NAJLUĐA UTAKMICA IKADA! Čudesna Srbija gubila sa 24 razlike, pa nokautirala Australiju i ušla u polufinale Olimpijskih igara!

Дарко Николић
Darko Nikolić

06. 08. 2024. u 16:42 >> 16:42

Košarkaška reprezentacija Srbije na nestvaran način plasirala se u polufinale Olimpijskih igara u Parizu - gubila je sa 24 razlike od Australije, pa pobedila! Konačan rezultat, 95:90 i to posle produžetka, ne samo da je obezbedio "orlovima" dve prilike da osvoje medalju, već im je doneo i ogromnu dozu samopouzdanja pred polufinale, u kome u četvrtak igraju sa Sjedinjenim Američkim Državama.

НАЈЛУЂА УТАКМИЦА ИКАДА! Чудесна Србија губила са 24 разлике, па нокаутирала Аустралију и ушла у полуфинале Олимпијских игара!

FOTO: Tanjug/AP

Znalo se da neće biti lako. I ne može da bude, u pitanju je četvrtfinale, utakmica koja jednoj strani donosi veliku radost, drugoj nevericu, tugu. Pritom, Australija više nije "ona stara", kada je bila relativno lak plen jer je imala samo jednog sjajnog igrača (na primer, Endrjua Gejza), eventualno dvojici. Ova ekipa "kengura" ima i veliko iskustvo i to baš u najboljem košarkašku, Petiju Milsu, i raskošan NBA talenat, i budućnost košarke, što Džoš Gidi svakako jeste.

Naravno, nisu ni Srbi u košarci "mačji kašalj", iako su od ista ove Australije izgubili pre manje od mesec dana u pripremnom meču. Ipak je u pitanju ekipa koja je bila vicešampion sveta 2023, a sada ojačana i trostrukim dobitnikom MVP nagrade u NBA ligi, Nikolom Jokićem. A uz njega, i prepoznatljivo oružje na kome selektor Svetislav Pešić najviše insistira, odbrani (i, ako može, najboljoj odbrani na svetu - tokom tranzicije rivala iz defanzive u napad), trebalo bi da su to dovoljni sastojci da se "kengurima" rasprše snovi o olimpijskom polufinalu.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Ali...

Takav scenario se Australijancima uopšte nije sviđao. Posle uvodnih minuta i onog čuvenog "ispitivanja snaga", počeli su da pukotine u spoljnom perimetru srpske odbrane pretvaraju u rascepe ogromnih razmera. Džoš Gidi se naslađivao time, pratili su ga saigrači, a pre svih pod košem Lendejl, da bi pravu pometnju našim igračima napravio povratak Milsa u igru posle dva, tri minuta predaha. U završnici prve četvrtini dao je deset poena, a na početku druge, u 12. minutu, bio najzaslužniji za nestvarnih 20:44.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--


Pešićev tajmaut će se pamtiti. Ne zbog psovke koja je izletela čuvenom strategu, već što je od igrača tražio samo jedno: da odbranu igraju onako kako znaju da igraju, a ne onako kako n treba. Pitao ih je "Koliko poena je dao Mils? Dvadeset! A koliko puta je šutirao penale? Dvaput! A vi ga gledate, koj k****. 'Ajde, udarajte malo, napravite faul, napravite pet penala...".

Tražio je od igrača da se žrtvuju. Da, ako treba, sa pet ličnih grešaka izađu iz igre, ali da bar daju sve od sebe za ekipu.

I, po povratku na teren, počelo je da se dešava čudo, za koje se isprva mislilo da ima preča posla negde daleko od pariske hale "Bersi".

Avramović i Dobrić su u odbrani počeli da "seku" suparničke napade. Bogdanović je krenuo da ubacuje trojke. Jokić u napadu povezao redove kako to najbolje i ume. I, prednost je počela da se topi. Malo, po malo...

... sve dok u 27. minutu, 15 minuta posle gubljenja sa 24 razlike, Srbija trojkom kapitena nije povela.

Ali, tih 61:60 je, zapravo, samo bilo uvod u dramu.

Rival jeste bio uzdrman, i to toliko da su Pešićevi izabranici (uz Avramovićeve defanzivne majstorije i jedan neshvatljivo grub prekršaj nad Egzumom, te uglavnom vrlo dobra ofanzivna rešenja) poveli sa 73:67. Ali, tada su počele da se ređaju i organizacione greške u napadu i promašaji, pa je prednost počela da splašnjava kako se bližio kraj meča.

Jokić je tada stupio na scenu, ali, neočekivano za mnoge, u odbrani. Majstorski je njome dirigovao, i sam presecao akcije rivala, a iako ga je šut na drugoj strani terena "izdao", on i saigrači su uspeli da se nose sa velikim izazovom u koji su došli.

Svemu su pomogla tri slobodna bacanja Micića, za 81:78, što je Australija isprva uspela da smanji na poen razlike. Jokić je u poslednjem "pravom" napadu nasankao čuvare jer, kada se podigao na šut, izveo neočekivanu asistenciju za Micića koji je fauliran. A srpski plejmejker, koji je odlično vodio ekipu početkom četvrte deonice, dao je samo jedno bacanje. I, ispostavilo se da to nije bilo dovoljno za trijumf u 40 minuta igre, jer je u preostalih 9,8 sekundi, posle tajmautra, Milis pogodio iz vrlo teške pozicije, izborišvi produžetak.

U njemu, činilo se da će početna Dobrićeva trojka značajno olakšati posao "orlovima", no oni su u naredna dva minuta primili osam poena, a dali samo dva (preko Bogdanovića), pa se na sve to nadovezao i ofanzivni Micićev prekršaj. Na 2:25 do završetka produžetka, Australija ja imala +3 i napad, da bi onda usledila nova Jokićeva defanzivna majstorija. Zaustavio je napad suparnika, Petrušev pogodio oba penala i drama je produžena.

Jokićeve bravure su se tada nastavile. Dvaput je uzeo loptu "kengurima", a nakon što mu je jednom u napadu pobegla, dvaput je poentirao. Na onaj "njegov" način, iz okreta, sa desne noge iako je dešnjak - za 93:90 na 25 sekundi do kraja. Krenuli su Australijanci na sve ili ništa, ali im je, na njihovo zaprepaštenje, Petrušev ukrao loptu kada su se nadali da će trojkom izboriti nov produžetak. Faulirani Bogdanović je potom pogodio sa linije penala - za tačku na nestvarnu pobedu. I toliko željeno polufinale s Amerikancima - koje se igra u idealnom terminu.

Srbija - Australija, četvrtfinale Olimpijskih igara Pariz 2024 - statistika

Srbija - Australija 95:90 (17:31, 25:23, 25:11, 15:17, 13:8)

Srbija: Plavšić nije igrao, Petrušev 9p, 5sk, Jović nije igrao, Bogdanović 17p (trojke 3/8), 5sk, 6as, Marinković, Dobrić 11, Jokić 21p, 14sk, 8as, Micić 14p (trojke 2/4), 6as, Gudurić 11, Davidovac, Avramović 10p, 4sk, Milutinov 2, selektor: Svetislav Pešić

Australija: Danijels, Gidi 25, Mils 26, Grin, Ingls, Delavedova, Egzum 12, Lendejl, Kej 5, Mekvej 13, Manjaj 2, Rit 7, selektor: Brajan Gurdžian

KRAJ! Srbija - Australija 95:90, posle produžetka

45' - Bogdanović pogađa oba penala, Srbija pobeđuje, Srbija ide dalje!

45' - Avramović čuva Milsa, Dobrić Gidija, a Jokić - Egzuma? I, Petrušev krade loptu, lopta za Srbiju! Fauliran je Bogdanović na 13,6 sekundi do kraja! Fantastična reakcija Petruševa kada je lopta krenula ka Milsu...

45' - "Sombor shuffle", rekli bi Amerikanci! Jokićev okret i šut s desne noge - 93:90! Majstor - majstorski! Tajmaut traže rivali, 25 sekundi do kraja.

44' - Jokić maestralno zaustavlja rivala, a Petrušev na drugoj strani pogađa oba penala. Jokićev potez u odbrani doneo je napad Srbiji, u kojoj je baš njemu pobegla lopta, a onda on opet uzeo loptu Australiji - i dao koš! Kakva sekvenca Somborca, koji je 19. poenom doneo 91:90. Počinje poslednji minut

43'- Još 2:25 do kraja, a sudije sviraju faul u napadu Miciću! Gubi Srbija sa 87:90, a rival ima loptu!

42' - Duop Rit donosi "kengurima" +2, Bogdanović uzvraća, ali onda Gidi daje trjoku! 

41' - Dobrić daje trojku, posle prodora Jokića po levoj strani i dodavanja skroz na desnu. A iako Australija nije dala koš, nije to iskoristila Srbija, nisu sudije svirale moguć prekršaj nad Dobrićem. I, Mekvej vraća trojku - nerešeno je, 85:85.

Igraće se produžetak! Pati Mils je i pored odlične odbrane na njemu pogodio koš za 82:82. Srbija više nije imala tajmauta, pa za 1,4 sekunde nije mogla da organizuje dobar napad. Bogdanović je levom rukom probao sa pola terena da postigne koš, nije uspeo. Dodatnih pet minuta se igra!

40' - Micić pogađa samo drugo bacanje, 82:80. Tajmaut za Australiju, koja ima 9,8 sekundi za svoju akciju. Šta li će naši uraditi? Praviti faul? Ili se braniti, pa se odbraniti, ili primiti možda dva, a možda i kobna tri poena? Kakva drama!

40' - Australija je igrala presing na celom terenu, na kraju Srbija išla na Jokića, koji je skok-šut izveo za Micića, a ovaj bio fauliran pri šutu! Još 9,8 sekundi, penali za Srbiju!

40' - Mils ne pogađa iz prodora, Jokić hvata loptu i biva fauliran! Još 32,3 sekunde, lopta sa strane za Srbiju, ali tek posle tajmauta. Kakav meč, kakva drama... Voe "orlovi" 81:80, sada se sve rešava.

39' - Micić promašuje, ali promašuje i Gidi, iz bolje pozicije (a sudije nisu svirale prekršaj Lendejla nad Jokićem). Još minut i 5 sekundi, naša lopta.

39' - Gidi pogađa "s jedne noge" - iskosa s leve strane je precizan 22-godišnjak, samo je poen prednosti za Srbiju

38' - Jokiću ne ide u napadu u poslednje vreme, kao što smo malopr ejavili, pa je promašio šut, a lopta onda izašla van terena. Još 2:03 do kraja.

38' - Sva tri bacanja je pogodio Vasilije Micić, 81:78 za Srbe. A Mekvej ne pogađa trojku, omeo ga je izuzetno, izuzetno požrtvovani Jokić koji zaista veličanstveno igra u odbrani u završnici ovog meča. I onda prekršaj Australije u napadu, 4. Lendejlov! Još samo 2:29 do kraja četvrte deonice.

38' - Micić je izborio tri slobodna bacanja! Kao da se malo umorio Jokić (u poslednje vreme briljira u napadu), Micić je preuzeo glavnu ulogu u srpskim napadima i iznudio je prekršaj Gidija. Nerešeno je, ali tri penala za Srbiju na 2:52 do kraja.

Svetislav Pešić na utakmici Srbija - Australija na Olimpijskim igrama u Parizu / FOTO: Tanjug/AP

37' - Naši oduzimaju loptu rivalima, ali onda Jokiću ona beži u napadu. Potom se činilo da je Bogdanović naterao suparnike na grešku, nisu to mislile i su dije, pa je na 3:14 do kraja Gidi iz levog ugla dao trojku za 78:78.

36' - Jokić je bio fantastičan u odbrani, prozreo kretnju i pokušaj dodavanja Eguzma, pa mu uzeo loptu. Prvi napad Srbije nije bio dobar, ali drugi jeste - Micić sa poludistance donosi 78:75

35' - Da li je moguće... Dva ofanzivna skoka su imali Australijanci, doduše drugi put je Jokić stigao do lopte, ali kada ju je "gurnuo" od koša, rivali su je uzeli i dali trojku - 76:75 samo vodi Srbija, koja potom nije iskoristila napad za predviđene 24 sekunde. Lopta za "kengure", koji mogu da povedu. Petrušev ulazi umesto Milutinova.

34' - Rano izlaze naši košarkaši iz bonusa. Sada će svaki naredni prekršaj "orlova" biti slobodna bacanja za suparnika. I, na to, iako su naši naterali rivala na promašaj, Bogdanović je izbacio loptu u aut, pa su "kenguri" dobili novih 14 sekundi za akciju.

33' - Kakva trojka Vase Micića, 76:72 i to psle ddodatne akcije "orlova". A onda rival ne pogađa, ali, nažalost, ni Gudurić iz levog ugla... Šteta. 

32' - Dange Egzum u ovim momentima "nosi" Australiju. Pogađa, primiče ekipu na 73:71, pa Pešić traži tajmaut.

31' - Počela je poslednja deonica. I to sjajnom serijom naših, 6:2! Petrušev i Gudurić su poentirali na Micićeva dodavanja (jedno je bilo iz "lažnog skok-šuta"), a potom se i sam Micić probio. Čak šest razlike za Srbiju, koja je bila u "minusu" od 24.

Kraj treće četvrtine

... koju su Srbi dobili sa 25:11! Semafor pokazuje 67:65

30' - Zaustavili su naši još jednu akciju rivala (Milutinov je skrenuo loptu u ruke saigrača), a onda se Micić probio, vratio loptu za Milutinova, koji nije realizovao šut.

30'  - Jokić koristi oba penala, a Gidi pravi i drugi prekršaj u napadu u poslednjih minut i nešto. (Nažalost, ima samo te dve lične greške, pa će i dalje igrati).

29' - Neće, pa neće. Dve trojke je šutirao s leve strane Jokić, sam je bio. Nije pogodio nijednom. Ali, na sreću, nije pogodio ni Gidi. Na drugoj strani terena Jokićev završetak kontre okončan je snažnim faulom Gidija. I dalje je nerešeno, a Jokić (15 poena, 7 skokova, 8 asistencija) ide na liniju za bacanja.

Nikola Jokić na meču Srbija - Australija u četvrtfinalu Olimpijskih igara u Parizu / FOTO: Tanjug/AP

29' - Kakva sekvenca u ovih 60-ak sekundi... Australiajnci su prokockali tri napada posle jednog iskorišćenog penala Egzuma, a naši dva nisu iskoristili. Najpre je Jokić promašio iz okreta, a u narednoj akciji očajno mu je bačena lopta.

28' - Pomalo neshvatljiv potez Alekse Avramovića, da ga i selektor Pešić pita "Šta bi ovo?!". Zaleteo se ukoso po terenu i udario telom Eguzuma, snažno, poslavši ga van terena (i na line penala, odakle ima 3/3). Namerna lična je dosuđena sjajnom srpskom defanzivcu, koji se preselio na klupu.

27' - Egzum koristi mali poklon sudija, slobodna bacanja za navodni prekršaj prilikom šuta, a onda Jokić uzvraća. Pa Egzum. Pa opet Jokić preko dvojice - Srbija vodi 65:64.

27' - Bogdanović daje trojku! Srbija vodi! Vodi, a gubila je sa 24 poena razlike. Semafor pokazuje 61:60 za "orlove", prvo vođstvo još od najranije faze meča. Podsetimo, 44:20 je imala Australija u 12. minutu.

26' - Nestvarni Aleksa Avramović je "pročitao" svog bivšeg saigrača, Eguzam, postavio se tamo gde je, u desno, i krenuo - i iznudio ofanzivni prekršaj. Lopta za naše (Avramovi, Bogdanović, Dobrić, Petrušev i Jokić su na parketu). 

25' - Činilo se da su naši opet dobro odigrali odbranu, ali je Dobriću dosuđena treća lična greška. On pokazuje sudijama da ne razume zašto, a saigračima "idemo opet, idemo opet". I uspeva da izbaci loptu u aut. U trećem pokušaju Australija nije dala koš, no uzela je loptu, pa probala opet, ali na kraju su "orlovi" imali akciju za vođstvo - i nisu uspeli da organizuju brzu akciju.

25' - Odlično "kruži" lopta, odlično... i onda trojku daje Dobrić, 59:60 je samo za Australiju!

25' - Opet briljira u odbrani Aleksa Avramović, greši Pati Mils, pada i gubi loptu!

24' - Ma, idemo! Bogdanović pogađa za dva poena, Gidiju beži lopta, a onda naši ne uspevaju to odmah da kazne, no posle ofanzivnog lopta proigravaju kapitena, a Bogdan Bogdanović pogađa trojku s leve strane - za prilazak na 56:60. Tajmaut traže Australijanci, a naši idu ka klupi i viču jedni drugima "Tako je, bre! Tako je!"

23' - Avramović probija odbranu Australije, a onda "kenguri" greše u napadu. Deset je razlike. I, pada to na 51:58 jer je Dobrić dao trojku! Vratili su se naši!

23' - Sudije su pregledale snimak, lopta će pripasti Srbiji, a ne "kengurima". Dobro je. Još 7:37 do kraja treće deonice, "orlovi" gube sa 46:58 i imaju napad.

Filip Petrušev na meču Srbija - Australija u četvrtfinalu Olimpijskih igara u Parizu / FOTO: Tanjug/AP

23' - "Čeledž" traže naši, na inicijativu Dobrića koji je ubeđen da nije on izbacio loptu, već da je u aut otišla od Gidija.

22' - Šteta! Posle koša Avramovića i kiksa rivala, promašio je Petrušev čist zicer, nakon pronalaska rupe u odbrani Australije. Umesto da se "spustimo" na -8, prima se brzi koš na drugoj strani terena - 46:58. Gidi je izgubio loptu od Bogdanovića tada, Jokić mu je uzeo, ali Džoš Gidi njemu oteo i dao koš.

21' - Mils se probija kroz našu odbranu, poentira pored Jokića - 44:56. Nesmotren je potom bio Denijels, koji je zakačio Jokića... Lopta sa strane za naše.

21' - Počela je treće deonica. Australijanci nisu iskoristili svoj napad, a Petrušev (uz, možda, nedosuđeni njegov prekršaj) poentirao za 44:54.

Kraj poluvremena...

... potpuno neverovatnog. U njemu su "kenguri", u 12. minutu, poveli sa čak 24 razlike, a na velikom predahu je upola manje. U prve dve deonice Nikola Jokić je stigao do 11 poena, tri skoka i četiri asistencije, Gudurić je ubacio devet poena (trojke 1/5), Bogdanović šest (trojke 2/4, uz četiri asistencije), a u strelce su se još upisali Avramović (6), Micić i Petrušev (po 3), te Milutinov i Dobrić (po 2). Pati Mils je postigao čak 20 poena, Džoš Gidi 13, a Dante Egzum 7.

Selektor Australije tokom meča sa Srbijom na Olimpijskim igrama / FOTO: Tanjug/AP

20' - Kakav kraj druge četvrtine. Jokić je pogodio jedno bacanje, drugo promašio, ali došao do lopte - nije uspela asistencija za Petruševa, ali je Gudurić uzeo loptu i dao koš. Tražili su svi naši igrači prekršaj, no ništa od toga. A ništa ni od brze, dobro osmišljene akcije Australije u tri sekunde - 42:54.

"AJDE, UDARAJTE MALO!" Ovako je Svetislav Pešić grmeo na košarkaše Srbije kada su gubili sa 24 razlike od Australije

20' - Gudurić promašuje trojku, ali mu se lopta vraća i pogađa dvojku - 39:54. Poslednji minut 2. deonice.

19' - Pa, da li je moguće... Jokića su okružila trojica, probao je da doda Petruševu, no nije uspeo. Kontra Australije 3 na 2 završena je košem Egzuma, ali uz prekršaj Bogdanovića. I, posle slobodnog bacanja to je 37:54

19' - Dva šuta su propmašili naši, Avramović i Bogdanović u istoj akciji, no Gudurić je odmah naterao Milska na grešku. Novi napad za "orlove".

18' - Kakva šteta! Austarlijanci su promašili šut (Egzum), Jokić međutim nije stigao do lopte, pa je Gidi dobio priliku da šutne trojku - i pogodio - 37:51. A mogla je Srbija da ima napad za prilazak na jednocifren zaostatak.

18' - Ma, tako je! Gudurić u kontri, posle promašaja Australije, konačno pogađa trojku - 37:48. 

17' - Nema prekršaja, sudije objašnjavaju Avramoviću šta su videle na snimku. Lopta za naše košarkaše, "kenguri" igraju presing na celom terenu. A igra protiv presinga na celom terenu se uči u svim srpskim košarkaškim školama, pa je tako Gudurić poentirao. I onda u odbrani oduzeo loptu, pa omogućio Avramoviću da postigne poene (nije dao koš, jer je lopta skinuta u silaznoj putanji). Vraćaju se Gidi i Egzum. Na 14 razlike je spala prednost Australije, 34:48.

17' - Megnej je bio taj koji je u trku ka svom košu zakačio ramenom Avramovića. Sudije pregledaju snimak, da vide ima li tu namere.

17' - Mils pogađa iz trka i šuta sa maltene čeone linije, a u toj akciji Avramović je ostao da leži na parketu. Ustaje besan. Neko ga je udario daleko od lopte...

17' - Naši su se dvaput odbranili, a onda sudije sviraju Srbiji - tri sekunde u reketu?! Milutnov i naši igrači u šoku, prvi put da se ovo dosuđuje na ovim Igrama... Rezultat je 30:46

16' - Jokić poentira posle kiksa "kengura", a onda naši "kradu" loptu suparnicima i najbolji srpski košarkaš pokušava da šutira sa tri četvrtine terena, videvši da će biti fauliran na startu te kontre. Sudije mu, ipak, nisu dale tri bacanja. Lopta sa strane za "orlove", koji su na -18, 28:46. I, odmah potom to se smanjuje na -16, jer je Jokić jako lepo proigrao Milutinova koji je zakucao.

15' - Posle dva dobra bacanja, Srbija nije iskoristila naredni napad, no prekršaj u napadu prave Australijanci, pa na 20 razlike "orlovi" imaju novi napad. Gudurić ga organizuje, privremeno. S njim su na parketu Avramović, Bogdanović, te dva centra, Milutinov i Jokić (kome rivali uzimaju loptu jer je kasno proigran).

15' - Sudije su pregledale snimak i ostale pri odluci da je Dante Egzum napravio nesportsku grešku nad bivšim saigračem, a budućim članom CSKA iz Moskve.

14' - Lepa, jednostavna akcija Avramovića i Jokića, pogađa srpski centar za 24:46, a onda Aleksa uspeva da natera Egzuma na prekršaj u napadu. I to nesporska greška bivšeg asa Partizana.

Aleksa Avramović na meču Srbija - Australija u četvrtfinalu Olimpijskih igara u Parizu / FOTO: Tanjug/AP

14' - Bogdanović pogađa - 22:44. Ali, uzvraća odmah Gidi - 22:46.

14' - Svetislav Pešić "grmi" na naše igrače. 

14' - Duop Rit iznenađuje srpske košarkaše - Milutinov nije očekivao da će njegov konkretan rival postići trojku. A on je to učinio. I onda Australija traži tajmaut, na 24 razlike.

13' - Mils promašuje (konačno) sa distance. U igru se vraća najpre najopasniji igrač "kengura", Džoš Gidi. Ulazi u igru i Jokić, i to da bude u tandemu sa Milutinovim. Ali, moraće da sačekaju prvu pravu ofanzivnu akciju, jer su sad napravili prekršaj u napadu.

12' - Osamnaesti poen Patija Milsa, 17:39. Nestvarno. A potom konačno trojka Srbije (3/12), Micić pogađa - 20:39, no odmah Lendejl daje koš, posle kontre...

12' - Minut i 22 sekunde od početka druge deonice, Australija ima 20 razlike...

12' - Promašaj Micića sa distance posle akcije 1 na 1 sa Delavedovom, a onda kontra Australije u kojoj je potpuno nadigrana naša odbrana - i to je zakucavanje za 20 razlike! Semafor pokazuje nestvarnih 17:37! Da li je čudo danas moguće? Ako jeste, vreme je da svrati do Bersija. Što pre...

11' - Loš početak druge četvrtine. Mils ubaci koš (17:33), naši naprave prekršaj u napadu, a onda Mils nastavlja bez promašaja - 17:35

U prvoj četvrtini Srbija je šutirala iz igre 7/19, a Austrailija 13/17. U procentima, to je 37% naspram 76%. Dvojke: 56% naspram 77% (5/9 - 10/13), a trojke 2/10 (20%) - 3/4 (75%). Po šest poena su dali Jokić i Bogdanović, a Mils je stigao do 12, dok je četiri manje dao Gidi

Kraj prve četvrtine...

... u kojoj je Australija prosto raznela srpsku odbranu, dala čak 31 poen i ima ogromnih 14 razlike.

10' - Precizan je Pati Mils, Micić probao da postigne trojku sa tri četvrtine terena, i - nije to uradio.

10' - Još jedno očajno, smušeno rešenje "orlova" u napadu što rivali koriste za novu kontru "kengura". Mils je posle povratka na parket došao do osam brzih poena, a imaće i dva bacanja.

10' - Nova trojka Patija Milsa, Australija vodi sa 17:29 pred poslednji napad Srbije.

9' - Ne ide našima šut, pa ne ide. A onda ti promašaji i loše procene u odbrani dovode do opšteg kolapsa. Nikola Jokić ide na klupu, Milutinov na terenu. A lopta za Australiju...

8' - Bogdanović je sada na klupi. Micić proigrava Jokića za prilazak na -2, ali na +4 vraća Dante Egzum. A to onda raste na 17:23 posle Milsovog prodora kroz prvu liniju srpske odbrane (posle promašaja Gudurića iz ćoška; a u narednom napadu očajno su pokušali naši da dodaju loptu, previše nisko, što Mils kažnjava trojkom - 17:26!

7'  - Šteta! Srbija je lepim potezom Jokića prišla na -1, imala kontru 3 na 1 koju Bogdanović nije realizovao, da bi potom trojka Mekveja donela 15:19 Australiji.

7' - Na koš Jokića, odgovara Džoš Gid - zasad najbolji igrač utakmcie, 13:16 je za "kengure".

6' - Bogdanovićeva druga trojka primakla je Srbiju na -1, ali je na tri razlike Australija otišla zahvaljujući ofanzivnom skoku i "odbojkaškom" pogotku - 11:14.

6' - Srbija je dosad trojke šutirala 1/5 (rival 0/1), a za dva poena 2/4 (Australija 6/8). Micić i Davidovac ulaze, Bogdanović i Jokić su i dalje na terenu.

6' -  Lendejl pogađa za dva poena posle samo jednog iskorišćenog bacanja Petruševa, da bi potom Marinkovićeva trojka bila neprecizna. Australija je odmah zatim stigla na +4, jer su Gidi i drugari opet nadmudrili srpsku odbranu i poentiranjem pod košem "orlova" došli do 8:12.

5' - Ne uspeva Lendejl s poludistance, ne uspeva ni Marinković koji je ušao u igru. Ali, ne promašuje Gidi - 7:8 je posle njegovog novog pogotka. Raspoložen je NBA as "kengura". Na dva poena je zastao Pati Mils, pa ga sada menja bivši igrač Partizana, a trenutno član Dalasa, Dante Egzum. 

4' - Avramović ne pogađa koš Australije, no Jokić hvata loptu, dodaje u levi ćošak terena Bogdanu Bogdanović koji je iz trećeg pokušaja precizan sa distance - Srbija opet vodi, 7:6

3' - Bogdanović se spetljao u napadu, zaleteo se u gužvu i izgubio loptu, što je Australija preko Džoša Gidija iskoristila za kontru i vođstvo.

3' - Dobro su naša dva defanzivca "zatvorila" Patija Milsa kada se izvukao da šutira za tri poena, osvojena je lopta posle njegovog promašaja, no faul Austrailije sprečio je kontru 4 na 2. Bogdanović potom promašuje trojku iz desnog ugla, a Gidi pogađa "daleku dvojku" (nagazio je liniju) i to je 4:4.

2' - Bogdanović i Jokić su dopustili da im se Mils "izmigolji", pa je veteran ponetirao prolaskom ispod koša Srbije. Na drugoj strani terena Dobrić promašuje trojku, pa pravi prekršaj u odbrani i pada na tlo. Srećom, nije povređen.

1' - Mils nastavlja tradiciju da igra agresivnu odbranu, pa je napravio prekršaj na Avramoviću. A onda, dva odlična poteza Srba: Jokić dodaje Dobriću koji se probija kroz sredinu, koristeći blok MVP-a NBA lige, da poentira, da bi Avramović iznudio ofanzivnu grešku rivala, pa je Srbija osvojila loptu i preko Petruševa (fauliranog) došla do 4:0. Toliko je i ostalo posle dodatnog slobodnog bacanja.

1' - Uvodni napad Srbije doveo je odmah do udvajanja Jokića na levoj strani, lopta je potom stigla do Bogdanovića koji je promašio trojku. Promašio je i Lendejl s poludstance na drugoj strani.

14.31 - Meč je počeo, prvi napad imaju košarkaši Srbije

14.25 - Starteri Srbije: Avramović, Bogdanović, Dobrić, Petrušev, Jokić

14.29 - Startna postava Australije: Danijel, Gidi, Mils, Kejl, Lendejl

14.28 - Sudije su Francuz Johan Roso, Panamac Julio Anaja i Poljak Vojćeh Liska

14.27 - Pevali su naši košarkaši, ali vrlo glasno i srpski navijači "Bože pravde"

Srpski koašrkaši pred četvrtfinale Olimpijskih igara sa Australijom / Screenshot / Eurosport

14.25 - Intoniraju se himne. Najpre australijska, potom će i srpska.

14.23 - Auh! OVO NIKAKO NE VALjA! Srbija bez NBA zvezde protiv Australije

14.22 - U toku je predstavljanje igrača. I to nalik plivačkim predstavljanjima - jedan po jedan izlaze pred publiku.

14.22 - STOP ZA JANISA! Nemačka je sila, svetski prvak u polufinalu Olimpijskih igara

 

Sastavi ekipa:

Srbija: Plavšić, Petrušev, Jović, Bogdanović, Marinković, Dobrić, Jokić, Micić, Gudurić, Davidovac, Avramović, Milutinov, selektor: Svetislav Pešić

Australija: Danijels, Gidi, Mils, Grin, Ingls, Delavedova, Egzum, Lendejl, Kej, Mekvej, Manjaj, Rit, selektor: Brajan Gurdžian

SVI ZA SRBE! Lokalni policajac, Grci, Kinezi, Francuzi - svi uz srpske košarkaše protiv Australije

PARIZ U SRPSKIM TROBOJKAMA: Srbi se u velikom broju okupili zbog košarkaša (VIDEO)

Više nema nazad. Nema ni popravnog. Na red je došlo ono što svi treneri na svetu nazivaju "najtežom utakmicom".

Četvrtfinale.

Ko pobedi, dobija još dve prilike da se okiti olimpijskom medaljom.

Ko izgubi - može odmah na taj san da zaboravi.

Australija je nedavno pobedila Srbe u košarci. Bilo je 16. jula u Abu Dabiju 84:73 za "kengure". Ali, jedno je Abu Dabi, a drugo su Srbi na Olimpijskim igrama. A i jedno je meč kada za "orlove" ne igraa nekoliko povređenih igrača, pa i kapitena, a drugo je kao kada su, kao danas, (maltene) svi na parketu.

Australijanci su, svakako, prepuni i svojih NBA zvezda. Džoš Gidi ume da bude prava mala tripl-dabl mašina. Džo Ingls je verovatno najbolje iskusno nisko krilo u najjačoj ligi na svetu. U njoj u zvezdu Dalsa izrasta Dante Egzum, a jedno od najvećih iznenađenja je i Duop Rit. Džok Lendejl je stasao u nimalo naivnog NBA centra. A veteran Pati Mils može da zatrpa koš svakome, što su naši i te kako osetili u Abu Dabiju. Ali... 

Jedno je Abu Dabi.

A nešto sasvim drugo Srbi na Olimpijskim igrama.

Tako bi bar danas trebalo da bude. 

Hajde da saznamo zajedno - i da li će.

Uoči meča

- Svaka utakmica je važna, bila je i ona protiv Južnog Sudana. Vidite, dobili smo najtežeg protivnika, Australija je jedna vrlo ozbiljna ekipa, dobro vođena od iskusnog trenera, sa iskusnim igračima. Imaju kontinuitet, dugo godina igraju zajedno. To je posebno važi za turnirski sistem i reprezentativni program, što je vrlo teško. Uvek se tu nešto menja, imaju to što imaju, znaju se dobro, imaju igrače iz NBA koji su važni u svojim timovima. Na drugi način igra Južni Sudan u tranziciji, u današnjoj košarci je najvažnija stvar u taktičkog pogledu da tako dobro igraš u tranzicionoj odbrani, sprečiš lake koševe. To je pola posla. Kada se uzme indivividualna statistika svakog igrača je da ga odlikuje igra u traniziciji - počeo je analizu strateg Srbije, Svetislav Pešić.

Podsetio je i na nedavni poraz "orlova" od "kengura" u kontrolnom meču:

- Na utakmici u Abu Dabiju, od 80 koševa, dali su nam 40 iz tranzicije. Tamo smo bili umorni, nismo se puno spremali za protivnika već smo gledali našu igru. Poštujemo ih, nema trikova, too je čista i jasna košarka. Moramo da budemo dobri u tranziciji i sprečimo poene iz kontre kako bi došli do naše igre – istakao je Pšeić.

Ipak, ima razloga za optimizam:


- Bolji smo nego što smo bili 24. juna kada smo počeli sve, utakmica protiv Južnog Sudana je bila fantastična. Trebalo je izdržati taj pritisak koji su napravili, naši momci su uspeli da tamo negde sredinom treće četvrtine nametnu našu igru i slomimo ih baš time. Dali smo koševe gde smo hteli, na kraju krajeva i oni su smanjili te poene iz tranzicije i to nas raduje. Brzi su, teško je igrati protiv njih. Australija je bolja malo u smislu te kompletne organizacije i kada je tako onda je i nama lakše da ih branimo. Ali, to nas neće spasiti ako budemo maksimalno koncetrisani i gladni. Uživa se kada se da koš u napadu ali i da se uživa u individualnom kvalitetu u odbrani. Razumeli smo šta treba da se radi, od početka priprema smo govorili da ćemo igrati protiv mnogo jakih ekipa u tranziciji. Bilo je tu dobrih rezultata, svaka utakmica je nešto novo. 

Kadrovska situacija u taboru košarkaške reprezentacije Srbije

 
- Svi su zdravi, Jović se malo ne oseća dobro pa smo ga (za poslednji trening) ostavili u hotelu ali biće spreman. 

Ko pobedi, igra u polufinalu protiv boljeg iz meča Sjedinjene Američke Države - Brazil


Da li je priča o Amerikancima zabranjena?

- Kakvi Amerikanci, treba da preživimo ovu utakmicu... - zaključio je Svetislav Pešić.

---

Ako vas Olimpijske igre zanimaju, sve ono najvažnije i najzanimljivije o njima - pratite na posebnoj stranici portala "Novosti" posvećenoj Olimpijskim igrama u Parizu.

Na sasvim ste dobrom mestu.

BONUS VIDEO: Sportski skandal koji je ušao u istoriju

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE: Evo šta je Arina Sabalenka upravo uradila na Ju-Es openu