ČUDESNA SRBIJA BEZ OLIMPIJSKOG FINALA U KOŠARCI! "Orlovi" držali u šaci Tim snova, ali su se Amerikanci nestvarno spasili!

Дарко Николић
Darko Nikolić

08. 08. 2024. u 22:47 >> 22:49

Košarkaška reprezentacija Srbije nije uspela da priredi senzaciju i pobedi Sjedinjene Američke Države u polufinalu Olimpijskih igara pa će usled poraza rezultatom 95:91 igrati za olimpijsku bronzu u Parizu. I to iako je skoro ceo meč vodila protiv "nepobedivih".

ЧУДЕСНА СРБИЈА БЕЗ ОЛИМПИЈСКОГ ФИНАЛА У КОШАРЦИ! Орлови држали у шаци Тим снова, али су се Американци нестварно спасили!

FOTO: Tanjug/AP

Igralo se za mesto u finalu protiv tima koji se smatra najjačom reprezentativnom selekcijom u istoriji "igre pod obručima", ali, baš to, "smatran najjačim" nije značilo i da će se baš svi pred njima klanjati ili bežati glavom bez obzira. Glava je i te kako važna kad se izađe na crtu moćnima. Zbog plana, svakako. Zbog mira da se on sprovede u delo i kad je "frka". Ali je važno i srce. Čuda ne biva bez jednog i drugog. Bez smirenosti kad ne ide, bez žara kada se "lomi". I, za taj recept, potreban je i najvažniji začin, koji nemaju baš svi na ovoj planeti. Vera u nemoguće.


*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

A upravo je ona i vodila "orlove" ka košarkaškom "čudu nad čudima" sve dok Amerikanci nisu "dodali gas" i dokazali da im, stvarno, nema ravnih u ovom trenutku.


Pokazali su oni to "orlovima" i u prethodna dva međusobna duela u ovih mesec dana, jednom prijateljskom i onom na startu olimpijade, ali ovoga puta, u meču sa ogromnim ulogom bili su u zaostatku maltene sve vreme. I opet - pobedili.


*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Amerikanci su "orlovima" u prethodna dva međusobna duela u ovih mesec dana, jednom prijateljskom i onom na startu olimpijade, održali lekcije, ali ovoga puta, u meču sa ogromnim ulogom, Srbi posle tih šamara nisu okrenuli drugi obraz.
Nego su pokazali - drugo lice.


Zaigrali su taktički savršeno pripremljeni, izdržali početne Karijeve "šuterske ludorije" (trojke u seriji, uz ponižavanje rivala kada šutne na koš, pa se okrene dok lopta leti i počne da slavi), a u napadu... U napadu se odvijala ofanzivna rapsodija "orlova". Nijedna akcija nije ponovljena, odbrana je bila i "muški čvrsta", čovek na čoveka, ali na momente i jedna nesvakidašnja zonska varijanta, a zubi su se "pokazivali" i kad bi počeo čuveni američki "prljavi razgovor", karakterističan za njihove sportske okršaje, ali i kada bi se na terenu košarkaški divovi iz NBA isprsili.


Nema košarke bez pojedinaca, naravno, ali je čitav tim Srbije disao kao jedan, pa uz veću preciznost, manje grešaka i bolju skok-igru vodio i sa 42:25 u drugoj deonici. Nije tada bilo važno što je Jokić u prvoj četvrtini imao, prosto, pet asistencija i nijednu izgubljenu loptu. I što je Avramović krenuo da, koliko u odbrani, toliko i u napadu teroriše "drim-tim". Igralo se i sa dva centra istovremeno, pa su uz Jokićeve bravure Amerikanci morali da motre i na Milutinova, ali...

 
Čak i kada je rival prvi put prišao, na 65:59, pa taj nalet zaustavljen odlično minijaturom Gudurića uz koju se opet otišlo na 15 razlike, pred sam kraj treće deonice, "tim snova" nije odustajao od ideje da je najbolji na svetu.


