NAJPRE REBALANS, ONDA O RUDARENJU: Poslanici Skupštine danas glasaju o državnoj kasi

M. St.

30. 09. 2024. u 07:00

POSLANICI Skupštine Srbije danas će raspavljati o litijumu, nakon što okončaju glasanje o rebalansu budžeta za ovu godinu. Kako je saopštila Skupština, treće vanredno zasedanje zakazano je za 14 sati.

НАЈПРЕ РЕБАЛАНС, ОНДА О РУДАРЕЊУ: Посланици Скупштине данас гласају о државној каси

FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Parlament bi u prepodnevnim satima trebalo da privede kraju sednicu drugog vanrednog zasedanja, među čijim najvažnijim tačkama je preraspodela državne kase, nakon čega će se tribuni preorijentisati na drugi dnevni red, iako su poslanici veći deo rasprave o budžetu, potrošili na nadgornjavanje o tome kome je u interesu da se održi sednica o litijumu, a ko odugovlači da do nje ne dođe.

Premijer Miloš Vučević rekao je juče da je završena rasprava u načelu o budžetu i da je ostalo još nekoliko sati rasprave, kao i da je veliki broj amandmana, pre svega od opozicije, često nesuvislih, što oduzima vreme za raspravu, ali da se poslovnik mora ispoštovati. On je istakao da "vlada i predsednik države ne beže ni o razgovoru o litijumu ni o KiM".

- To su važne sednice i mi se radujemo razmeni argumenata o tom pitanju - rekao je Vučević za TV Prva. - Kao što se zna, 1. oktobra kreće redovno zasedanje. Zašto su opozicioni poslanici potpisali zahtev za vanredno zasedanje, a ne za redovno? Oni su mogli da kandiduju tu temu za redovno i da ne budu limitirani vremenskim okvirima i kalendarima, nego da znaju da od 1. oktobra u naredna dva, tri meseca idu redovna zasedanja i to mora doći na red. Vlada je spremna da učestvuje u tom radu, dala je svoj odgovor na predlog zakona i o njemu se negativno izjasnila.

Predsednica parlamenta Ana Brnabić nedavno je poručila da je opozicija zahtevala da se o litijumu diskutuje u vanrednom zasedanju i da je uvek reč o tome da većina mora da izlazi u susret zato što ne umeju da formulišu svoje zahteve na pravi način:

Šesti dan

RASPRAVA o rebalansu budžeta i pratećim zakonima počela je u ponedeljak 23. septembra, a na predložene zakone, među kojima su izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom podneto je ukupno 146 amandmana.

- Zašto vi ljudi nećete da pričamo o litijumu, ja ne znam, ali mogu da pretpostavim, jer je onaj predlog zakona takva sramota da ja lično jedva čekam da krene ta rasprava. Što se tiče tumačenja, ne tumačim ja ništa. Čitam zakon i Ustav. Redovno zasedanje počinje 1. oktobra. Moja dobra volja je da vam ponovo izađem u susret.

Poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta pozvao je u više navrata na sednici o rebalansu, predsednika Srbije Aleksandra Vučića da dođe na sednicu o litijumu. Vučić je ranije rekao da zbog obaveza u inostranstvu nije siguran da će moći da prisustvuje sednici o zabrani eksploatacije litijuma, ali da je "spreman da dođe, kad god ga pozovu" na sednicu parlamenta o KiM koju je takođe tražila opozicija.

Ova dugoočekivana rasprava o litijumu inicirana je na sednici 10. septembra, kada je grupa opozicionih poslanika podnela predlog izmene zakona kojim se traži zabrana istraživanja i eksploatacije litijuma i bora i zasedanje parlamenta na tu temu. Inicijativu 86 poslanika su podržali Savez ekoloških organizacija Srbije i udruženje "Ne damo Jadar" koji su organizovali proteste protiv iskopavanja litijuma tokom leta, kao i pokret "Kreni-promeni".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

NAŠ GLUMAC O NESTANKU ĆERKE: Ko zna kako bi se završilo - devojčica joj je odvukla pažnju pre mog dolaska