ŠEF UN UPOZORAVA: Napeta situacija na severu Kosova, moguća eskalacija

Novosti online

24. 10. 2024. u 22:47

GENERALNI sekretar UN, Antonio Guteres ocenio je da je situacija na severu KiM napeta, uz mogućnost eskalacije. Prvi čovek UN je, u redovnom izveštaju Savetu bezbednosti, naveo i da jednostrane akcije, poput zatvaranja institucija koje finansira Beograd, ograničavanje protoka robe i najave otvaranja mosta preko Ibra, podižu tenzije i umanjuju poverenje među zajednicama. Savet bezbednosti će o ovom izveštaju raspravljati 30. oktobra.

ШЕФ УН УПОЗОРАВА: Напета ситуација на северу Косова, могућа ескалација

AP Photo/Seth Wenig

- Atmosfera na severu Kosova je i dalje napeta, uz i dalje prisutnu mogućnost eskalacije. Pozivam sve strane da ponove privrženost dijalogu uz posredovanje Evropske unije i u potpunosti sprovedu postojeće dogovore - naveo je generalni sekretar UN, Antionio Guteres u redovnom šestomesečnom izveštaju o stanju na KiM.

Guteres je, takođe, upozorio da jednostrani potezi poput zatvaranja institucija koje finansira Beograd, koraci ka otvaranju mosta u Kosovskoj Mitrovici, ograničenja na robu iz uže Srbije i sprovođenje nove monetarne politike "podižu tenzije i umanjuju poverenje među zajednicama i izmađu zajednica i institucija".

Prvi čovek svetske organizacije je ocenio da ovakvi potezi ne samo da ometaju normalan život i društvena i ekonomska prava onih koji su njima pogođeni, već ozbiljno ugrožavaju sveukupan napredak i stabilnost.

- Od suštinske je važnosti da potezi političkih lidera budu u skladu sa potrebama i pravima svih zajednica - naveo je Guteres i pozvao vlasti u Prištini da hitno i potpunosti odgovore na zabrinutost srpske zajednice povodom mogućih akcija koje se odnose na institucije zdravstva i obrazovanja.

- Očuvanje ekonomskih i socijalnih prava manjinskih zajednica, uključujući one najranjivije, je od ključnog značaja - navodi se u izveštaju generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Guteres je, takođe, upozorio da "ozbiljan bezbednosni incident u Banjskoj 23. septembra prošle godine predstavlja pokazatelj potrebe da sve strane sarađuju o potrazi za pravdom, te da je rasvetljavanje takvih incidenata od ključne važnosti za ponovno uspostavljanje poverenja i obezbeđivanja dogoročne stabilnosti".

Naveo je i da je od suštinske važnosti da snage reda, pre svega prilikom privođenja, hapšenja i imovinskih pitanja, deluju u potpunosti u skladu sa pravnim okvirima i u skladu sa međunarodnim standardima ljudskih prava.

U izveštaju, kojim će se 30. oktobra baviti Savet bezbednosti, navodi se i da se za šest meseci na KiM vratilo 13 prethodno prognanih osoba, od čega je sedmoro Srba.

Ukupno, od 2000. godine na KiM se vratilo 29.418 od oko 200.000 proteranih osoba.

Misija Evroske unije na KiM navela je, u istom izveštaju, da je apelacioni sud u Tirani oslobodio Dritana Godžaja, koji je prethodno uhapšen u albanskoj prestonici i čije je izručenje Specijalnom sudu za ratne zločine OVK bilo odobreno.

Nešto kasnije, albanski vrhovni sud je odbacio žalbu tužilaštva na odluku apelacinog suda.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLOBODARSKI KALENDAR: Detaljno po datumima - kako je teklo oslobađanje Beograda