DOMAĆI MED IZ - APARATA: Sremska Mitrovica dobila medomat, koji je prvi u zemlji

S. KOSTIĆ

01. 07. 2024. u 17:30

NA terasi Info-centra Turističke organizacije Grada, od sada Mitrovčani imaju mogućnost da kupuju domaći med iz automata i to zahvaljujući projektu "Zasnivanje ekološki prihvatljive proizvodnje meda" u blizini SRP "Zasavica", koji je finansiran sa 25.000 dolara, dok je konfinansiran sa 5.000 dolara.

ДОМАЋИ МЕД ИЗ - АПАРАТА: Сремска Митровица добила медомат, који је први у земљи

Foto SK

Nosilac projekta u okviru programa EU za Zelenu agendu u Srbiji je Regionalna razvojna agencija "Srem", a partneri su Specijalni rezervat prirode "Zasavica" i Društvo pčelara "Jovan Živanović" Sremska Mitrovica, dok je donator EU kroz program UNDP, a sam projekat podržao je Grad Sremska Mitrovica. Ovo je jedan od prvih medomata u našoj zemlji, a kako je rečeno, svi sastojci su prirodni.

- Deo pašnjaka Valjevac u Specijalnom rezervatu "Zasavica", prvo je iskrčen i očišćen od rastinja, od čega su proizvedeni briketi distribuirani socijalno ugroženim domaćinstvima sa područja grada. Pored ove socijalne note, projekat ima zdravstvenu i ekološku komponentu, jer briketiranje doprinosi smanjenju emisije štetnih gasova i utiče na borbu protiv klimatskih promena - rekao je Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice Sremske Mitrovice i dodao da ovaj grad čini boljim, kvalitetnijim i zdravijim mestom za život.

Sređivanje i krčenje pašnjaka

MILAN Mirić, direktor Regionalne razvojne agencije "Srem", naglasio je da je ovo bila inicijativa grada, kako bi se unapredili elementi cirkularne ekonomije i proizvodnje hrane.

Prema Mirićevim rečima, rezultat aktivnost je vraćanje pašnjaka Valjevac u nekadašnje ekološki povoljno stanje kroz revitalizaciju koja obuhvata uklanjanje žbunastih agresivnih vrsta kao što su glog i divlja ruža, uz zadržavanje manje grupe žbunova bagrenaca, koji predstavljaju izvor najkvalitetnijeg polena.

Privredni efekat projekta je da se u saradnji sa lokalnim društvom pčelara, čiji su članovi na toj površini postavili košnice, utiče i na proizvodnju zdrave hrane, odnosno meda koji se dalje plasira na tržište preko gradskog medomata.

Samardžić dodaje i da građani mogu da budu sigurni da na ovom mestu mogu da kupe pravi domaći med koji su proizveli lokalni pčelari.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAVIJAJ ZA OLIMPIJSKI TIM SRBIJE: BIG Šoping centri i Olimpijski komitet Srbije – podrška zlata vredna!