"NA MLADIMA TRADICIJA OSTAJE": Ministarstvo kulture finansira radionice u paraćinskim školama

Зорана Рашић
Zorana Rašić

18. 09. 2024. u 06:45

TOKOM čitave protekle nedelje poznato paraćinsko udruženje "Štit", formirano radi pružanja psiho-socijalne podrške građanima marta 2015. godine, održavalo je radionice u školama u okviru projekta "Na mladima tradicija ostaje".

НА МЛАДИМА ТРАДИЦИЈА ОСТАЈЕ: Министарство културе финансира радионице у параћинским школама

Foto: Privatna arhiva

Finansiranje ovog projekta odobreno je na konkursu Ministarstva kulture iz oblasti zaštite i savremene intepretacije starih tradicionalnih zanata, a cilj je da ih mlade generacije prihvate dajući im sopstvenu "notu".

Prve radionice održane su u školama "Momčilo Popović Ozren" sa učenicima starijih razreda, te u OŠ "Stevan Jakovljević" sa učenicima mlađih razreda. A, kako saznajemo od Marije Hadžić, jedne od članica "Štita" koja je sa decom radila, na početku svake radionice u okviru teorijskog dela deca su mogla da nauče štošta o osnovnim svojstvima vune i o mogućnostima njene prerade u gotove proizvode.

- Potom su kroz praktičan rad tehnikama suvog i mokrog filcanja deca pravila jednostavne predmete od vune poput bedževa, figurica i slika. Učenici su uspeli da materijalizuju svoju kreativnost i malo je reći da su svi bili radoznali, željni znanja i istinski oduševljeni time šta sve mogu da urade sa vunom - otkriva Hadžićeva kako su prošle prve radionice.

UG "Štit" već godinama u centar svojih praktičnih aktivnosti stavlja vunu, organizujući teorijsku i praktičnu obuku za rad sa ovim izuzetnim prirodnim materijalom.

Kako izraditi vuneni filc

KROZ radionice - teorijsku i praktičnu obuku, zanteresovani osnovci steći će znanja i veštine za izradu vunenog filca i predmeta od filca. Radionice će se do kraja novembra održavati dva puta nedeljno u svim zainteresovanim školama na teritoriji opštine Paraćin.

Veliki broj žena proteklih godina naučio je izradu predmeta, pa čak i komada garderobe od vune. Ove godine, u susret obeležavanju decenije postojanja udruženja, akcenat je na đacima u pokušaju ne samo da se sačuva, već i osavremeni ovaj stari zanat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MaxBet lansirao prvu potpuno AI generisanu marketinšku kampanju