RAT U UKRAJINI Rusija: Oslobođeno 12 naselja u Harkovskoj oblasti (FOTO)

Novosti online

17. 05. 2024. u 08:09 >> 22:46

RAT u Ukrajini - 814. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ Русија: Ослобођено 12 насеља у Харковској области (ФОТО)

Foto: Profimedia

Gladkov: Stradala jedna osoba u napadu na Belgorod

Jedna osoba je stradala, a još jedna povređenu u ukrajinskom napadu dronom na rusku oblast Belgorod, izjavio je egionalni guverner Vjačeslav Gladkov. 

Napad je izveden na jedno naselje, neposredno unutar ruske granice, naveo je Gladkov.

(Reuters)

Kirbi: Ne podstičemo napade oružjem SAD na Rusiju

Administracija američkog predsednik Džozefa Bajdena ne podstiče, niti omogućava napade oružjem koje je isporučilo SAD unutar Rusije, rekao je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

(Reuters)

Foto Tanjug/AP

 

Tas: Ukrajinski dronovi izazvali požar na ruskoj rafineriji nafte, nema žrtava

Dve ukrajinske bespilotne letelice pokušale su da napadnu civilnu infrastrukturu u blizini ruskog crnomorskog grada Tuapse, što je izazvalo požar u lokalnoj rafineriji nafte, koji je odmah suzbijen, preneo je Tas. 

"Vatrogasne službe su reagovale, a prema prelinimarnim informacijama nije bilo žrtava", saopšteno je iz lokalne hitne vatrogasne službe.

Pozivajući se na neimenovani izvor, Rojters prenosi da su oba drona pala na jedinicu za proizvodnju tečnog naftnog gasa u Tuapseu, dok je jedinica za destilaciju sirove nafte ostala neoštećena. 

(Tas, Tanjug, Reuters)

Ruski napad na Odesu, stradala jedna osoba

Najmanje jedna osoba je stradala, a osam njih je povređeno u ruskom napadu na oblast Odese, izjavio je regionalni načelnik Oleh Kiper.

Prema njegovim rečima, u napadu je oštećena civilna infrastruktura.

(Reuters)

Foto: Profimedia

 

Moskva: Zapad se igra vatrom u Ukrajini, neće ostati bez odgovora

Rusko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je Zapad da se "igra vatrom"m dozvoljavajući Ukrajini da koristi zapadne rakete i oružje za napad na Rusiju, ističući da Moskva neće ostaviti takvu akciju bez odgovora.

Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju navelo da "vidi ruku" Sjedinjenih Država i Britanije iza nedavnog talasa napada, optužujući Vašington i London za eskalaciju sukoba jer su ovlastili Ukrajinu da koristi rakete dugog dometa i teško naoružanje koje su isporučili protiv Rusije. 

"Još jednom želimo da nedvosmisleno upozorimo Vašington, London, Brisel i druge zapadne prestonice, kao i Kijev, koji je pod njihovom kontrolom, da se igraju vatrom. Rusija neće ostaviti takva zadiranja na svoju teritoriju bez odgovora", navodi se u saopštenju.

(Reuters)

Napad ruskih navođenih bombi na Harkov, dvoje stradalo

Najmanje dve osobe su poginule, a 13 je ranjeno u napadu ruskih navođenih bombi u gradu Harkovu na severoistoku Ukrajine, saopštili su lokalni zvaničnici.

Zasad se ne zna šta je bila meta napada, prenosi Rojters. Rusi su protivvazdušnim projektilima pogodili Harkov, poznato je da su dve osobe poginule, a ima i povređenih.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski naveo je prethodno da su ruske snage napredovale 10 kilometara u jednoj oblasti u Harkovskom regionu, ali se situacija, prema njegovim rečima, "stabilizovala".

(Reuters)

MO: Ruska vojska oslobodila 12 naselja u Harkovskoj oblasti

Ruska vojska je u poslednjih nedelju dana oslobodila 12 naselja u Harkovskoj oblasti, napredovanje se nastavlja, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

 

Zelenski potpisao zakon: Zatvorenici mogu da idu na front

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je zakon o mobilizaciji kojim je između ostalog predviđeno da neke kategorije osuđenika mogu služiti vojsku.

