NA NEVALU DO TITULE ŠAMPIONA: Trener konja, Marko Milenković iz Požarevca, sa sedam pehara vitez rekorder

D. NOVKOVIĆ

20. 10. 2024. u 06:30

NA poslednjim "Ljubičevskim konjičkim igrama", trener konja Marko Milenković (33) iz Požarevca sedmi put proglašen je za ljubičevskog viteza i tako postao rekorder po broju osvojenih titula.

НА НЕВАЛУ ДО ТИТУЛЕ ШАМПИОНА: Тренер коња, Марко Миленковић из Пожаревца, са седам пехара витез рекордер

GU Požarevac

Do ove godine samo on i Siniša Stokić imali su po šest titula, ali sada se Marko izdvojio i nalazi se na prvom mestu. Najnoviju titulu on je osvojio na vernom konju Nevalu, koji ga je ponovo odveo pravo do pobedničkog pehara.

- Ljubičevski višeboj za mene je već godinama najveći izazov i na njemu se takmičim još od 2009. godine. Sve titule do sada osvojio sam sa Nevalom, veoma pouzdanim i staloženim konjem, sa kojim sam uvek pobeđivao. Lepo smo se uklopili iako ja nisam njegov vlasnik, već porodica Kresoje. Njima sam neizmerno zahvalan što su ga predano i savesno negovali, pa je i u poznim godinama u odličnoj formi - kaže Marko.

Višeboj za odabrane

LjUBIČEVSKI višeboj jedinstveno je takmičenje u našoj zemlji i u njemu mogu da učestvuju samo članovi požarevačkog Konjičkog društva "Knez Mihailo". Nakon višenedeljnih treninga na gradskom hipodromu, jahači se tokom LjKI nadmeću u kvalifikacijama i tada u polufinale odlazi njih 12, a do finala stižu osmorica.

U ljubičevskom višeboju konjanici se nadmeću u disciplinama gađanje topuzom, strelom i kopljem, seča sabljom i kurirsko jahanje. Sve su podjednako teške, ali Marko posebno izdvaja gađanje topuzom.

- Ova disciplina uvek je prva po redosledu i zato zahteva veliku psihofizičku spremnost. Ako konjanik pogodi metu osvaja tri poena, ako promaši, ostaje bez njih, pa se tada teže stiže do pobede - pojašnjava Marko.

Engleski galoper legenda

KONj Neval, legenda višeboja, čistokrvni je engleski galoper, rođen u požarevačkoj ergeli "Ljubičevo".

- Ne znam da li će on još moći da se takmiči sa mnom, jer ima već 22 godine, što, preračunato u ljudski vek, iznosi oko 75-80 godina, ali se nadam da ćemo se i naredne godine boriti zajedno - kaže Marko.

Kao nagradu, pobednik višeboja na godinu dana dobija viteški plašt i sablju, na kojoj je ugravirano "Ne vadi me bez povoda, ne vraćaj bez časti". Nazad ih predaje na narednim LjKI, kako bi bili uručeni novom vitezu. Međutim, crveni plašt i oficirsku sablju, Marko ima i u ličnom vlasništvu. Naime, pošto je ostvario tri uzastopne pobede, od 2016. do 2018. godine, on je, prema statutu višeboja, ova odličja trajno prisvojio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JEZIVA SCENA U PREMIJER LIGI: Dani Velbek dobio udarac u leđa! Englez ostao nepomično da leži na travi (FOTO)