BILO JE NAPETO! Srbija pobedila Južni Sudan na Olimpijskim igrama, sad kreću mečevi na ispadanje!

Александар Илић
Aleksandar Ilić

03. 08. 2024. u 22:53 >> 21:49

KOŠARKAŠI Srbije igrali su protiv Južnog Sudana u poslednjem kolu "A" grupe na Olimpijskim igrama "Pariz 2024". Napeto je bilo tokom tri četvrtine, ali je u završnici naša selekcija ubacila u višu brzinu i na kraju zasluženo slavila 96:85 (23:22, 24:22, 25:23, 24:18).

БИЛО ЈЕ НАПЕТО! Србија победила Јужни Судан на Олимпијским играма, сад крећу мечеви на испадање!

FOTO: FIBA.Basketball

Mučili su se izabranici Svetislava Pešića u fazi organizacije napada. Igrao je Južni Sudan jako agresivnu košarku, a skok u odbrani i dobra defanziva bili su glavni razlog zbog čega je nakon 10 minuta naša selekcija imala minimalnu prednost 23:22. 

U drugoj četvrtini Južni Sudan uveo je meč u ritam koji im je odgovarao. Igralo se brzim tempom i dinamično, a šut za tri odlično je služio rivala Srbije. Imali su "orlovi" maksimalnih devet poena prednosti, ali je na poluvremenu bilo samo 47:44. 

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Nije u odbrani Srbija ličila na sebe. Filip Petrušev dobio je četiri penala, Jokić je imao tri. Južni Sudan oslanjao se na šut za tri, Srbija je uspela da dođe još jednom do devet poena prednosti, ali je na kraju u poslednjih 10 minuta ušla rezultatom 72:67. 

Spustio se u poslednjoj deonici Južni Sudan na minus jedan, ali su "orlovi" posle poleteli i zaigrali kako su navijači od njih očekivali. Već na pet minuta do kraja meča Jokić je došao do dabl dabl učinka. Imao je 20 poena i 10 skokova i bio uz Bogdana Bogdanovića koji je ubacio 30 poena najzaslužniji za pobedu Srbije. Pored toga, Bogdanović je ušao u istoriju kao igrač sa najviše ubačenih poena u dresu Srbije, a to je brojka od 1059. Imaće već protiv Australije priliku da učinak popravi. 

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Što se tog četvrtfinala tiče, u njega je trijumf "orlova" odveo i Grčku, kojoj je odgovaralo da Pešićevi izabranici pobede sa tri ili više poena razlike, pa je bez nokaut faze ostao južnosudanski tim, koji je možda bio i najprijatnije iznenađenje ovog turnira.

SRBIJA - JUŽNI SUDAN 96:85 (23:22, 24:22, 25:23, 24:18)

SRBIJA: Plavšić, Petrušev 10, Jović 6, Bogdanović 30, Marinković, Dobrić 5, Jokić 22, Micić 15, Gurudić 1, Davidovac, Avramović 3, Milutinov 4. 

JUŽNI SUDAN: Džouns 17, Omot 14, Maluač, Koul 11, Kuani, Gabrijel 9, Tor 7, Šajok 17, Makoi, Deng 5, Jok 5, Deč

KRAJ MEČA

40' Šajek pogađa za tri - 92:85. Micić je poslat na liniju penala, pogodio je oba. Bogdan Bogdanović je poenom sa penala postao igrač sa najviše ubačenih koševa u istoriji naše reprezentacije 1059 ih je postigao. 

39' Milutinov polovičan sa penala za 92:80. 

37' Micić pogađa za dva, Omot vraća trojku. Pogodio je i Karlik Džouns - 91:80 

35' Srbija na plus 11. Micić poentira za 85:74. Pročitao je nameru defanzivaca Sudana Ognjen Dobrić, podigao je Denga, te pogodio za dva, da bi u narednom napadu Sudan izgubio loptu - 87:74. 

34' Sjajno! Trojka Micića koji je ostao sam, video ga je Jokić u uglu. Potom pogađa Petrušev - 83:74. Negoduju Sudanci stalno, žale se sudijama. 

33' Avramović je pogodio za dva, potom pet poena, dva sa penala i trojku ubacio je Bogdanović za 78:71. 

31' Nomi Omot i Gabrijel pogodili su za Sudan 72:71. 

KRAJ TREĆE ČETVRTINE 25:23

Posle kraće rasprave sa selektorom Pešićem na samom kraju druge deonice, kapiten Bogdan Bogdanović je u trećoj četvrtini bio najzapaženiji: ubacio je  devet poena (dve trojke), imao dve "krađe", tri asistencije, blokadu, dva skoka i dve izgubljene lopte.

