NEUSAGLAŠENOST ZBUNJUJE DECU: U kraljevačkoj biblioteci predstavljena knjiga "Brak, deca, porodica"

G. ĆIROVIĆ

10. 02. 2023. u 12:27

Jedan od najvećih problema sa kojim se suočava savremena porodica u vaspitanju dece je neusaglašenost roditeljskih stavova. To može da se uporedi sa saobraćajnim znacima. Zamislite kako bi izgledalo ako bi naišli na tunel ispred kojeg stoje dva znaka, jedan je „obavezan prolazak kroz tunel“, a drugi „zabranjen ulazak u tunel“. To je situacija koja se ne retko dešava u porodicama, kada jedan roditelj detetu kaže „hajde ustani“, a drugi „neka ga još malo neka spava“. Ta neusaglašenost stavova, stilova i ponašanja zbunjuje decu i opasna je za dečju orijentaciju.

НЕУСАГЛАШЕНОСТ ЗБУЊУЈЕ ДЕЦУ: У краљевачкој библиотеци представљена књига Брак, деца, породица

I.Spasojević

Ovo je, pored ostalog, rekao Vlajko Panović, specijalista medicinske psihologije, na predstavljanju svoje knjige „Brak, deca, porodica“ u Narodnoj biblioteci Stefan Prvovenčani u Kraljevu.

Prema rečima autora, ova knjiga otvara mnoga pitanja o bračnim i porodičnim odnosima i vaspitanju dece.

- Knjiga je plod mog dugogodišnjeg iskustva dok sam držao školu roditeljstva na VMA. To je praksa, ne teorija – rekao je Panović, još jednom upozoravajući na ometajuće faktore vizuelnih medija zbog kojih se deca ne snalaze u realnosti.

I.Spasojević

Vlajko Panović u kraljevačkoj biblioteci

- Roditelji često dolaze sa molbom da im pomognem govoreĆi „ne mogu da nateram dete“ i „ne mogu da namolim dete“. Mnogi roditelji ne vide treću opciju, a to je da svojim primerom ili menjajući strategiju ponašanja pomognu svom deteu da razume taj svet u koji je gurnuto. Deci je to nametnuto i sa njima se manipuliše kroz medije, trendove i sve ono što danas konzumiraju. Tako se udaljuju od roditelja, realnosti i same suštine života.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POVRATAK OTPISANOG: Vavrinka je oduvao Rubljova za polufinale Stokholma (VIDEO)