AGILNI PROSVETARI IZ SOMBORA I KULE POKRENULI NOVI PROJEKAT "SRCE U SRCU" Ugostili dijasporu

Zoran Rajić

12. 07. 2024. u 07:03

SRPSKA deca iz Graca u Austriji, sa vršnjacima iz Topole i sela Garaši kod Aranđelovca, tokom prve polovine jula boravila su u Somboru i Kuli - u okviru novopokrenutog projekta "Srce u srcu", čiji je cilj povezivanje mladih iz dijaspore sa drugarima iz matice - a cilj su očuvanje srpskog jezika i nacionalnog identiteta, te upoznavanje sa običajima etničkih zajednica u Vojvodini.

АГИЛНИ ПРОСВЕТАРИ ИЗ СОМБОРА И КУЛЕ ПОКРЕНУЛИ НОВИ ПРОЈЕКАТ СРЦЕ У СРЦУ   Угостили дијаспору

foto Z, Đerić

Idejni tvorac ovog okupljanja, Udruženje somborskih učitelja, za pomenuti projekat dobilo je podršku Društva učitelja Kule, srpskog prosvetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" u Austriji i fondacije za negovanje srpskog jezika "Vuk Karadžić" iz Holandije. Namera je da se druženje "Srce u srcu" organizuje svake godine u Zapadnobačkom okrugu, koji - osim Sombora i Kule - obuhvata još Apatin i Odžake.

Raznolikost

UČITELjICE iz Kule i Ruskog Krstura dovele su decu sa raspusta, da se druže sa gostima koje su dočekala u srpskoj bačkoj, ukrajinskoj i rusinskoj narodnoj nošnji. Poslužena su tradicionalna jela i neizostavna štrudlom, a podeljeni su i pokloni Udruženja žena iz Kule i jedne izdavačke kuće iz Beograda.

Boravak u Somboru iskorošćen je za upoznavanje sa tradicijom i kulturom Bunjevaca, Šokaca i Mađara.

- U Bačku smo doveli šestoro dece iz Graca, koja su tamo rođena i pohađaju austrijsku osnovnu školu, ali ne zaboravljaju svoj maternji jezik i korene. Jednom sedmično, ona su u klupama "Prosvjetine" škole srpskog jezika, gde izučavaju geografiju i istoriju rodne zemlje svojih predaka. Gostovanje u Somboru i u Kuli im je, kažu, "ugrejalo" srca, a koliko vole Srbiju svedoče i stihovi našeg Miloša: "Za nju ćemo i život dati, ne damo te, Srbijo, mati" - ponosna je učiteljica naše dece u Austriji Marija Đokić Petrović.

Predsednica Udruženja somborskih učitelja Valerija Nikolić kaže da su deca uzrasta od 7 do 14 godina, iz Austrije, ali i OŠ "Karađorđe" u Topoli i OŠ "Ilija Garašanin" iz Garaša, u Somboru posetila čuvenu Županiju - zdanje Skupštine grada, u kojem su se fotografisala ispred slike "Bitka kod Sente", najveće u Srbiji - a bila su i u Gradskom muzeju, vozila se lađom i videla kuću košarkaške legende Nikole Jokića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠIPTARSKA BRUKA! Novi skandal na meču TZV. Kosova - Dočekali Rumune zastavama UČK i Albanije (VIDEO)