VULIN, ZA "NOVOSTI", O SUSRETIMA TOKOM SAMITA U KAZANJU - BRIKS je realna zamena za Evropu; Ne uslovljavaju nas ni sa čim, nude mnogo više

Novosti online

25. 10. 2024. u 12:57

BRIKS je okupio slobodne zemlje i prirodno je da Srbija bude na takvom skupu. On je izrastao u realnu alternativu EU i Srbija bi bila neodgovorna da se ne upozna sa svim što BRIKS može da ponudi. A može mnogo i više nego što mi možemo da tražimo. BRIKS ne uslovljava Srbiju ni sa čim, ne traže da priznamo tzv. Kosovo, napustimo Republiku Srpsku, legalizujemo istopolne brakove, ili da uvedemo sankcije EU, da ukinemo podsticaje svojim poljoprivrednicima niti će BRIKS imenovati nekog Piculu da nas procenjuje. U Kazanju je Srbija bila među prijateljima.

ВУЛИН, ЗА НОВОСТИ, О СУСРЕТИМА ТОКОМ САМИТА У КАЗАЊУ - БРИКС је реална замена за Европу; Не условљавају нас ни са чим, нуде много више

Foto: Ministarstvo

To je juče za "Novosti" izjavio potpredsednik Vlade Aleksandar Vulin, koji je kao lični izaslanik predsednika Aleksandra Vučića predvodio našu delegaciju na samitu BRIKS-a. On je prisustvovao zvaničnom prijemu koji je prvi čovek Ruske Federacije Vladimir Putin upriličio za učesnike i goste. Pre toga razgovarao je sa Putinom, liderom Kine Si Đinpingom, te prvim ljudima Belorusije, Egipta i Venecuele - Aleksandrom Lukašenkom, Abdelom Fatahom el Sisijem i Nikolasom Madurom.

Vulin je iskoristio priliku da razgovara sa poznatim ruskim novinarom Vladimirom Solovljevom.

- Ja sam srpski političar. Za mene su Srbija i srpski narod iznad svega. Ali kako da srpski političar ne bude proruski ako je Rusija uvek podržavala Srbe u svakom trenutku naše istorije? Da Rusija nije preživela sve ove vekove, ne bi preživela ni Srbija. Da je Rusija poražena u ovom vremenu, da li mislite da bi Srbija opstala? Kako da ne podržavam Rusiju dok podržavam Srbiju? - upitao je javno Vulin tokom intervjua.

On je kazao da "Rusija predstavlja skup vrednosti: Bog, nacija, porodica":

- To su iste vrednosti - za nas Srbe, za vas Ruse, za Nemce, Francuze. Ali živim u svetu u kome su reči "bog", "nacija", "porodica" uvredljivije od "homoseksualne zajednice". Odjednom moramo da se pravdamo što verujemo u Boga, što smo Srbi, što smo Rusi i što verujemo u tradicionalnu porodicu. A oni koji misle da je sve ovo smešno i glupo kontrolišu medije širom sveta. Tako da znam kakvu štetu ovo nanosi mojoj političkoj karijeri. Ali kakve to veze ima? Ne bih želeo ništa da menjam. Ponosan sam što sam na pravoj strani sveta.

Govoreći Solovljevu o odnosu naše zemlje i EU, Vulin je rekao da je Srbija iz raznih razloga decenijama pokušavala da uđe u Uniju i da bi bilo neozbiljno da se samo okrenemo i kažemo da to više nije važno.

- Mnogo smo se u ekonomiji i tehnologiji prilagodili EU, pa čak i naš politički sistem u velikoj meri. Ne možemo samo da prekinemo sve i kažemo "ne, nećemo". Bilo bi neodgovorno. Jednako neodgovorno bi bilo i da smo prevarili EU govoreći da priznajemo Kosovo da bismo ušli u EU. Ne priznajemo Kosovo i nećemo uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji.

Mesarovićeva: Značajna saradnja

MINISTARKA privrede Adrijana Mesarović, koja je bila član naše delegacije u Kazanju, izjavila je da Srbija ima veliku i značajnu trgovinsku saradnju sa članicama BRIKS-a, koje pokrivaju 45 odsto svetske populacije i 27 odsto bruto proizvoda.

- Srbiji je apsolutno mesto i na takvim tržištima - rekla je ona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA SRAMOTA! Federer ovakvo poniženje nikada nije doživeo, i to u rodnom gradu