"Krcako" je vođstvo Srbije, koristio činjenicu da je u poslednjih sedam i po minuta Jokić ušao sa četiri lične greške, pa se tako i razgoropadio Džoel Embid, koji je, uz obilatu pomoć Lebrona Džejmsa (koji je dobar deo meča proveo svađajući se sudijama, a u jednom momentu i sa kapitenom Srbije, Bogdanom Bogdanovićem) na svojim plećima doneo 84:84.
I, nedugo zatim, strašan čas iz "kažnjavamo svaku grešku" rivala - Na 3:20 do kraja posle lepe asistencije Jokića, Petrušev je doneo 86:84 Srbiji. A na 1:41, posle serije od 7:0 Amerikanaca, koji su iskoristili dva velika "brzanja" u srpskoj ofanzivi, semafor je pokazao 86:91. I, tu je bio početak kraja.


Dali su sve od sebe košarkaški junaci iz Srbije, prišli na -2, da bi na 8,2 sekunde pre kraja bio fauliran Stef Kari koji je sa linije penala odveo drim-tim u finale sa Francuskom, a Srbija će sa Nemačkom igrati za bronzu.

Srbija - Sjedinjene Američke Države, polufinale Olimpijskih igara u Parizu 2024 - statistika

Srbija - SAD 91:95 (31:23, 23:20, 22:20, 15:32)

Srbija: Plavšić nije igrao, Petrušev 9p, 5sk, 3uk, Jović 1sk, Bogdanović 20p (trojke 3/10), 4sk, 3as, Marinković 1sk, Dobrić 9, Jokić 17p (trojke 0/6), 5sk, 11as Micić 8p, 3as, Gudurić 9, Davidovac nije igrao, Avramović 15p (trojke 4/6), 4sk, 3as, Milutinov 4p, 5sk
SAD: Kari 36p (trojke 9/14), 8sk, Edvards 2, Džejms 16p, 12sk, 10as, Durant 9, Vajt, Haliburton nije igrao, Tejtjum nije igrao, Embid 19p, 4sk, Holidej 3p, 7as, Adebajo, Dejvis 4p, Buker 6

KRAJ! Srbija - SAD 91:95

40' - Daje penale Kari, Srbija nema tajmaute, gubi -4. Bogdanović pokušava da postigne trojku, niko ga ne dira da ne bi bilo 3+1 ... nema pogotka, nema ni pobede za Srbiju. Amerikanci idu u finale. 

40'  - Koš Lebrona, pa koš Jokića - dva razlike i dalje... A onda je na 8,2 sekunde fauliran Kari.

40' - Bogdanović! Sa 2+1 primiče Srbiju na 91:89

39' - Kakva situacija! Bogdanoviću je svirano vraćanje lopte na sopstvenu polovinu! Srećom, američka ekipa to ne kažnjava poenima. Napad za Srbiju, kreće i poslednji minut

38' - Micić žuri - Lebron daje koš na drugoj strani. Bogdanović pravi kiks pod košem rivala, daje u kontri pogodak i Kari - 86:91. Serija 7:0 za Amerikance, Pešić traži minut predaha.

37' - Petrušev menja Milutinova, a upravo njega Jokić lepo pronalazi - Srbija vodi, potom Amerikanci promašuju koš, ali i naši ne koriste akciju: Dobrić ne pogađa za tri, a američki tim prelazi u vođstvo trojkom Stefa Karija - 86:87.

36' - Embid protiv Jokića (koji ima 4 lične), opet pogađa - 84:82. Naši u poslednjoj sekundi napada pokušavaju, Micić nije precizan. Lebron iz prodora izjednačuje - 84:84. Pešić traži tajmaut. Još 3:41 do kraja utakmice

35' - Milutinov pogađa, isto čini i Embid. A onda naši ne koriste napad, isprva, no Milutinov stiže do lopte, pa uz pomoć Bogdanovića lopta stiže do Jokića. On daje koš za 84:77, ali Embid daje koš, fauliran (16 poena, imaće bacanje). 

34' - Dobra odbrana Amerikanaca delovala je kao da je zaustavila Srbiju, ali kapiten Bogdanović pogađa sa pet metara, iskosa s desna, preko ruku Embida - 80:73. Durant uzvraća, pet je razlike

33' - Jokić lepo poentira, posle koša Karija, ali uzvraćaju Amerikanci. Naime, nakon svog neiskorišćenog napada, ostali su zbunjeni u odbrani što Nikola nije iskoristio da, neometan, postigne trojku. A onda na drugoj strani terena - trojku daje Kevin Durant, i to uz četvrtu ličnu grešku Jokića (faul nad Dejvisom). Još 7:19 do kraja. Semafor pokazuje 78:70, američki tim ima novu akciju - i Devin Buker postiže drugu uzastopnu trojku za rivala Srbije. Kako se prednost smanjila na 78:73, Pešić traži prvi tajmaut u 4. deonici.

Nikola Jokić na meču Srbija - Sjedinjene Američke Države u polufinalu Olimpijskih igara u Parizu / FOTO: Tanjug/AP

31' - Ne pogađa ni Stef Kari, ni Marko Gudurić koji je povučen onim dobrim potezima na kraju prošle deonice hteo da na početku napada poentira sa distance. Morao je brzo u odbranu i faulirao Duranta. Lebron Džejms iz teške pozicije potom pogađa "preko" Milutinova - 76:65

Staistika posle 30 minuta igre - Srbija šutira sa 51%, Amerikanci sa 50. U skokovima 25:24 za Orlove, u asistencijama 18:18, u izgubljenim loptama - više ih ima rival, 9:4, u krađama 5:3 za naše, u blokadama 1:1, u poenima iz kontri 9:5 za Pešićeve izabranike.

Kraj treće četvrtine...

... posle koje Srbija vodi sa 76:63.

Marko Gudurić na meču Srbija - Sjedinjene Američke Države u polufinalu Olimpijskih igara u Parizu / FOTO: Tanjug/AP

30' - Gudurić posle dva bacanja i kiksa Amerikanaca - daje trojku i to fauliran, skaču svi naši košarkaši sa klupe jer je semafor pokazao +14. A posle bacanja 76:61. Amerikanci su bnili na 65:59 i imali napad. Od tada je serija 9:2 za Srbiju.

29' - Dobra odbrana je opet zasmetala Durantu, Jokić hvata loptu, a nova mirna akcija Srbije donosi joj slobodna bacanja, jer je momak koga neki nazivaju i "novi Džordan", Entoni Edvards faulirao Marka Gudurića. Još minut do kraja treće deonice.

29' - Fauliran je Jokić prilikom pravljenja bloka u napadu, buni se Edvards misleći da je on fauliran od Gudurića. Svetislav Pešić šalje opet dva centra u igru. A to malo zbunjuje američku odbranu, što Micić koristi za trojku - 70:61

28' - Micić iz teške pozicije pogađa za 67:59, a Durant promašuje, no Dejvis priskače i daje koš - 67:61

ŠTA HOĆEŠ, BRE? Bogdan Bogdanović imao šta da poruči "kralju", Lebron Džejms ovo nije očekivao od kapitena Srbije (VIDEO)

27' - Greše jedni i drugi, a i sudije. Promašaj posle promašaja, pa nedousđeni prekršaj nad našima kada su krenuli da oduzimaju loptu, i onda Holidej daje trojku. Američki navijači viču "Ju-es-ej!", a Jokić pravi ofanzivni prekršaj, što Embid slavi kao da je osvojio zlato. Amerikanci su prišli na 65:59 i imaju napad.

26' - Jokić je opet morao da šutira u poslednjoj sekundi iz teške pozicije, pa će mu statistika za trojke biti loša, ali promašuju potom i Durant i Kari u pokušaju asistencije (Petrušev to preseca), pa se dešavaju trojke - Dobrić, a onda Stef Kari - 65:56 je za SRbiju.

25' - Džoel Embid je u čudu, svirani su mu (konačno) "koraci", i to kad ga je čuvao Aleksa Avramović. U igru ulazi Kevni Durant, koji odmah juri srpskog "rezervistu", Micića.

24' - Embidu sudije ne sviraju grešku u koracima, pa daje koš. A onda trojka za trojkom - Dobrić, pa Stef Kari. I, na 62:53 Lebron pravi prekršaj.

23' - Svađaju se Bogdanović i Lebron, a onda Kari greši i Srbija ima novu akciju. Nju Jokić završava pogotkom iz okreta, pa preko Embuda - 59:47

23'- Nije savršen Lebron Džejms sa linije penala, no podiže seriju Amerikanaca na 4:0, a onda Bogdanović daje trojku - i opet je dvocifrena prednost Srbije - 57:47.

Bogdan Bogdanović na meču Srbija - Sjedinjene Američke Države u polufinalu Olimpijskih igara u Parizu / FOTO: Tanjug/AP

22' - Novi promašaj srpske ekipe, Jokić i četvrti put promašuje trojku, a morao je da šutira sa osam metara, jer je isticalo vreme za napad. Na drugoj strani terena Dobrić faulira Lebrona koji će imati bacanja.

21' - Bogdanović ne pogađa sa distance, a Amerikanci ne koriste svoj napad - hteli su da iskoriste što je pomenuti kapiten Srbije ostao da čuva znatno višeg Embida, ali se desilo loše dodavanje.

21' - Jokić ne pogađa trojku, a Embid daje - 54:46. Šesta asistencija Holideja.

21' - Počelo je drugo poluvreme. Prva akcija za Srbiju, koja je sa istom petorkom kao na startu (Avramović, Bogdanović, Dobrić, Petrušev, Jokić).

KO JE OVDE "KRALj"? Nikola Jokić udario na Lebrona, a onda se desilo ovo (VIDEO)

NIJE GA ZABORAVIO: Ovako je Dirk Novicki reagovao kada je video Pešića (VIDEO)

Individualna statistika: Stef Kari je dao 20 poena (trojke 6/9), Lebron Džejms 9, Embid 7, a u Srbiji Avramović 15 (trojke 4/6), Jokić 9, uz 3 skoka i 7 asistencija, sedam poena je ubacio Petrušev, a po tri Dobrić, Micić i Gudurić (i dva Milutinov)

Statistika: Srbija je u prve dve deonice šutirala sa 54% iz igre, rival sa 48%. Trojke su Amerikanci šutirali 9/19, a Srbi 10/19. Dvojke naši 9/16, oni 6/12. U skokovima 20:14 za Srbiju, u asistencijama 14:14, u izgubljenim loptama 4:3 "za" Amerikance, u poenima iz reketa 14:8 za "orlove".

Nikola Jokić sprečava Entonija Dejvisa da zakuca loptu u koš Srbije u olimpijskom polufinalu / FOTO: Tanjug/AP

Kraj poluvremena...

... a Srbija vodi sa 54:43.

20' - Lebron igra 1 na 1 sa Bogdanovićem, daje koš i imaće bacanje. Posle toga sedam sekundi za napad Srbije, koja više nema tajmauta. Trenutno je 54:42.

20' - Šesta trojka Stefa Karija - 51:37 postaje 51:40. A onda Avramović, koji je kiksnuo u toj rotaciji u odbrani, daje svoju novu trojku - 54:40.

19' - Opet se buni Lebron Džejms kod sudija, i to posle faula Edvardsa na Avramoviću, prilikom prodora.

Lebron Džejms i Bogdan Bogdanović u polufinalu Olimpijskih igara u Parizu / FOTO: Tanjug/AP

19' - Promašio je Embid sa distance, a onda na samom kraju napada i Bogdanović sa desne strane. Promašuje i iz levog ugla Edvards. I dalje 50:37.

18' - Jović je u igri, Jokić ga pronalazi na desnoj strani, ovaj dodaje desno od sebe Avramoviću, a ovaj daje novu trojku - 50:37

18' - Tajmaut sada traži Pešić. Džejms je odigrao snažnu odbranu na Petruševu, oduzeo loptu. Na drugoj strani terena dobro odigrao sa Embidom, koji je "podigao" Jokića fintom šutiranja trojke (prethodno je takav šut pogodio), pa se zatrčao ka košu i, fauliran od strane Petruševa, zakucao - 47:37 je.

17' - Lebron Džejms se nešto obraća našim košarkašima na tajmautu. Potom žustro priča sa sudijom. A onda pogađa trojku - 35:47 je deficit Amerikanaca.

16' - Jokić nije pogodio, a nije američki tim. Pritom, počeli su i jedni i drugi da padaju, klizav je parket u srpskom reketu... Petrušov pogađa koš Amerikanaca sa poludistance, a iako su rivali pogrešili, on je hteo sam da završi akciju, i to preko Lebrona Džejmsa. Sudije nisu svirale faul "kralju košarke". Ali, to i nije tako važno, jer su Amerikanci brzo prokockali svoj napad, a Bogdanović ih naterao trojkom na tajmaut - semafor pokazuje 45:32.

15' - Bogdanović nije pogodio levom rukom iz ulaza pod koš rivala. Embid uzvraća na to - trojkom iz levog ugla (11 poena). Srbija vodi sa 42:32.

14' - Amerikanci u istom napadu daju koš (Embid) i prave faul (Buker). Pogodak priznat, a i četvrta lična američkog tima u ovoj četvrtini. Svaki sledeći prekršaj biće slobodna bacanja za Srbiju - 42:27 je, a toliko i ostaje jer Jokić nije pogodio preko Embida. Na drugoj strani terna brza polukontra Amerikanaca, Lebron lukavo pronalazi Bukera, koji daje koš i imaće bacanje. Tajmaut traži Pešić, vodi Srbija sa 42:29.

14' - Po dve akcije nisu iskoristili i jedni i drugi. I dalje je 14 razlike za Srbiju, a Lebron iznova kreće u napad... i Jokić ga blokira.  Na drugoj strani terena on prolazi kroz odbranu Amerikanaca dvokorakom i daje koš, fauliran. Imaće bacanje, 41:25 za Srbiju. I, kako je penal pogodio, 42:25 pokazuje semafor.

13' - Stiv Ker mora da traži tajmaut nakon što je Jokić primio loptu iz auta, dodao Avramoviću, pod košem su "ukrstili" naši preostali igrači, Milutinov ostao 1 na 1 i levom rukom, iz okreta poneitrao - Srbija vodi 39:25. Predah traži selektor Amerikanaca.

12' - Iznudio je Jokić drugu ličnu grešku Entonija Dejvisa, koji je ostao sam sa MVP-om. Odmah ga menja selektor Stiv Ker, vraća se Lebron Džejms u igru. Micić šutira trojku - i daje je od tablu - 37:25 za Srbiju. Koja igra nesvakidašnju zonu, u kojoj centralni igrač "rotira" i to je prilično zbunilo suparnika.

11' - Orlovi počinju sada sa dva centra, Jokićem i Milutinovim. Amerikanci počinju sa košem Edvardsa, ali uzvraća Gudurić trojkom iz desnog ugla - 34:25.

Statistika: Srbija je u uvodnoj deonici šutirala sa 65% iz igre, rival sa 44%. Trojke su Amerikanci šutirali 6/11, a Srbi 5/9, a dvojke naši 6/8, oni 1/5. U skokovima 9:7 za Srbiju, u asistencijama 9:9, u izgubljenim loptama 9:9, u poenima iz reketa 8:0 za "orlove".

Kraj prve četvrtine...

... koju je Srbija dobila sa 31:23 uz pogodak kapitena, Bogdanovića, preko dva para ruku u poslednjem napadu. 

10' - Vajt ne pogađa, ali ni Micić. U poslednjem minutu uvodne deonice Amerikanci su potom probali da se probiju po čeonoj liniji, imaće nov pokušaj.

9' - Jokić je na klupi, Milutinov ga menja. Dobrića menja Marinković - rezultat je 29:23 za Srbiju.

9' - Greše naši u napadu, no odmah osvajaju loptu. Jokić dodaje Petruševu skroz napred, on hrabro kreće na koš i iznuđuje prekršaj, time i dva slobodna bacanja.

8' - Kontra Srbije 3 na 1, poentira Gudurić - 27:20 i odmah se svi naši vraćaju da čuvaju rivale. Ali, Karija je nemoguće čuvati - trojka (5/7, 17 poena) za smanjenje američkog zaostatka na 23:27.

