ZNAĆE ŠTA UDIŠU: Negotin dobio prvu automatsku mernu stanicu za praćenje parametara aerozagađenja

S. M. JOVANOVIĆ

20. 10. 2024. u 20:10

PRVA ovdašnja stanica za merenje kvaliteta vazduha registrovaće aerozagađenje i ostale meteorološke parametre, a rezultati će biti dostupni u realnom vremenu - na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine.

ЗНАЋЕ ШТА УДИШУ: Неготин добио прву аутоматску мерну станицу за праћење параметара аерозагађења

Foto: S.M.Jovanović

Automatsko postrojenje postavljeno je u dvorištu vrtića "Pčelica" i meri suspendovane čestice PM 10 i PM 2,5, sumpor-dioksid, azotne okside, ugljen-monoksid i amonijak.

- Određivanja nivoa koncentracija u funkciji je procene uticaja na zdravlje ljudi, pa smo smatrali da je idealna lokacija u centru grada, gde je najveći broj ljudi, a i dvorište vrtića je pun pogodak, zbog brige o malim sugrađanima - kaže Jasmina Knežević, rukovodilac grupe za monitoring Agencije za zaštitu životne sredine, dok Anja Hadžić Pejčinović, iz udruženja "Negotinci u akciji", veruje da samo informisano stanovništvo može da se bori za zdravo okruženje i poboljšanje situacije.

Nije bez značaja ni što će ova u Negotinu biti sastavni deo mreže automatskih stanica u okviru državnog monitoringa kvaliteta vazduha, koji realizuje već pomenuta Agencija...

- Želeli smo da podaci budu dostupni svima i da zajedno rešavamo sve probleme na koje će, eventualno, ukazati ova stanica - naglašava prvi čovek Negotina, Vladimir Veličković.

A, podsetimo, merenja ovde nikada nisu bila svakodnevna. Obavljana su periodično i to za sumpor-dioksid, čađ i azot-dioksid - po 30 dana tokom leta i zime. I koncentracija taložnih materija u vazduhu proveravana je mesečno, a suspendovanih čestica samo 24 sata godišnje! Sada će se kvalitet vazduha meriti svih 365 dana i rezultati iz Negotina će biti sastavni deo Godišnjeg izveštaja o stanju kvaliteta vazduha u čitavoj Srbiji - najavuje Jasmina Knežević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OPREZNO! IGRAMO PROTIV TIMA KOJI JE... Sferopulos zna šta Zvezdu čeka protiv Budućnosti u Podgorici