Prema dokumentu, zatvorenici će moći da se mobilišu u vojsku na službu po ugovoru i biće pušteni na uslovnu slobodu.

Prema rečima ministra pravde, u Ukrajini ima oko 10-20.000 osuđenika, koji u budućnosti mogu biti mobilisani i oni će služiti u specijalnim jedinicama, prenosi RBK Ukrajina.

Putin: Za sada nema planova za zauzimanje Harkova

Rusija trenutno ne planira zauzimanje Harkova, saopštio je ruski predsednik Vladimir Putin.

- Što se tiče Harkova, danas nema takvih planova - odgovorio je predsednik na konferenciji za novinare na pitanje kakvi su planovi Moskve po pitanju Harkova.

Komentarišući efikasnost borbi u Harkovskoj oblasti, Putin je istakao da ruske snage napreduju kod Harkova strogo po planu.

Foto: Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Berbok: Ukrajini potrebno oružje velikog dometa - stanje u Harkovu dramatično

Ukrajini je neophodno više oružja velikog dometa za borbu protiv ruskog napredovanja u Harkovskoj oblasti, gde je situacija na bojnom polju ''veoma dramatična'', izjavila je ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok.

Ona je, na marginama sastanka ministara spoljnih poslova Saveta Evropeu Strazburu, rekla da je važno iseći ruske rute snabdevanja i dati Ukrajini oružje ''koje može da se koristi na srednjim i dugim razdaljinama'', prenosi Rojters.

Istakla je da Berlin sarađuje s partnerima po tom pitanju, kao i da je situacija na frontu ''izuzetno teška''.

Nemačka je drugi najveći snabdevač oružja Kijeva tokom rata sa Rusijom, ali je kancelar Olaf Šolc do sada odbijao da Ukrajini isporuči rakete dugog dometa Taurus, podseća Rojters.

Zelenski: Ruske snage napredovale u regionu Harkova

Ruske snage su napredovale 10 kilometara u jednoj oblasti u Harkovskom regionu, ali se situacija "stabilizovala" danas, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, javlja RBC-Ukrajina.

- Danas su naše odbrambene snage 'stabilizovale' Ruse tamo gde se nalaze. Najdublja tačka njihovog napredovanja je 10 kilometra - rekao je Zelenski novinarima, preneo je Rojters.

On je istakao da je glavni razlog koji je Rusima omogućio da pređu granicu u pravcu Harkova vezan za nedostatak sistema protivvazdušne odbrane, koji je nastao zbog dugog čekanja na pomoć partnera, preneo je Unian.net.

Prema rečima predsednika Ukrajine u nekim oblastima Rusi uopšte nisu mogli da napreduju.

Zelenski je naveo da su u oblasti Harkova izgrađene tri linije odbrane, a Rusi još nisu ni prišli najsloženijim od njih, zaustavivši se samo na prvoj.

- Niko nije stigao do konkretne linije odbrane, glupost je to što kažu. Neprijatelj je stigao do prve linije - rekao je Zelenski.

Foto: Profimedia

Kijev: Tokom noći uništeno 20 ruskih dronova kamikaza

Ruska vojska je izvela napad na Ukrajinu sa 20 jurišnih bespilotnih letelica "šahed" iz regiona Primorsko-Ahtarsk i Kursk, prenosi Ukrinform.

Sve dronove je uništila protivvazdušna odbrana, navodi komandant Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Nikola Oleščuk.

Vojska "iskanderima" gađala mesto gde se nalazila isporučena zapadna tehnika

Ruska vojska "iskanderima" je gađala mesto gde se nalazila zapadna tehnika isporučena Ukrajini, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Foto MO Ukrajine/3. jurišna brigada Azov

MO Rusije: Uništeno više od 100 dronova

PVO je presrela i uništila 51 ukrajinski dron iznad Krima, 44 iznad Krasnodarske oblasti, šest iznad Belgorodske i jedan iznad Kurske oblasti Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Pored toga, avijacija i patrolni čamci Crnomorske flote uništili su šest ukrajinski bespilotnih čamaca u Crnom moru.

BONUS VIDEO: RUSKI BOMBARDER: let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!