8' - Ponovo samo jedno dobro bacanje Dejvisa, a Micić, koji je ušao u igru, dodaje Jokiću koji ne pogađa trojku - 25:20

8' - Avramović je promašio trojku sa više od osam metara, Petrušev umalo uhvatio ofanzivni skok. Na drugoj strani terena Stef Kari ga je lepim driblingom prevario, a onda dodao Dejvisu - kome je Jokić izbacio loptu kada je počeo proces zakucavanja. Sudije kažu - prekršaj. Nikola tvrdi da nije. Traži "čelendž", ali nema se na to pravko kod faulova.

NISU OVO OČEKIVALI: Avramović "navukao" Amerikance, Jokić zakucao (VIDEO)

7' - Naši su počeli da fauliraju rivale ako se čini da će biti lak pogodak pod košem. Tako je Dejvis fauliran i - pogodio je samo jednom. Lopta za Srbiju koja vodi 25:19.

7' - Jokić je odmah krenuo 1 na 1 sa Dejvisom, iznudio penale, a Lebron Džejms počeo da se žali kod sudija kako je srpski as "uklještio" ruku njegovog saigrača iz Lejkersa. Nije to promenilo odluku, MVP donosi 25:18. Umesto Holideja ulazi Edvards. Nova petorka Amerikanaca deluje opasnije od one prve. Na parketu su Kari, Edvards, Durant, Lebron i Dejvis.

6' - Avramović pogađa trojku iz naskoka, osmi njegov poen - 23:18, posle čega Amerikanci promašuju koš, a Embid iz dva pokušaja ne hvata ofanzivni skok. Lopta za naše košarkaše, a u igru ulaze novi američki majstori, Durant i Dejvis.

5' - Publika zviždi Embidu svaki put kad dotakne loptu. Onu je dodao Holideju, koji je promašio s distance, a Bogdanović pogađa sa pet metara, ovog puta s desne strane - 18:15. Na drugoj strani - Buker promašuje, a Avramović daje koš posle ispravljanja svoje greške - 20:15 za Srbiju. Ali, na kratko, jer peta trojka Amerikanaca (prva Lebronova) smanjuje tu prednost.

5' - Probao je Stef Kari i sa devet metara sada, preterao je, pa je kazna stigla u vidu Bogdanovićeve trojke - 16:15

4' - Kari daje trojku iz levog ugla, i to okrenut ka saigračima na klupi dok lopta leti - slave burno Amerikanci - vode 13:15

3' - Na 6:45 do kraja prve četvrtine Stef Kari je već stigao do 11 poena, dao je novu trojku - 13:12.

3' - Stef Kari nastavlja da pogađa one svoje "lude" dalekometne šuteve. Smanjuje na 10:9 trojkom sa osam metara, ali odmah uzvraća Avramović na isti način - 13:9.

3' - Na samo jedno uspešno bacanje Bukera, "odgovara" Dobrić trojkom - 10:6 za Srbiju.

2' - Fina akcija Avramović - Jokić, potpuno je "zaboravljen" ostao MVP NBA lige i napravio dvokorak pa zakucao neometan.

2' - Embid promašuje sa poludistance, naši su organizovali odličnu akciju koju je Petrušev završio trojkom, no 5:2 je kratko trajalo, jer su rivali preko Karija izjednačili.

1' - Stef Kari sa poludistance donosi 0:2 Amerikancima. Usledio je sporiji, duži napad Srbije, u kome je Bogdanović uspeo da se izbori za "novi početak" akcije, a upravo on sa čeone linije poentirao - 2:2.

Utakmica je počela! Prvi napad imaju košarkaši SAD

21 - Startna postava Srbije: Avramović, Bogdanović, Dobrić, Petrušev, Jokić. A Amerikanaca: Kari, Holidej, Buker, Lebron, Embid.

20.59 - Jokić prosečno ostvaruje 19,3 poena, devet skokova i 7,5 asistencija na ovom olimpijskom turniru

Nikola Jokić peva Bože pravde pred meč Srbija - SAD u polufinalu Olimpijskih igara / Screenshot / Eurosport

20.58 - Lebron Džejms sa flasterom na arkadi

Lebron Džejms pred Srbija - SAD Screenshot / Eurosport

20.56 - Divno je zvučalo "Bože pravde". Pevali su i košarkaši i navijači Srbije.

