"VEOMA USPEŠNO VODIM BROD KOJI SE ZOVE SRBIJA" Vučić: Nikome neću da se pravdam, sem Bogu i građanima Srbije

Милица Шкорић
Milica Škorić

05. 07. 2024. u 12:59 >> 13:27

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obratio se medijima nakon prijema dece srpske nacionalnosti iz regiona i dijaspore.

ВЕОМА УСПЕШНО ВОДИМ БРОД КОЈИ СЕ ЗОВЕ СРБИЈА Вучић: Никоме нећу да се правдам, сем Богу и грађанима Србије

Foto: Novosti

Pitanje novinara

O lažima Šolakovih medija

O odgovoru liste "Nova", predsednik Vučić je izjavio:

- Juče sam reagovao najpre na laži Šolakovih medija, a tiču se izvoza ulja za Crnu Goru. Objavili su preko cele strane kako je Vučić zaustavio izvoz ulja u Crnu Goru. Ali, onda kada ste pokazali brojeve, prošle godine 2023. u prvih 6 meseci izvezli smo preko 5 miliona tona ulja za Crnu Goru, sada 7,5 miliona. Danas u rezervama imamo 11 miliona litara jestivog ulja. Laž je prošla, demanti nikada neće čuti ni deseti deo ljudi, koji su čuli laž. ne možete da stignete svakog dana da odgovarate na svaku laž.

O tvrdnjama o Putinu

- Ovde je jedna sestrinska novina objavila da sam pokušao Putina da nazovem tri puta. Mi imamo dobre odnose i međusobno poštovanje, a to podrazumeva da kada neko poželi da razgovara taj razgovor i dobije - kaže predsednik i dodaje da je Groškov ostao tri dana u Srbiji i da je imao sastanke i sa Brnabićevom, Vučevićem i Đurićem.

- Kažu "ti si taj koji deli narod i kršiš Ustav". O tome ne odlučujete vi. To da li delim narod, mislim da vi pokušavate da podelite narod, ali je on dovoljno pametan, pa ne prihvata takve besmislice kojima se vi služite. Možda sam ja sve što vi govorite da sam, ali oni su lažovi, i to dokazano.

O Kurtijevim izjavama u "Njujork Tajmsu"

- Da li se mi naoružavamo, pa da, malo više nego što bi on voleo, mnogo manje nego što bih ja voleo, kao što njih naoružavaju od Turaka, preko Nemaca, Amerikanaca. Te njegove besmislice ko želi rat, on jedini želi rat, pošto ceo život čezne da obuče uniformu i glumi na Balkanu malog Zelenskog, neće mu se to ostvariti, pošto je Ukrajina međunarodno priznata teritorija, oni nisu. Moji snovi su uspešna ekonomski napredna Srbija, najrazvijenija u ovom delu Evrope, naši snovi se toliko razlikuju.

Predsednik je ponovio da će Srbija nastaviti sa naoružavanjem svoje vojske i dodao da nam dobro ide što ga čini veoma ponosnim.

O naoružanju

Predsednik se ponovo osvrnuo na pitanje novinarke oko odnosa sa Rusijom, rekavši da je za razliku od njega, Dodik čest gost u Moskvi:

- Dodik ide često i za svakih od tih putovanja imao sam poziv, smatrao sam da nije vreme ni trenutak čuvajući teško stečenu poziciju Srbije. Hvala našim ruskim prijateljima na pozivima. Imamo sa njima važne konsultacije o svim pitanjima. Beskrajno im hvala što su nam pružili podršku u UN. Mađarska je jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Ruskoj federaciji. Trudim se da manevrišem našim brodom i da je uvek uvodim u mirnu luku, čuvajući tradicionalna prijateljstva.

- Što se tiče odnosa koje imamo sa Rusima, oni su dobri, korektni. O temama o kojima smo razgovarali, bile su 23 teme. Ja sam pokrenuo pitanje, ne oružja već municije, jer mi sem u Kipar i Azebejdžan ili neke daleke zemlje, nismo na tlu Evrope izvozili. Imamo ogromne zahteve i za pasarsima, i tenkovima i ništa od toga ne damo, zato što ja kao vrhovni komandant ne dozvoljavam da bilo šta od toga bude izvezeno. Mi od municije moramo da živimo. Oni su pokrenuli mnoge druge teme, od železnice, Đerdapa, prisustva Švajcarskoj na samitu, ali ja sam pokrenuo to pitanje. Samo da imate u vidu da je reč o još jednoj neistini, ništa više - naglasio je Vučić.

- Veoma uspešno vodim brod koji se zove Srbija, ekonomski najbrže napreduje u celoj Evropi. U miru, bez ikakvih sankcija. Čuvajući prijateljstvo sa Rusijom i unapređujući prijateljstvo sa Kinom. Malo kome to u svetu uspeva. Nastaviću to da radim u naredne 3 godine. Vi možete svoje politike da menjate, ja sam suviše star da bih to uradio, sa ovom politikom sam dobio poverenje naroda Srbije i nastaviću to da radim na isti način. Nisam se pravdao Amerikancima, nisam se pravdao Rusima, i nikome neću da se pravdam sem Bogu i građanima Srbije. Imaćete mnogo važnih vesti u danima koji su pred nama - zaključio je predsednik Srbije.

Obraćanje predsednika

- Želeo sam nekoliko važnih stvari da vam saopštim. Pripremićemo veće fondove za saradnju koju Srbija priprema sa afričkim i azijskim zemljama. Lično ću učestvovati u nekoliko velikih turneja i biti domaćin onima koji dolaze sa ta dva kontinenta.

- Naredne dve nedelje će za nas biti veoma važne. Imaćemo veoma mnogo značajnih poseta.

- U narednih mesec dana će se sve to dešavati.

- Danas smo dobili najavu najveće luksemburške investicije koja će biti užasno velika i zbog koje sam izuzetno srećan. Ovo će našu industriju i sve što se vezuje za električne automobile dodatno ojačati. Jedan novi nivo investicija i saradnje.

- U narednom periodu biće prikazani rezultati onoga što smo postigli ranije. Počeće proizvodnja i u Kragujevcu, električnog automobila. Oni će to da obelodane u Italiji tačan datum, za 4 dana. Velike promene i velike stvari koje ovu zemlju guraju napred i verujem da ljudi to dobro razumeju. Za nas je važno da u svim ovim kontaktima ukažemo na poziciju Srbije, dajemo ključni doprinos.

- Najvažnije je nam je da ukažemo na poziciju Srbije uprkos hibridnom ratu čiji je cilj da uvuče Srbiju u regionalne sukobe. Zato ćemo morati češće da reagujemo i govorimo šta je istina a šta nije. U svakom slučaju, verujem da smo napravili velike korake u agendi rasta i verujem da će Srbija biti nagrađena. Kada završimo još jedno pitanje, ne samo da smo spremni za otvaranje klastera 3, spremni smo za ulazak u agendu rasta sasvim i za to da se kandidujemo za dobijanje prvih finansijskih tranši. Značajno je kada dobijete 120 miliona. Mnogo važnije za nas je kada ćemo da postanemo deo evropskog prostora za plaćanje. I takozvani zeleni koridori koji su strašno važni za naše kompanije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HIT 2024! Marsa Matrouh – Jednostavni Egipatski Maldivi