PRIZNANJE: Posle plakete grada Loznica, ugljevički načelnik, dobio u Srbiji i Zlatnu povelju "Draga LJočić"

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

11. 09. 2024. u 07:48

AKADEMIK profesor dr Dragan Damjanović, predsedavajući Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika izjavio je da je Naučno veće te institucije, kojim predsedava profesor dr Mirko Kerkez, odlučilo da dobitnik Zlatne povelje Dr Draga Ljočić bude načelnik Ugljevika Vasilije Perić.

ПРИЗНАЊЕ: После плакете града Лозница, угљевички начелник, добио у Србији и Златну повељу Драга Љочић

foto V Mitrić

Po rečima Damjanovića SKANU, godinama već prati rad Vasilija Perića i cene sve njegove korake koje je preduzeo kada je reč o blagodetima o kojima vodi računa Srpska kraljevska akademija naučnika i umetnika.

- Vasilije Perić je već godinama zamenik predsednika Eparhijskog upravnog odbora Eparhije zvorničko-tuzlanske, što je redak slučaj kod nas, ali je vrlo značajno što je pod njegovim rukovodstvom Ugljevik kako je svedočio i mitropolit Fotija stasao u veliki duhovni centar-kaže Damjanović.

SKANU je jedna od retkih akademija u svetu koja pored drugih 14 odeljenja ima i odljenje duhovnosti.

- Svako ko jednom dođe u Ugljevik može da vidi kako je u tom gradu i kraju razvijena duhovnost na svakom koraku. Takođe smo svedoci godinama značajnih kulturnih manifestacija koje organizuje ovaj mali grad po broju stanovnika i površini a veliki po svemu drugom - rekao je Damjanović.

Profesor dr Mirko Kerkez, ugledni srpski hirurg podsetio je da je Draga Ljočić bila prva srpska lekarka i jedna od prvih 5 fakultetskih obrazovanih žena u Evropi.

- Ne samo što je bila vrsni lekar, humanista, rodoljub, pravdoljub, ratnik i zadužbinar već je svoju misiju posvetila zbrinjavanju onih ljudi kojima je najteže - rekao je Kerkez.

Tu misiju zbrinjavanja socijalno-ugroženih prije svega učesnika minulih ratova i drugih ugroženih od bolesti je ono što načelnik Perić svih ovih godina poklanja posebnu pažnju o čemu nažalost mnoge njegove kolege beže.

- Reč je o čoveku koji je kadar da se izbori sa svim problemima i da vodi računa o svakom čovjeku svog kraja. Smatramo da je ispunio uslove da dostojno nosi ovo veliko uzdarje i da se njime ponosi kao i odlukom SKANU da ga svrsta u red svojih najnagrađenijih partnera-zaljučio je Kerkez.

Prizanje će biti uručeno Periću tokom svečanosti 91 Vukovog sabora koji se održava u Tršiću kod Loznice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

4 proizvoda koja vaša deca koriste svaki dan i koja morate dobro odabrati jer mogu biti opasna po zdravlje