30' Promašio je Šajok za tri, zaboravljeni Tor zakucava za 72:65. Dva napada nismo iskoristili, Džouns igra protiv Avramovića poentirao je, ali sudije su koš priznale tek nakon gledanja snimka. 

29' Jović zakucava nakon kontre - 72:63. Usledila je dobra odbrana, a potom Avramović promašuje ceo koš. 

26' Promešao je Džouns odbranu Srbije, pogodio je. Usledio je pokušaj Micića za tri. Ne pogađa, a desetu trojku pogodio je za Južni sudan Đok 65:63

25' Gabrijel za dva, Bogdanović za tri 65:58. Kada je bilo najpotrebnije Bogdanović za tri. Novi tajm-aut za Sudan. 

24' Šajok ređa trojku za trojkom, pogodio je dve - 57:54. Prekinuo je utrojeni Jokić nalet rivala. Upisuje Gabrijel nove poene - 59:56 

PROČITAJTE JOŠ: "ŠTA TI JE, BRE?!" Pešić i Bogdanović u klinču! Svađa u košarkaškoj reprezentaciji Srbije (VIDEO)

23' - Pogodio je Micić za tri, pre toga Bogdanović dva penala, a Sudan je do tri poena došao preko Šajoka - 57:49. 

21' Nastavljen je meč. Jokić je drugo poluvreme otvorio poenima 49:44

KRAJ DRUGE ČETVRTINE 24:22

20' Pogađa sada Bogdanović za tri, kada je najpotrebnije - 47:42. Čudan sudijski kriterijum. Trojica igrača na Milutinovu, primio je udarce sa svih strana, ali bez faula. Na kraju Karlik Džouns pogađa za 47:44. 

19' Šajok pogađa za tri, previše prostora na perimetru dobijaju Sudanci. Još jednom na drugoj strani Nikola Jokić na liniji penala. Ponovo Jokić polovičan sa penala - 44:42

18' Neverovatno, tri skoka u napadu dozvolila je Srbija rivalu, srećom tri puta je Sudan promašio za tri. Na drugoj strani ponovo Nikola Jokić na liniji penala. 

17' Pešić traži još jedan minut odmora. Deng pogađa za dva - 39:39. Jokić poentira u reketu, prvi dvocifreni u redovima Srbije sa 11 poena. 

16' Polovičan Jokić sa penala, potom Omot zakucava na lob dodavanje - 37:35.

15' Karlik Džouns kažnjava brzopletu igru Srbije, potom gubi Bogdanović loptu, a potom trojka Denga - 36:33

14' Raspucala se Srbija, pogodio je Nikola Jović za tri - 34:25.  Odgovorio je Južni Sudan preko Denga. Sjajan Bogdanović na drugoj strani, potom dobra odbrana i brz pokušaj Jovića - 36:28. 

12' Bogdan Bogdanoooović, sam u uglu, namestio je ruku, trojka kao kap. Naterao je trenera Sudana da traži minut odmora. 

11' Tor je pogodio za dva, na drugoj strani Milutinov na proigravanje Bogdanovića pogađa uz faul i realizuje slobodno bacanje - 26:25. 

PRVA ČETVRTINA 23:22

10' Karlik Džouns pogodio je za Sudan, a Micić u završnici za Srbiju - 23:21 

9' Dobrić pogađa treću trojku za Srbiju, potom Jović igra odličnu odbranu. Fauliran je na drugoj strani Jokić koji pogađa dva penala, ukupno ubacio šest u prvoj deonici - 20:18. 

8' Pokušao je Džouns, ali je kratak na polaganju bio košarkaš Partizana. Skupili su u reketu rivali, te je Jokić bio prinuđen da napravi faul u napadu. Sada pogađa i Nuni Omot dva penala - 15:18. 

7' Sada pogađa za tri i Foul. Prednost Srbije samo 14:13.  Polovičan je bio Jokić sa penala. Trojku za Južni Sudan pogodio je Nuni Omot, vode Afrikanci - 15:16. Sudan je pogodio tri trojke iz pet pokušaja. 

6'  Petrušev odličan nakon promašaja Dobrića. 

5' Karlik Džouns pogađa za dva, pa onda i Šajok, istopila se prednost Srbije - 12:10 

4' Preko ruke Bogdanović pogađa za tri! Sjajan uprkos dobroj odbrani rivala. Kao i protiv Portorika, Filip Petrušev sjajno otvara meč. Pogodio je dva penala i za svega četiri minuta ubacio svoj šesti poen. 

3' Sjajan Petrušev u reketu rivala. Na drugoj strani Kuol pogađa uz faul i realizuje penal - 5:6.  Raspoložen još jednom Petrušev, otvorio mu je Bogdanović put ka reketu. 

2' Gebrijel otključava obruč Srbije, pogađa trojku - 0:3. Nikola Jokić na drugoj strani pogađa uz zvuk sirene za tri. 

1' Meč u Lilu je počeo.  Tvrd početak meča. Bez poena u prvom minutu. 

FOTO: Printskrin/RTS

UOČI MEČA 

Srbija je u grupi savladala Portoriko, dok je poražena od SAD, protiv Južnog Sudana određuje svoju poziciju pred četvrtfinalni susret. 

REČ SELEKTORA SRBIJE - Svetislav Pešić: Južni Sudan igra drugačije od drugih

– Igramo poslednju utakmicu u grupi, svi ste videli da je, pogotovo oni koji su bili u Manili, Južni Sudan ekipa koja je najviše napredovala. Oni su se pojačali sa trojicom novih igrača, napredovali su individualno i kao ekipa, igraju košarku totalno drugačiju od ostalih. Košarka sa dosta trčanja i šutiranja, sa brzim odlukama u napadu i izuzetnom atletikom. Ono na šta treba da se obrati najveća pažnja, jeste to što imaš ponekad utisak da njih ne zanima ko je na drugoj strani. Oni igraju sa dosta respekta prema protivniku, cene druge, ali veruju u sebe. Mogu vrlo brzo da naprave i plus i minus od 15 poena razlike. Dosta neugodan rival za svaku ekipu, pa i za nas. Mi smo se prošle godine dosta dobro pripremili i uspeli smo da njihov visok ritam u odbrani i napadu eliminišemo. Biće nam to ideja i sada. Želimo da igramo dobru košarku sa mnogo entuzijazma i samopouzdanja. Od svih ekipa na turniru, oni su najbolji u skoku, 42 u proseku, od čega 17-18 u napadu. To je ekipa koja je stalno u tranziciji, uzimaju prve šuteve, jer se ofanzivni skokovi mnogo teže osvajaju u igri pet na pet, nego kada imaju brojčanu prednost. Moramo da budemo oprezni, ali i odlučni, jer ti ofanzivni skokovi vraćaju njima i svakoj ekipi samopouzdanje. To su naizgled male stvari, ali mnogo značajne - kazao je.

KALKULACIJE 

Još jednim trijumfom izabranici Svetislava Pešića zadržali bi drugo mesto u grupi, dok bi nakon eventualnog poraza plasman u četvrtfinale morali da traže kao jedna od najbolje dve trećeplasirane selekcije.

U takvom neželjenom scenariju srpski košarkaši bi morali da se odmeravaju sa Brazilom i Grčkom. Sve tri reprezentacije bi imale skor 1:2, pa bi se pitala koš-razlika. Brazil je takmičenje završio sa -7, a Grčka sa -8, dok su "orlovi" pred večerašnju utakmicu na +15.

Po završetku prve faze sledi novi žreb na kojem će biti određeni parovi četvrtfinala. Kvalifikovani timovi biće podeljeni u četiri šešira na osnovu kumulativnog rangiranja. Šešir "D" činiće dva najbolje rangirana tima, šešir "E" treći i četvrti, šešir "F" peti i šesti, a šešir "G" sedmi i osmi tim po rangu.

Kako žreb spaja drugi i treći šešir u četvrtfinalu, mogući rivali Srbije su Franucska i Australija. Ipak, prema propozicijama takmičenja u prvom meču nokaut faze ne mogu da se sastanu ekipe koje su igrale i u grupi, Kanadin jedini mogući rival bi bila Francuska, što bi Orlovima ostavilo Austaliju kao suparnika.

BONUS VIDEO: „KLASIĆI“ NIKOLE JOKIĆA: Gde su sada igrači koji su birani ispred Somborca 2014? 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ITALIJA U NEVERICI NA KRAJU JU-ES OPENA: Janik Siner doživeo novi šok!

ITALIJA U NEVERICI NA KRAJU JU-ES OPENA: Janik Siner doživeo novi šok!

Teniski svet je pre 20 dana potresla informacija da je Janik Siner bio pozitivan na doping testu. I to dvaput. Ali, nakon višemesečne provere kako se to desilo, a za tu proveru niko živ nije znao osim Sinerovih saradnika i onih koji su vršili istragu, potom je za to saznao čitav svet - i to kada je Italijan oslobođen optužbi. Ali, i pored toga, minulih dana mu uopšte nije bilo lako. Sada, kada je postao prvi Italijan koji je osvojio Ju-Es open - doživeo je novo, ali lepo iznenađenje.

09. 09. 2024. u 12:17

Komentari (0)

ŠIPTARSKA BRUKA! Novi skandal na meču TZV. Kosova - Dočekali Rumune zastavama UČK i Albanije (VIDEO)