NOVAK JE U DRUŠTVU SA BOGOVIMA! Fan Miladin Baćović iz Nikšića, jedan od najvernijih navijača našeg tenisera

Veliša Kadić

08. 08. 2024. u 17:28

TRIJUMF Novaka Đokovića na Olimpijskim igrama u Francuskoj obradovao je planetu, ali se čini nikog kao Miladina Baćovića iz Nikšića, psihoterapeuta Teniskog saveza Crne Gore, tihog Noletovog "pratioca" i "kreatora" njegove karijere u poslednjih desetak godina.

НОВАК ЈЕ У ДРУШТВУ СА БОГОВИМА!  Фан Миладин Баћовић из Никшића, један од највернијих навијача нашег тенисера

Baćović na tribinama Rolan Garosa u finalu teniskog turnira, Foto Privatna arhiva

- Nole je u društvu sa bogovima! Preko ovoga nema se više kud. Za njega je i vasiona mala - kaže za "Novosti" Baćović, koga su italijanski mediji (portal "Ubitenis") ocenili jednim od najvećih fanova svetskog broja jedan svih vremena - Novaka Đokovića.

Na pitanje koja je Novakova formula za uspeh, Baćović navodi pet načina koji su ga "zabetonirali" na krovu belog sporta:

- Đoković deli uspehe sa ljudima koje voli, napreduje u svim oblastima života, konstantno uči i želi još više da uči. Protiv stresa se bori pozitivnom energijom i samokontrolom. Svestan je da je za uspeh potrebna konekcija tela i duha. Za njega poraz nikada nije bio smak sveta. Upravo su ga padovi dizali u visine - dodaje naš sagovrnik.

Prvi kontakt Baćovića sa Noletom bio je 2009. godine kada su se rukovali i zagrlili u crkvi u Jasenovom Polju kod Nikšića, pored koje počivaju njegovi preci. Taj stisak ruke promenio je Miladinov život.

- Od tog trenutka moje srce kuca za Novaka Đokovića. Pratim njegovu karijeru, rezultate, protivnike, ali i humanitarni rad Fondacije koja pomaže deci kojoj je to neophodno. Celog sebe podredio sam Novaku i njegovim rezultatima. Molitve iz ostroške svetinje vinule su Novaka među zvezde. Radio sam psihoterapeutske terapije, slao mu sugestije, prenosio stečena iskustva, lično sam kontaktirao sa njim i njegovim timom, pa sada s ponosom mogu reći da sam i ja ugradio jednu kockicu u mozaiku Noletovih uspeha - kaže Baćović. - Novak je neverovatan. Veliki čovek i sportista. I u porazu je bio veliki kao i u pobedi. Nikada protivnika nije potcenjivao. To se retko rađa. Svakako da na takvo njegovo ponašanje je uticaja imala i ima porodica - supruga, deca, roditelji, uža i šira rodbina. Na meču protiv Alkaraza bio sam u Noletovom boksu gde sam video kako svi okupljeni dišu jednim plućima i žive za njegov uspeh. Ne znam kome je bilo teže, Novaku na šljaci ili nama na tribinama Rolan Garosa.

Novak Đoković sa navijačima na šampionskoj paradi u Parizu, Foto Profimedija

U svojoj arhivskoj biblioteci Baćović poseduje na stotine fotografija, poruka koje je razmenjivao sa Novakom godinama unazad, kao i pesme koje je posvećivao njemu i supruzi Jeleni.

- Novak Đoković je osvojio sve - trofeje, svet, baš sve! Ali tu nije kraj. Sledi onaj lepši deo njegove karijere, opušteniji, gde očekujemo nastavak njegove simfonije i osvajanje novih grend slemova i mnogo novih trofeja - ubeđen je Baćović.

Novak sa trobojkom i zlatnom medaljom, Foto Profimedija

Noleta bi i Cetinjani

NVO "Cetinjsko ogledalo" pokrenulo je inicijativu kod vlasti u prestonici da Novak Đoković postane počasni građanin Cetinja.

- Mislimo da bi časno i korisno bilo da se na predlog odbornika iz Katunske nahije u Skupštini prestonice usvoji inicijativa da se Novak Đoković, starinom od Damjanovića sa Čeva, iz Katunske nahije, proglasi počasnim građaninom Cetinja. Svojevremeno je ova inicijativa bila javno pokrenuta 2018. godine dok je Cetinjem vladao DPS, ali je predlog do danas ostao bez bilo kakvog odgovora. Ne znamo ko bi u današnje vreme mogao više od njega doprineti promociji Cetinja i Crne Gore u svetu. Dovoljno je pogledati kako su svetski mediji popratili njegovu pobedu na Olimpijadi, pa da se uoči korisnost ovakve inicijative - ističe se u saopštenju "Ogledala".

Foto Profimedija

Najsrećniji na svetu

NA Dejvis kupu između Srbije i Kanade, septembra 2013. godine u Beogradu, na hodniku tadašnje "Arene", Miladin je sreo Đokovića.

- Bio sam najsrećniji čovek na svetu, kada je Nole stao, potapšao me po ramenu, pitao za Crnu Goru, Nikšić i poklonio mi tenisku lopticu sa njegovim potpisom. Da nije bilo Đokovića ko zna da li bih ikada stao nogama na parisko tlo. Uvek kada bih pred njegove velike nastupe pristupao ćivotu Svetog Vasilija Ostroškog i tražio da pomogne našem Novaku, Čudotvorac bi uslišio moje želje i pomogao da se radujemo Noletovim uspesima. Dešavalo se da pred neke njegove turnire ne odem kod svetitelja i tada bi izostajali uspesi - kaže Baćović.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

KADA se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

21. 09. 2024. u 19:21

Komentari (0)