FOKUS NA OSNAŽIVANJU SVAKOG ČOVEKA: U Subotici počinje Festival mentalnog zdravlja

J. L.

09. 10. 2024. u 18:19

Činjenica da Severnobački okrug godinama unazad prednjači po stopi suicida i da je tokom prošle godine 38 ljudi sebi oduzelo život dovoljno je alarmantna da se građani svih generacija uključe u Festival mentalnog zdravlja, koji počinje sutra i trajaće do 20. oktobra.

ФОКУС НА ОСНАЖИВАЊУ СВАКОГ ЧОВЕКА: У Суботици почиње Фестивал менталног здравља

foto:J.L.

Slogan ovogodišnjeg Festivala mentalnog zdravlja kratak je i jasan: “Zašto se (ne)

menjamo.” Institut za javno zdravlje Vojvodine, u saradnji sa brojnim ustanovama i organizacijama, obeležava 10. oktobar, Svetski dan mentalnog zdravlja, organizovanjem Festivala mentalnog zdravlja. Tom prilikom, posetioci će biti u mogućnosti da besplatno iskuse prakse koje pomažu u unapređenju mentalnog zdravlja, kako pojedinca, tako i zajednice.

-Uticaj društvenih promena (ekonomskih, kulturnih, tehnoloških…) na mentalno zdravlje su mnogobrojni. Na primer, promene u ekonomskom okruženju, poput recesija ili povećanja

nezaposlenosti, mogu povećati stres i anksioznost među ljudima. Ekonomska razvijenost u
društveno uređenje utiče na dostupnost resursa za mentalno zdravlje, kao što su terapija i lekovi. Promene u kulturnim normama i vrednostima mogu uticati na percepciju mentalnog zdravlja. Povećana svest o mentalnim bolestima i smanjenje stigme mogu olakšati pojedincima da potraže pomoć - poručuju u subotičkom Zavodu za javno zdravlje.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HAG DONEO NOVU ODLUKU O ŠEŠELJU: Nezvani gost dolazi u Srbiju?