ODBROJAVANJE - JOŠ 8 DANA DO OLIMPIJSKIH IGARA: Istina u osušenoj kapi krvi

Padaće rekordi u Parizu tokom predstojećih Olimpijskih igara (26. juli – 11. avgust), ali moraće to da se radi pošteno, ukoliko je uopšte i postojao neko od takmičara ko bi pomislio da bi to mogao da uradi drugačije.

ОДБРОЈАВАЊЕ - ЈОШ 8 ДАНА ДО ОЛИМПИЈСКИХ ИГАРА: Истина у осушеној капи крви

Foto A. Stanković

Nad regularnošću će brinuti nezavisna Međunarodna agencija za testiranje (ITA). U svakom trenutku neki od 10.500 atleta koji učestvuju u 329 disciplina na pariskim OI mogu da očekuju da će biti podvrgnuti doping kontroli. U program provere uključeno je čak hiljadu osoba.

Kontrole će biti vršene na borilištima, ali i van njih, u Olimpijskom selu, na treninzima, u restoranu… Faktor iznenađenja će biti sveprisutan. Planira se da bude izvedeno čak 6.000 testova. Primera radi, u Tokiju je 2021. godine provereno 30 odsto učesnika. Ovaj broj, kažu u andidoping agenciji, može da evoluira, shodno potrebama, rizicima i sumnjama.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Zanimljivo je da će se prilikom odabira sportista koji će biti kontrolisani voditi računa i o tome gde su najveći rizici, i među učesnicima, shodno željenim rezultatima, ali i po zemljama i geografskom poreklu, tamo gde su sumnje veće na osnovu dosadašnjeg iskustva, ili po disciplinama koje zahtevaju veće napore, kao što su atletika ili dizanje tegova u odnosu, na primer, one koje zahtevaju "samo" preciznost, poput streljaštva. Naravno, nasumične provere mogu da "zakače" bilo koga.

Radiće se tradicionalne kontrole urina ili krvi, ali će biti primenjena i nova metoda na osnovu osušene kapi krvi koja će se uzimati mini-iglom iz prsta ili ramena takmičara. Ukoliko preliminarni rezultati to budu zahtevali, laboratorija može da izvrši i genetske testove da bi otkrila određene oblike dobro skrivanog dopingovanja.  

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Rezultati će se saopštavati brzo, da se, kako se ističe, ne bi eventualno kasnilo sa dodeljivanjem medalja. Prikupljeni podaci čuvaće se deset godina, zlu ne trebalo.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VEST KOJU PIKSI NE ŽELI DA ČUJE: Još jedan fudbaler propušta utakmice Lige nacija?