MOTIVI IZ NAMASIJE U VUNICI: Održana prva kolonija pustovanja na izletištu Graza kod Paraćina

Зорана Рашић
Zorana Rašić

17. 10. 2024. u 06:45

NAJSTARIJA tehnika obrade vune putem ručnog valjanja, starija i od tkanja, okupila je u izletištu Grza od 14. do 17. oktobra kreativne žene iz Knjaževca, Sombora, Novog Pazara, Kruševca, Loznice, Kladova, Pančeva, Beograda i Sremske Mitrovice.

МОТИВИ ИЗ НАМАСИЈЕ У ВУНИЦИ: Одржана прва колонија пустовања на излетишту Граза код Параћина

Foto: Z. Rašić

 Čuvarke tradicije iz devet gradova bile su učesnice prve kolonije pustovanja u opštini Paraćin u organizaciji "Etno mreže" i NALED, uz podršku te lokalne samouprave, Ambasade Velike Britanije kao diplomatskog pokrovitelja i Ministarstva poljoprivrede i šumarstva.

"Etno mreža" je krovna asocijacija proizvođača rukotvorina iz Srbije čijem delovanju podršku pružaju Vladine institucije kroz konkurse i nabavku tradicionalnih rukotvorina kao diplomatskih i protokolarnih poklona, rekla je predsednica "Etno mreže" Violeta Jovanović na takozvanom "diplomatskom danu". Tada su koloniju posetili ambasadori i predstavnici ambasada Velike Britanije, Norveške, Australije, Izraela i Brazila, te predstavnici Ministarstva kulture, američke organizacije USAID i Međunarodnog kluba žena.

Foto: Z. Rašić

- Mi se zalažemo za lokalni razvoj koji se temelji na specifičnim prednostima naših gradova i opština koji uvažava njihovu kulturu i nasleđe, a ženama daje priliku da od zanemarenog ekonomskog potencijala postanu snaga društva - objasnila je Jovanovićeva.

Mala Sveta Gora crnička

SA crkvicom od jedva desetak kvadrata, manastir Namasija je ostao sačuvan u selu Zabrega i veoma je značajan u toj istorijskoj priči zato što Zabrega pored Namasije ima ostatke još dva manastira, Svetog Jovana Glavoseka i Ognjene Marije, pa se sa manastirom u Sisevcu ceo taj kraj naziva Malom Svetom Gorom crničkom. I to zato jer su svi ti manastiri kraj reke Crnice.

Ona je pohvalila Paraćin koji izdvaja sredstva za podršku ovakvim programima, dok je ambasador Velike Britanije Edvard Ferguson izrazio zadovoljstvo onim što je video tokom svoje prve posete toj opštini i čestitao na svemu što se čini za očuvanje srpskog kulturnog nasleđa.

Foto: Z. Rašić

Motivi iz manastira Namasije

Posebna draž kolonije pustovanja kod Paraćina bila je izrada komada sa motivom iz srpskih srednjovekovnih manastira sa nazivom ornamentalni parapet. Taj motiv je očuvan u manastiru Namasija iz 16. veka i predstavlja spoj vizantijskog uticaja i lokalnog zanatstva, zbog čega je predsednik Opštine Paraćin Vladimir Milićević inače domaćin čitavog događaja, otkrio da je ponosan što je upravo motiv iz Namasije "Etno mreža" iskoristila za proizvodnju predmeta pustovanjem vune.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

U KORAK SA SVETSKIM TRENDOVIMA UZ VELIKU PODRŠKU LOKALNOJ EKONOMIJI: Chips Way kompletirao najveći investicioni ciklus u svojoj istoriji