U POŽAREVCU POSTAVLJEN INFO-PANO KOJI TURISTE UPUĆUJE NA SEDAM LOKACIJA Još lakše do znamenitosti

D. NOVKOVIĆ

29. 09. 2024. u 11:09

TURISTI koji odluče da posete najveći grad u srcu Braničeva o lokacijama objekata kulture mogu da se informišu sa panoa postavljenog u Ulici Voje Dulića. Jer, na njemu je prikazano sedam zgrada i prostora u užem i širem centru Požarevca, te na gradskom brdu Tulba.

У ПОЖАРЕВЦУ ПОСТАВЉЕН ИНФО-ПАНО КОЈИ ТУРИСТЕ УПУЋУЈЕ НА СЕДАМ ЛОКАЦИЈА   Још лакше до знаменитости

D. Novković

Prvo mesto na panou zauzima zgrada Narodnog muzeja, koji brine o svim ostalim objektima. U ovom zdanju, na više od 500 kvadrata, posetioci mogu da vide 50.000 predmeta raspoređenih u osam zbirki, među kojima je i ona sa lokaliteta "Viminacijum".

Nadalje, prikazan je i legat diplomate Miodraga Markovića (1897-1969), nekadašnjeg generalnog konzula Kraljevine Jugoslavije u Njujorku, koji čini umetnička spomen-zbirka zaveštana gradu, sa 47 dela Ljubice Cuce Sokić, Milana Konjovića, Jovana Bjelića, Zore Petrović, Peđe Milosavljevića, Ivana Tabakovića... nastalih u periodu između dva svetska rata.

Sledeći objekat je Galerija savremene umetnosti, locirana na požarevačkom Starom korzou, a nije zaboravljen ni etno-park na Tulbi - sa brvnarama i pomoćnim objektima koji datiraju iz 18. i 19. veka. Brvnare su prenete sa svojih prvobitnih lokacija, na kojima su bile podignute u stilu mlavskog i pomoravskog graditeljstva, a u svakoj je i danas izloženi originalni nameštaj, sa sve pokućstvom. A, pored etno-sela nalazi se i kompleks "Požarevački mir 1718", podignut u znak sećanja na sporazum između Austrije i Turske. U njemu je 2004. postavljeno kameno obeležje, a 2010. i replika carskog šatora pod kojim je ovaj važan dokument potpisan - uključujući i kostiminirane voštane figure aktera ovog istorijskog događaja.

Poslednja dva objekta na panou su Kuća Dobrnjčevih, koja je pripadala vojvodi iz Prvog sprpskog ustanka, Petru Dobrnjcu (1771-1831), kao i Muzej kulturne istorije koji se trenutno obnavlja. Ova ustanova kulture nalazi se u objektu koji je 1860. sagradila porodica Nikole Nestorovića (1868-1957), jednog od osnivača Arhitektonskog fakulteta i autora brojnih građevina u Beogradu...

Na više lokacija u Požarevcu, inače, postavljene su i info-table uz pomoć kojih turisti lako stižu do galerije Milene Pavlović Barili, ergele "Ljubičevo" i Gradskog hipodroma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

NE STIDI SE DA SE ZOVEŠ SRBINOM! Snažna poruka upućena Novaku Đokoviću od legendarne gimnastičarke