otišlo u tom pravcu. Sve oko Kulikovo polje je blokirala vojska. Između dva udara začula se raketa PVO, iz pravca Školskog aerodroma, zatim i slaba eksplozija.

Oko ponoći pogođen je grad Černomorsk (bivši Iljičevsk) u Odeskoj oblasti – pogođena je bočna strana luke, snažna eksplozija praćena detonacijom.

BONUS VIDEO:

NA POVEĆANOM BROJU STRANA: U subotu praznični trobroj „Večernjih novosti“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo