JAVNA RASPRAVA O ZAŠTITI PLANINE RUDNIK U KRAGUJEVCU : Rudnik će biti deo ekološke mreže Natura 2000

V. Hadžić

12. 09. 2024. u 17:30

Javna rasprava o Nacrtu uredbe o proglašenju i studiji zaštite predela izuzetnih odlika „Planina Rudnik“ održana je u Kragujevcu. Područje koje Ministarstvo zaštite životne sredine predlaže za zaštitu obuhvata središnji, najočuvaniji deo planine Rudnik površine 10.019,80 hektara.

ЈАВНА РАСПРАВА О ЗАШТИТИ ПЛАНИНЕ РУДНИК У КРАГУЈЕВЦУ : Рудник ће бити део еколошке мреже Натура 2000

Foto : MZSŽs

-Na području predela izuzetnih odlika „Planina Rudnik” biće ustanovljena tri režima zaštite - prvi najstroži, drugi aktivni i treći proaktivni stepen zaštite, što dovoljno govori o prirodnim vrednostima koje ovaj predeo ima - rekla je Ivana Jelić, koordinator izrade studije iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije, koji je radio istraživanje.

Osim Vojvodine, planina Rudnik jedino stanište Banatskog božura u Centralnoj Srbiji, ima poskoka kao zaštićene vrste, božikovinu koja je retkost za ovo područje a postoji i rezervat bukove šume, zaštićen još 1959. godine, koji će dobiti viši stepen zaštite.

Planina Rudnik je i arheološko nalazište, od strane stručne međunarodne zajednice prepoznata je kao područje izuzetne kulturne vrednosti, zbog čega će ova planina biti deo ekološke mreže Natura 2000.

- Veći deo planine Rudnik teritorijalno pripada gradu Kragujevcu, zbog čega je za grad jako značajna njegova zaštita. Poslednjih nekoliko godina imamo problem seče šuma na Rudniku i ovo je način da to sprečimo, zaštitimo naše bogatstvo i čitav biljni i životinjski svet na planini. Namera nam je da u budućnosti grad Kragujevac preuzme brigu o Rudniku -  rekao je Dejan Ružić, zamenik gradonačelnika na javnoj raspravi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LUDE SCENE NA TENISKOM TERENU: Novak Đoković dobio masažu usred meča (FOTO)