Košarkaški Srbije pred polufinale sa Amerikancima / Screenshot / Eurosport

20.55 - Izašli su i Amerikanci. Sad himne, pa utakmica.

Entoni Dejvis pred polufinale sa Srbijom u Parizu / Screenshot / Eurosport

20.53 - Počinje predstavljanje košarkaša. Prvo izlaze, jedan po jedan, naši reprezentativci

Nikola Jokić pred polufinale Srbija - SAD na Olimpijskim igrama / Screenshot / Eurosport

NAVIJAČKA GROZNICA PRED MEČ VEKA: Srpski navijači ispred "Bersija" zagrevaju se pred istorijsko polufinale

"VI U SRBIJI ME DOBRO ZNATE": Matijas Lesor: Hoću da igram sa mojim "brate" u finalu!

PAO ŠAMPION SVETA: Nemačka neće igrati za olimpijsko zlato u košarci

KAKVA PODRŠKA: Srbi okupirali Pariz pred meč sa Amerikom (VIDEO)

"Nemoguća" misija

Dobro, jači su... i? Šta sad, ne treba izaći na teren zato što je neko, eto, jači?

Pa, da su tako razmišljali naši stari, ne bi se izlazilo na crtu čitavim carstvima koja su ih napadala. A izlazili su.

I, jeste, bilo je gadno. Baš gadno.

Ali, eto, tih carstava više nema, a nas, eto, još uvek, još pomalo, ima.

I to malo što nas ima, ima jedan neobičan običaj. Da veruje u nemoguće.

"Najbolji tim u istoriji reprezentativne košarke". Tako ove Amerikance naziva srpski selektor Svetislav Pešić. I, ako je neko najbolji svih vremena, onda ga je nemoguće pobediti. Tako bar logika kaže.

Ali, mi, ovdašnji, ne funkcionišemo po logici. Nekad je to pogubno, ali nekad, vala, i spasonosno. 

Da, logika stvarno kaže nemoguće je pobediti ovaj "tim snova". Ali, baš tu počinje da se dešava nešto čudno kod nas, ovdašnjih.

Recimo, kada je bila napravljena anketa pred prvi košarkaški meč Srba i Amerikanaca na pariskim Olimpijskim igrama, 73% ljudi je reklo da će pobeda pripasti selekciji SAD. A onda...

Anketa pred prvi meč Srbija - Amerika u košarci na Olimpijskim igrama 2024 / Screenshot / Tviter

... a onda su se desile dve stvari:

Najpre su Amerikanci razbili Srbe u košarci sa 24 poena razlike. A onda, pred polufinale, mnogo, mnogo više Srba, njih 40,7% sad veruje da Srbija može da pobedi!

Da li je logično?

Pa, naravno da nije.

Da li je moguće?

Logika kaže: Ne, nemoguće je.

Ali...

Anketa pred polufinale u košarci, Srbija - SAD, na Olimpijskim igrama u Parizu / Screenshot / Tviter

... bilo je "nemoguće" i nadoknaditi 24 razlike u četvrtfinalu protiv Australije. Niko nikad nešto slično nije uradio u istoriji Olimpijskih igara. A eto, morali smo da budemo prvi.

Pa, naši su i otišli u Pariz da bi bili prvi.

A da bi se bio prvi, moraš da svaku prepreku pređeš. Ko je kriv Amerikancima što su se našli na tom putu.

Da, naravno, "nemoguće ih je pobediti".

Ali, mi već vekovima dobijamo potpuno nemoguće bitke.

Ko zna, možda je ova stvarno nemoguća za dobiti. A možda logika danas ponovo ustupi mesto čudu, koje je pripremano daleko od očiju javnosti, i na silnim letošnjim trenizima i u svim onim dečjim maštarijama, dok su se gledali snimci iz Indijanapolisa, kada se Amerikancima usred te Amerike "uzimala mera", pa se maštalo "E, ovako ću i ja jednog dana".

Pa, došao je taj dan.

Može biti da će biti gore nego u prethodna dva okršaja s ovim "vanzemaljcima". A može biti da će biti prizemljeni. Ko će ga znati. Lopta je okrugla, a mi s njom baš volimo da se družimo. A volimo i da da verujemo celim bićem da je ono što je celom svetu nemoguće - ipak nekako moguće. Prosto, takvi smo. I ne pada nam na pamet da to menjamo.

Da, ko će ga znati kako će se završiti ovo polufinale.

Hajde da saznamo zajedno.

Kako su Srbi došli do polufinala, a kako Amerikanci?

Srbija je gubila sa 24 poena razlike, pa posle produžetka pobedila Australiju i prošla u polufinale Olimpijskih igara u Parizu.

Sa druge strane, "drim-tim" iz SAD razbio Brazil u svom četvtrtfinalnom nastupu i nastavio sa ubedljivih trijumfima.

Sledi, dakle, treći susret Srba i američkog "tima snova", posle jednog u pripremnom delu pred pariske Igre (Amerikanci su tada nokautirali našu nacionalnu selekciju sa +26), i onog na startu olimpijskog turnira (kada je "tim snova" deklasirao "orlove" sa 24 razlike).

Svetislav Pešić uoči polufinala

Evo šta je sve selektor Srbije Svetislav Pešić rekao dan posle spektakularnog meča sa Australijom, a ujedno i dan pred novi megdan sa "timom snova":

- Prvo što bih hteo da istaknem, mi smo među četiri najbolje ekipe, što je ogroman uspeh. Ali, idemo dalje. Idemo dalje, jer smo rekli da smo došli ovde ne samo "da damo sve od sebe", već i sebe. I to da bismo došli do olimpijske medalje. U četvrtak je prva šansa, koju mi ne želimo da tek tako izgubimo. Svesni smo sa kim igramo. Tačno znamo. Nikome ništa ne pretimo, niti imamo pravo da pretimo. Igramo protiv izuzetne ekipe, najbolje u istoriji reprezentativne košarke, po meni. Oni su u međuvremenu postali ne samo jaki u smislu individualnog kvaliteta, već iz utakmice u utakmicu "rastu" kao ekipa. Mi to respektujemo. Ali respektujemo i nas. Ne plašimo se. Želimo da igramo dobru utakmicu i zato smo danas posle vrlo uzbudljivog, teškog meča s Australijom, u kome smo se ne samo fizički nego i mentalno potrošili, ostali u hotelu. Dali smo igračima malo više prostora da se odmore. Dali smo mnogo posla našim trenerima i medicinskom osoblju, da probaju da košarkaše vrate u prvobitno stanje. Jer, stvarno, duel sa Australijom je bio... jedna ogromna potrošnja. U četvrtak (na dan meča sa SAD) ćemo tokom prepodneva napraviti jedan trening, od 45 minuta, sat vremena. I ulazimo sa puno samopouzdanja u meč sa Amerikancima! - poručuje Svetislav Pešić.

Dobra i loša vest iz tabora "orlova"

- Nikola Jović (koji je propustio meč sa Australijom) je bolje. Nadam se da će moći da trenira sa ekipom. Vanja Marinković je imao nekih problema posle četvrtfinala, nije se osećao dobro. Evo, danas je bolje. Sreća je da ne igramo već danas, jer je pitanje da li bi mogao da igra, ali, evo sada, pre 15 minuta me je obavestio da je dobro. Bio je na ručku. Dobro je sa zdravljem i nadamo se da će to ostati tako do daljeg.

Ko igra u prvom polufinalu?

Od 17.30, domaćin Francuska (posle prilično, prilično čudnih dešavanja u njenu korist) igra protiv aktuelnog prvaka sveta u košarci, Nemačke.

---

Ako vas Olimpijske igre zanimaju, sve ono najvažnije i najzanimljivije o njima - pratite na posebnoj stranici portala "Novosti" posvećenoj Olimpijskim igrama u Parizu.

Na sasvim ste dobrom mestu.

BONUS VIDEO: PARIZ U SRPSKIM TROBOJKAMA: Srbi se u velikom broju okupili zbog košarkaša

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (21)

BRIGA O DECI NA PRVOM MESTU: Meridian fodacija donirala klima uređaje Univerzitetskoj klinici u Tiršovoj