ČAST MI JE ŠTO MOGU DA DAM KRV: U Paraćinu danas prikupljeno tridesetak jedinica (FOTO)

Z. R.

12. 09. 2024. u 14:39

PROFESOR istorije Zlatko Jovanović bio je poslednji od tridesetak davalaca životne tečnosti na današnjoj akciji u Paraćinu, održanoj u prostorijama Crvenog krsta.

ЧАСТ МИ ЈЕ ШТО МОГУ ДА ДАМ КРВ: У Параћину данас прикупљено тридесетак јединица (ФОТО)

Foto: Z: Rašić

Ovaj poznati humanista, poznat po svojim istraživačkim putovanjima biciklom, koji je koristio i tokom svog nedavnog puta do memorijalnog kompleksa „Jasenovac“ u Hrvatskoj, krv je dosad dao 42 puta.

- Čast mi je što sam i ovog puta donirao krv jer sam obećao sebi da ću to da činim dokle god budem mogao. Upravo sam stigao iz škole, sa nastave, pa sam svratio do Crvenog krsta jer ovo shvatam kao neku svoju moralnu obavezu. Doniranje krvi je nešto najhumanije što čovek može da uradi. Krv dajem i po pozivu, ako nekom hitno zatreba, a ako ne, pratim kad su redovne akcije tako što mi stižu sms poruke – rekao nam je Jovanović.

Foto: Z: Rašić

Po rečima dr Ane Stanisavljević Miljković, doktorke Zavoda za transfuziju krvi iz Niša, akcija u Paraćinu protekla je kako treba, a broj davalaca bio je solidan.

Kad je o rezervama krvi reč,  one su u Institutu „stabilne, ali ne dovoljne“, tako da je i ovog puta upućen apel svim zdravim osobama od 18 do 65 godina da dođu i odazovu se nekoj sledećoj akciji.

Institutu su potrebne sve krvne grupe, ali je uvek naglasak na RH negativnim jer su najređe zastupljene u populaciji. Najređa krvna grupa u Srbiji je AB negativna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

APEL DELIJAMA: Crvena zvezda objavila važno saopštenje pred meč sa Benfikom