POVRATAK U BUDUĆNOST ZA KRAJ IGARA: Na Stadionu "Francuske" u Sen Deniju svečano zatvorene 33. letnje olimpijske igre

U Parizu su svečanom ceremonijom zatvorene Olimpijske igre.

ПОВРАТАК У БУДУЋНОСТ ЗА КРАЈ ИГАРА: На Стадиону Француске у Сен Денију свечано затворене 33. летње олимпијске игре

Foto: Printskrin

Uz muziku "Pod nebom Pariza" Edit Pjaf u Parku Tiljeri četvorostruki osvajač medalje na OI francuski plivač Leo Maršan (22) ugasio je olimpijsku vatru u balonu koja je tu gorela dve sedmice, a plamen je poneo na Stadion "Francuske", gde je pred 70.000 gledalaca, od kojih su neki ulaznicu platili i 2.400 evra, održana centralna ceremonija zatvaranja 33. modernih letnjih olimpijskih igara, započeta zagrljajem predsednika Francuske i MOK Emanuela Makrona i Tomasa Baha. Srbiju je među zvanicama predstavljao premijer Miloš Vučević.

Prikazani su najdiriljiviji šampionski trenuci, među kojima je i osvajanje zlata našeg Novaka Đokovića. Na početku je emitovana i video-projekcija kao fleš-bek s nekim od upečatljivih trenutaka s otvaranja, ali ne i onima koji su izazvali ogorčenje kod dobrog dela publike u svetu. Usledio je defile zastava, bez nekog određenog reda. Srpsku trobojku nosili su ponosno prvi ovogodišnji zlatni olimpijci, Damir Mikec i Zorana Arunović. Za njima su ušli takmičari koji su još ostali u Parizu, mnogi s medaljama oko vrata i popeli se na platformu oštrih geometrijskih formi na centru stadiona koja je simbolizovala kontinente.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Svi zajedno pevali su karaoke na poznate melodije "Šanzelize" ili "Mi smo šampioni" po čijim taktovima su, s razlogom, bili raspevani Arunovićeva i Mikec. Po tradiciji, održana je i ceremonija dodele medalja za ženski maraton održan prethodne noći, kao kruna celog sportskog događaja. Promovisani su i novi članovi MOK-a.

Usledio je polusatni futuristički svetlostni spektakl u mraku sa "zlatnim putnikom" koji je simbolizovao poreklo OI, sa mermernom skulpturom Krilata pobeda, odnosno Nike sa Samotrake koja se čuva u Luvru i grčkom zastavom, uz posetioce iz prošlosti i budućnosti, u igrokazu u kome je učestvovalo stotinak igrača, s pijanistom koji svira viseći u vazduhu. Spektakl je nazvan "Zapisi" po zlatnom disku poslatom u svemir 1977. godine, a koji je narezan u Francuskoj.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Iako su izvršni direktor ceremonija u Parizu Tjeri Rebul i umetnički direktor Toma Žoli, koji su inače dobili i pretnje smrću zbog programa na otvaranju, i ovoga puta najavljivali iznenađenja, sve je na prvi pogled delovalo mnogo mirnije, moderno, ali bez kontroverznih artističkih izleta. Spektaklom su se slavili vrednosti olimpizma, sportski duh i fer-plej.

Na kraju je, govoreći o nezaboravnim emocijama na ovoj Olimpijadi, predsednik Organizacionog komiteta Toni Estange istakao je i "Džokera Noleta". Predsednik MOK Tomas Bah, koji se zatim obratio, pohvalio je Igre koje su, kako je rekao, od početka do kraja, senzancionalno organizovali Francuzi.

- Možete da budete ponosni. Živele Olimpijske igre, živela Francuska – rekao je i poručio da se radilo o "Igrama nove ere".

Istakao je i trud volontera. Na kraju je naglasio i da OI mogu da stvore "kulturu mira".

Sledeće igre biće održane za četiri godine u Los Anđelesu. Gradonačelnica Pariz  An Idalgo predala je olimpijsku zastavu Tomasu Bahu, a on gradonačelnici Los Anđelesa Karen Bas koja je bila u društvu šampionke Simon Bajls. Posle otpevane američke himne, s krova stadiona spustio se glumac Tom Kruz, uzeo zastavu, seo na motor, provozao ga ulicama Pariza, ušao s njim u avion i dok dlanom o dlan u modernoj koreografiji očas posla stigao u Ameriku gde se spustio padobranom, donevši olimpijski steg i docrtavši olimpijski znak na čuveni natpis "Holivud" na brdu iznad grada domaćina sledećih Igara. Usledila je zatim žurka u Los Anđelesu koja se preselila iz Pariza.

Foto: Printskrin

 

Foto: Printskrin

 

Foto: Printskrin

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
RADOVAO SE PRE VREMENA? Janik Siner ipak leti iz tenisa zbog dopinga?! Uopšte nije istekao rok, iako to mnogi tvrde!

RADOVAO SE PRE VREMENA? Janik Siner ipak "leti" iz tenisa zbog dopinga?! Uopšte nije istekao rok, iako to mnogi tvrde!

Teniski svet je potresla informacija da je Janik Siner bio pozitivan na doping testu. I to dvaput. U aprilu je on saznao da je "uhvaćen na delu", a potom se branio daleko od očiju javnosti, jer je čitava stvar nekim čudom bila zataškana i niko osim najužih Sinerovih saradnika i onih koji su vršili istragu o tome nisu ništa znali. Kada je za to saznao čitav svet - već je bio oslobođen optužbi. Međutim, može biti da se nije izvukao kako se činilo na prvi pogled, a i kako su mnogi ovog utorka javili, tvrdeći "da je istekao rok da Svetska anti-dopign agencija (VADA) podnese žalbu". Rok uopšte nije istekao.

10. 09. 2024. u 17:54

Komentari (0)

PAVKOVIĆ OTKRIO ŠTA MU JE ĐINĐIĆ REKAO: Dosmanlije imale kukavički plan za 6. oktobar