ŠTA NAM JE DONEO PARIZ 2024: Tri zlata Srbije i "neuspeh", Francusku "vezu" i internet senzaciju

Novosti online

12. 08. 2024. u 18:13

Spuštena je zavesa na Olimpijske igre u Parizu 2024. Dve nedelje sportskih nadmetanja završene su i kao i svake četiri godine, i ove Olimpijske igre izrodile su nove junake, kontroverze, ali i radosti i razočarenja.

ШТА НАМ ЈЕ ДОНЕО ПАРИЗ 2024: Три злата Србије и неуспех, Француску везу и интернет сензацију

FOTO: Tanjug/AP

Mnoge zanimljivosti obeležile su ovih 16 dana u Pariz no tri se mogu izdvojiti kao najupečatiljivije, ali krenimo redom.

1. Srbija razočarala, ali...

Olimpijska ekspedicija Srbije iz Parizu vratila se u Beograd sa pet odličija. Tri zlata, jednim srebrom i jednom bronzom. Pre odlaska u grad svetlosti, čelni ljudi Olimpijskog komiteta Srbije kao i brojni navijači nadali su se da će naši sportisti konačno doneti deset medalja, ali rezultat je upola slabiji od očekivanog. Jesu tome doprinele povrede dvoje gotovo sigurnih osvajača medalja atletičarke Angeline Topić i rvača Stevana Andrije Mićića, ali su doprineli i razočaravajući rezultati basketaša i odbojkašica.

PREUZMI BESPLATAN BONUS ZA KLAĐENjE
--> 3000 DINARA BEZ DEPOZITA! <--

Bilo je i nekih nesrećnih poraza, diskutabilnih sudijskih odluka, loše forme pojedinih sportista, ali sam podatak da je osvojeno manje medalja nego u Riju 2016. i Tokiju 2021. govorio da se radi o neuspehu.

Ono što je zacelilo rane svakako jeste dugo očekivano zlato Novaka Đokovića i bronza košarkaša, koja je osvojena "osvetom" nad Nemačkom za poraz iz Manile 2023, i to nakon što su "orlovi" vrlo nesrećno izgubili američkog drim-tima.

PREUZMI BESPLATAN BONUS ZA KLAĐENjE
--> 3000 DINARA BEZ DEPOZITA! <--

FOTO: Tanjug/AP

2. "Francuska veza"

Već smo pisali o tome koliko je Francuska "imala sreće" tokom ovog turnira, međutim bilans od čak 64 medalje govorio o tome da je napravljen više nego sjajan uspeh domaćina Olimpijskih igara. Mnogo je se stvari poklopilo za njih na ovom turniru, a većina njihovi kako ekipa tako i sportista počelo je ovo takmičenje polako i neubedljivo. Košarkaši, odbojkaši, baksetaši delovali su kao ekipe koje su miljama daleko od postolja, ali su u ključnim trenucima počeli da igraju najbolje i pobeđuju. Da li je u pitanju sjajno tempiranje forme, ili su u pitanju neke druge stvari koje i nemaju baš mnogo veze sa sportom, nikad se neće saznati, ali ostaje zapisano u istoriji da su Francuzi napravili fantastičan rezultat.

3. Jusuf Dikec

Dana kada je Srbija osvojila prvu medalju na Olimpijskim igrama, naša zemlja dobila je prvo zlato, a ostatak sveta novog heroja - Jusufa Dikeca. Reprezentativac Turske u streljaštvu nije bio poznat široj javnosti pre finala u disciplini 10 metara vazdušni pištolj u miks dublu. Od momenta kada ga je kamera snimila kako gađa bez zaštitne opreme i sa rukama u džepovima momentalno je 51-godišnji strelac osvojio srca mnogih ljubitelja sporta, ali je polako ušao i u život onih koji uopšte ne prate sport niti znaju da su se u Parizu dešavale Olimpijske igre. Dikec je zahvaljujući internet mimovima postoa planetarna zvezda i verovatno najpopularniji sportista trenutno na svetu.

Iako je njegova poza u kojoj gađa postala deo internet kulture, sam Dikec je rekao da smatra da ta poza prezentuje olimpijski duh u pravom smislu i da je zato ona postala toliko popularna.

Foto: Profimedia

- Mislim da moja poza reprezentuje olimpijski duh u pravom smislu jer odaje fer-plej, jednostavnost, čistotu i prirodnost. Zato je i privukao toliku pažnju - rekao je Dikec.

Pored toga što je zaživela kao deo internet mima, njegov način gađanja privukao je pažnju i drugih olimpijaca koji su slavili svoje uspehe u stilu Turčina.

Poznata je činjenica da neke ličnosti koje završe na popularnom mimu "žive" na internetu godinama, ostaje da se vidi koli će dugo Jusuf Dikec biti internet senzacija.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
JELENA ĐOKOVIĆ ŠOKIRALA SVET: Novakova žena videla šta je učinio Janik Siner i uradila - ovo! (FOTO)

JELENA ĐOKOVIĆ ŠOKIRALA SVET: Novakova žena videla šta je učinio Janik Siner i uradila - ovo! (FOTO)

Teniski svet je uzdrmala informacija da je Janik Siner bio pozitivan na doping testu. I to dvaput. U aprilu je on saznao da je "uhvaćen", potom se branio daleko od očiju javnosti, jer je čitava stvar nekim čudom bila zataškana i niko osim najužih Sinerovih saradnika i onih koji su vršili istragu o tome nisu ništa znali, a to je saznao čitav svet - tek kada je oslobođen optužbi. Međutim, to nije jedina stvar koja je iznervirala mnoge. Ali, sve njih, iznervirane - oduševila je, niko drugi do, Jelena Đoković.

16. 09. 2024. u 19:32

Komentari (0)

SKANDALOZNO! VLADIKA GRIGORIJE SE PERFIDNO PRIBLIŽAVA KATOLICIZMU: Nakon služenja mise poziva da žene budu sveštenici