PSIHOLOZI LEČE NOSTALGIJU ZA IGRAMA: Sportski spektakl završen, sada je tema kako pobediti postolimpijsku depresiju

Nostalgija. Tako bi, u jednoj reči, moglo da se opiše postolimpijsko stanje francuske nacije.

ПСИХОЛОЗИ ЛЕЧЕ НОСТАЛГИЈУ ЗА ИГРАМА: Спортски спектакл завршен, сада је тема како победити постолимпијску депресију

Foto: Goran Čvorović

Mnogima je žao što su sportski, ali i festivalski dani završeni. Neke, čak, hvata i depresija zbog toga što više nema euforije i navijačke groznice. Do te mere, da su se sada u ceo slučaju uključili i psiholozi, koji savetuju građanima kako da se vrate uobičajenim danima.

- Osećam se, nekako, ispražnjeno – kaže snuždena Ajfelova kula koja u jednoj karikaturi leži na psihijatrijskom kauču, čime se s vesele strane opisuje novonastala situacija.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Neki od saveta u tom smislu su da se gledaoci odmah okrenu novim sportskim događajima koja donose uzbuđenja, kao što je trenutni Tur de Frans za žene, u pauzi do Paraolimpijskih igara. Posle toga, uslediće i prvenstva u različitim sportovima.

Takođe, predlaže se i organizovanje kućnih žurki s muzikom koja se najviše slušala tokom Igara, a oni koje je baš uhvatilo "duhoklonuće", depresiju mogu da izleče i odlaskom u muzeje i na druga mnogobrojna mesta na kojima će biti izložene fotografije i predmeti s proteklih OI, što će ih podsetiti na olimpijske dane.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Običnim ljudima se savetuje i da sami sada počnu da se bave sportom. To će se, svakako i dogoditi. Očekuje se da posle pariskih olimpijskih igara u septembru naglo skoči upis dece na različite sportove. Pravi bum se očekuje na basketu 3 puta 3 koji je osvojio srca publike, na stonom tenisu posle fantastičnih performansi braće Lebren ili na plivanju gde je sve zasenio Leo Maršan.

U apatiju posle Igara, kažu stručnjaci, mogu, osim običnog sveta, da zapadnu i sportsti, pa i novinari koji su izveštavali s ovog događaja, jer je naglo splasnuo adrenalin. Svima se savetuje da se najpre dobro odmore i uzmu zasluženu pauzu, a da postolimpijski sindrom zatim brzo nadomeste okretanju novim takmičenjima.    

Do tada, vreme je za bilans, a francuski predsednik Emanuel Makron je istakao da su protekle Igre pokazale "pravo lice Francuske". Naglasio je ponos zbog toga kako je sve proteklo, od kreativnosti u programu, preko uspeha u sportskim nadmetanjima, do sigurnosti koja je bila na vrhuncu. Službe bezbednosti su, istakao je, izvele stotine preventivnih akcija i sprečile bilo kakvo neprijatno iznenađenje.

- Kada smo svi zajedno, nepobedivi smo – apostrofirao je nacionalno jedinstvo iskazano ovom prilikom, a koje će sada ponovo biti na ispitu jer slede vrući politički dani u očekivanju novog premijera posle "olimpijskog primirja."

Makron je organizovao prijem u parku Jelisejske palate da bi se zahvalio organizatorima, volonterima, policajcima, vatrogascima… Svima koji su doprineli da sve protekne u redu. Istakao je i da će ostati olimpijska baština, kao što su Sena i Marna u kojima će, kako je rekao, odsada moći da se kupa, ali i socijalno i kulturno nasleđe Igara u kojima su građani izgradili posebno prisne odnose na ulici, trgovima, u gradskom prevozu. Naročito je upečatljivo bilo druženje sa nasmejanim pripadnicima snagama reda.

Postolimpijski dani ipak donose nove, svakodnevne izazove, a tu će već biti potrebno dosta napora da bi se sačuvao festivalski duh i osmeh na licu.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
RADOVAO SE PRE VREMENA? Janik Siner ipak leti iz tenisa zbog dopinga?! Uopšte nije istekao rok, iako to mnogi tvrde!

RADOVAO SE PRE VREMENA? Janik Siner ipak "leti" iz tenisa zbog dopinga?! Uopšte nije istekao rok, iako to mnogi tvrde!

Teniski svet je potresla informacija da je Janik Siner bio pozitivan na doping testu. I to dvaput. U aprilu je on saznao da je "uhvaćen na delu", a potom se branio daleko od očiju javnosti, jer je čitava stvar nekim čudom bila zataškana i niko osim najužih Sinerovih saradnika i onih koji su vršili istragu o tome nisu ništa znali. Kada je za to saznao čitav svet - već je bio oslobođen optužbi. Međutim, može biti da se nije izvukao kako se činilo na prvi pogled, a i kako su mnogi ovog utorka javili, tvrdeći "da je istekao rok da Svetska anti-dopign agencija (VADA) podnese žalbu". Rok uopšte nije istekao.

10. 09. 2024. u 17:54

Komentari (0)

PAVKOVIĆ OTKRIO ŠTA MU JE ĐINĐIĆ REKAO: Dosmanlije imale kukavički plan za 6. oktobar