KFOR ODBACIO ZAHTEV KURTIJA: Nema vraćanja zone bezbednosti duž administrativne linije, oglasila se i Vojska Srbije

Novosti online

13. 10. 2024. u 11:17

MISIJA Kfora u Prištini odbacila je zahtev tzv. premijera Aljbina Kurtija za vraćanje kopnene i vazdušne zone bezbednosti duž administrativne linije između centralne Srbije i Kosova i Metohije.

КФОР ОДБАЦИО ЗАХТЕВ КУРТИЈА: Нема враћања зоне безбедности дуж административне линије, огласила се и Војска Србије

Foto: Profimedia

Aljbin Kurti je zahtev za vraćanje kopnene i vazdušne zone bezbednosti duž administrativne linije između centralne Srbije i Kosova i Metohije, u širini od pet, odnosno 25 kilometara, izneo poslednjih dana, optuživši vlast u Beogradu da je za dve godine četiri puta dovela svoju vojsku blizu te linije i da prisustvom svojih trupa navodno diže tenzije i predstavlja bezbednosnu prednju.

U odgovoru Kfora prištinskim medijima, navodi se da je kopnena i vazdušna zona bezbednosti potpuno relaksirana 2015. godine.

Ističući da postupaju u skladu sa rezolucijom 1244, iz misije Kfora navode da je način na koji sada deluju ispravan i da nema mesta za promene.

- Kopnena i vazdušna zona bezbednosti, uspostavljena Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Vojnotehničkim sporazumom iz 1999. godine, potpuno je relaksirana 2015. godine. Kfor ima vidljivo i fleksibilno prisustvo i pažljivo prati situaciju. Nastavljamo da ispunjavamo svoj mandat Ujedinjenih nacija – na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti 1244 iz 1999. – doprinoseći bezbednom okruženju za sve ljude i zajednice koje žive na Kosovu, u svako vreme i na nepristrasan način - ističe se u reagovanju, dan nakon što je imenovan novi komandant Kfora.

Kfor podseća da deluje kao treći bezbednosni sistem, u bliskoj saradnji sa policijom i

Misijom vladavine prava EU (EULEKS), koji su prvi, odnosno drugi bezbednosni prstenovi.

- Takođe, komandant Kfora ostaje u bliskom kontaktu sa svim svojim glavnim kolegama, uključujući predstavnike bezbednosnih organizacija Kosova i načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga Srbije. To je ključ za garantovanje stabilne bezbednosti na celom Kosovu i za održavanje regionalne stabilnosti - saopštio je Kfor.

Ministarstvo odbrane: Kampanja dezinformacija Prištine protiv Vojske Srbije u cilju podizanja tenzija

Povodom navoda premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija o kretanju snaga Vojske Srbije u blizini administrativne linije sa AP Kosovom i Metohijom, Ministarstvo odbrane ističe da je reč o nastavku kampanje dezinformacija usmerenih protiv Vojske Srbije i snaga bezbednosti Republike Srbije.

U objavi na društvenim medijima vide se pripadnici Vojske Srbije u Kopnenoj zoni bezbednosti koji izvršavaju redovne zadatke na obezbeđenju administrativne linije i kontroli Kopnene zone bezbednosti, u skladu s Vojno-tehničkim i svim drugim potpisanim sporazumima, kaže se u saopštenju Ministarstva.

- Navodne bezbednosne snage koje Kurti pominje u medijima, koje su došle u kontakt sa pripadnicima Vojske Srbije na pomenutoj lokaciji, su u stvari šverceri bespravno posečene šume sa teritorije centralne Srbije, što je inače postao unosan ilegalan posao - navodi se.

Juče su, kako se dodaje, organi obezbeđenja administrativne linije svojim aktivnostima presekli ilegalne aktivnosti prebacivanja drvne građe na teritoriju AP KiM, pri čemu su šumokradice pobegle na prostor AP KiM, a zatečena pokretna sredstva koja su koristili za ovu kriminalnu aktivnost su predata pripadnicima MUP.

Širenje obmana i dezinformacija, koje su mnogo puta do sada razotkrivene kao najobičnije laži, deo su šire kampanje Privremenih institucija samouprave u Prištini koja za cilj ima podizanje tenzija, obmanjivanje javnosti, stvaranje nepodnošljivih uslova za život Srba na AP Kosovu i Metohiji i izbegavanje međunarodno prihvaćenih obaveza, naglašava se u saopštenju.

U obezbeđenju administrativne linije prema AP KiM nema mesta za tzv. kosovsku policiju ili tzv. kosovske bezbednosne snage, budući da Rezolucija 1244 SB Ujedinjenih nacija i Vojno-tehnički sporazum ne prepoznaju druge subjekte sem međunarodnog civilnog i bezbednosnog prisustva u Pokrajini i snaga bezbednosti Republike Srbije.

U tom smislu, navodi da tzv. kosovske vlasti blisko prate situaciju u slučaju nekakvih aktivnosti snaga Republike Srbije u KZB i duž administrativne linije nemaju uporište u realnosti i pokazuju potpuno ignorisanje dogovorenih sporazuma, ističe Ministarstvo odbrane.

Pravovremenim i sveobuhvatnim pripremama, pravilnom organizacijom snaga i preduzimanjem adekvatnih taktičkih radnji i postupaka, Vojska Srbije obezbeđuje administrativnu liniju, vrši kontrolu, sprečava ilegalne prelaske administrativne linije, pojedinačne i grupne ekstremističke aktivnosti i delovanje organizovanog kriminala između ostalog i ilegalne seče šume u Kopnenoj zoni bezbednosti i nastaviće da bude faktor mira i stabilnosti, što se ne može reći za Privremene institucije samouprave u Prištini, zaključuje se u saopštenju.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAZMIŠLJALA SAM DA SE ZAMONAŠIM: Tanja Bošković je zamalo napustila sve i otišla u manastir