TURIZAM U VOJVODINI POKAZUJE NEZAUSTAVLJIV TREND RASTA: U prvih osam meseci ove godine zabeležen ukupan napredak privrede

Z. G.

03. 10. 2024. u 12:58

GOTOVO sve privredne grane u Vojvodini pokazuju rast u svim parametrima u prvih osam meseci ove godine, saopštio je danas pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević, posebno istakavši primer turizma i turističkih delatnosti.

ТУРИЗАМ У ВОЈВОДИНИ ПОКАЗУЈЕ НЕЗАУСТАВЉИВ ТРЕНД РАСТА: У првих осам месеци ове године забележен укупан напредак привреде

Pres služba Pokrajinske vlade

U tim sektorima se beleži nezaustavljiv trend rasta, kako u broju dolazaka domaćih i stranih turista tako i po broju noćenja na teritoriji Vojvodine.

Pozivajući se na podatke Privredne komore Vojvodine, Ivanišević je naveo da je pokrajinu od januara do avgusta posetilo 489.321 turista, što je 16 odsto ukupnih dolazaka na nivou cele države i 5,6 procenata više u odnosu na isti period prošle godine.

- Ukupan broj registrovanih noćenja turista u Vojvodini je u istom periodu iznosio milion i 357.157, odnosno 15 odsto ukupnih noćenja turista zabeleženih u Srbiji, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu od 4,1 odsto – precizirao je Ivanišević i dodao da je zabeležen i porast broja noćenja stranih turista u Vojvodini od 8,9 odsto.

Prema podacima za drugi ovogodišnji kvartal, u Vojvodini je ukupno 595.497 zaposlenih što čini 25 odsto od ukupnog broja zaposlenih na nivou Srbije. To je blagi rast od 0,3 odsto u odnosu na isti kvartal 2023. godine.

U Vojvodini je na kraju avgusta ove godine, prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, nezaposlenih za čak 6,9 odsto manje u odnosu na isti mesec prošle godine.

Prema Ivaniševićevim rečima, svim tim pokzateljima se potkrepljuje činjenica da je evidentan rast u privredi a posebno u njenoj rastućoj grani turizmu, jednom od njenih ključnih faktora.

- Rast u svim segmentima na teritoriji AP Vojvodine zasluga je kako resornog sekretarijata i podsticajnih mera koje dugi niz godina sprovodi tako i drugih relevantnih organa i organizacija a posebno turističkih delatnika koji iz godine u godinu sve više ulažu u turizam, ohrabreni podrškom koju pružaju svi nivoi vlasti zajedničkim delovanjem – ocenio je Ivanišević.

On je napomenuo i to da će do kraja godine više od hiljadu manifestacija koje se održavaju u Pokrajini, kako međunarodnog, regionalnog, tako i lokalnog karaktera, posetiti više od pola miliona domaćih i stranih posetilaca, koje privlači šarolikost ponude na lokalu, kulturološke i gastronomske osobenosti i sami ljudi i njihovo gostoprimstvo.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

IMALA TEMPERATURU ŠEST MESECI: Niko nije znao šta joj je, a onda su joj saopštili strašne vesti