BISER FRUŠKOGORSKIH MANASTIRA DOBIO STAREŠINU: Otac Nifont u Maloj Remeti

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

27. 06. 2024. u 20:00

MITROPOLIT sremski Vasilije odlučio je da arhimandrita Nifonta Pavlovića, diplomiranog teologa, postavi za duhovnika i starešinu Svetopokrovske obitelji - Male Remete, u Sremu, i čuvara ćivota Svetoga Đorđa Kratovca.

БИСЕР ФРУШКОГОРСКИХ МАНАСТИРА ДОБИО СТАРЕШИНУ: Отац Нифонт у Малој Ремети

foto v mitrić

Mladi arhimandrit, ali sa velikim monaškim iskustvom, već je preuzeo dužnost. Monah je skoro dve decenije. Službovao je u manastirima Radovašnica, Soko i Bogoštica u Eparhiji šabačkoj. Jedno vreme je bio arhijerejski zamenik episkopa šabačkog, dok je na toj dužnosti stolovao vladika Lavrentije Trifunović.

Manastir Mala Remeta, koji je u prelepom prirodnom ambijentu središta Fruške gore, podigao je kralj Dragutin. Po mnogima, mada je mali, ovo je jedan od najlepših manastira, ne samo u Sremu i Srbiji.

O njemu svedoče pisani tragovi još iz turskih dokumenata nastalih 1545. godine. Kao i mnogi drevni pravoslavni manastiri u doba ropstva je uništavan i pokraden.

U njega su se 1679. uz blagoslov Arsenija Čarnojevića, uselili monasi manastira Rača na Drini, koji su ga i obnovili. Sa Drine, iz Ljubovije, dolazi i arhimandrit Nifont da mu da stari sjaj u svakom pogledu.

Svetinja

MUDAR je mitropolit Vasilije, koji je na ovo sveto mesto rasporedio arhimandrita Nifonta, koji ima veliku duhovnu, ali i fizičku snagu i organizacione sposobnosti da ovu našu svetinju učini još sjajnijom - kaže akademik dr Dragan Damjanović.

Velika obnova bila je 1739. godine, kada su crkvu sazidali majstori Todor i Nikola od pritesanog kamena, a ktitor je bio Stanko Milinković. Manastir je posvećen prazniku Pokrova Presvete Bogorodice. Ukrašen je freskama 1910. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Ovo što je Novak Đoković uradio na Vimbldonu je ravno - čudu!