"ZRENJANINSKA OLIMPIJSKA OGRLICA”: Uspesi zrenjaninskih sportista na dosadašnjim olimpijadama

B. G.

26. 07. 2024. u 17:26

Tri godine nakon prvog izdanja, uoči otvaranja 33. Letnjih olimpijskih igara u Parizu, u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu, promovisana je monografija “Zrenjaninska olimpijska ogrlica 2”, koja je doprinos kulturi sportskog sećanja i na poseban način osvetljava dug i bogat olimpijski pokret. 

ЗРЕЊАНИНСКА ОЛИМПИЈСКА ОГРЛИЦА”: Успеси зрењанинских спортиста на досадашњим олимпијадама

foto: grad Zrenjanin

Knjigu potpisuju sportski novinari, publicisti i hroničari Nikola Božović, Mile Novaković, Budimir Cvijetić, Miodrag Grubački, kao i direktor zrenjaninskog Muzeja Siniša Onjin, recenziju je uradio proslavljeni olimpijac osvajač dve medalje u veslanju,  Milorad Stanulov, a uvodne tekstove napisali su ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura. 
    Zrenjaninska olimpijska ogrlica pisana je paralelno na srpskom i engleskom jeziku, podeljena na pet većih celina, Olimpijske vrednosti kroz vreme, Osvajači olimpijskih medalja iz Zrenjanina, Olimpijske i druge priče, Svi smo deo olimpijskog pokreta i Zrenjaninci na Jelisejskim poljima, uz niz prigodnih fotografija sportista i sportskih događaja.
    - Još od dr Ferenca Kemenja i njegove značajne uloge u obnavljanju modernih Olimpijskih igara 1896. godine, Zrenjanin baštini olimpijski pokret i ima u njemu specifičnu ulogu, kao sredina sa verovatno najvećim brojem olimpijskih odličja u Evropi shodno broju stanovnika, sportisti su osvojili do sada 24 olimpijske medalje, imali u kontinuitetu predstavnike na svim igrama od 1956. godine, a ukupno je na svim igrama nastupilo 64 sportista, sportskih stručnjaka ili funkcionera - naglasio je jedan od autora Miodrag Grubački.
    Gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura, ne skrivajući zadovoljstvo i zahvalnost institucijama koje su pomogle izdavanju knjige, naglasio je da Zrenjanin “diše” sa svojim sportistima i da to pokazuje dugi niz godina i decenija. 
    - Od trideset olimpijskih igara, zrenjaninski sportisti su učestvovali na 25, a od Melburna 1956. godine ne postoje ni jedne na kojima ih nije bilo. Ove godine nastupiće u šest sportova, očekujemo od njih i 25, jubilarnu olimpijsku medalju, a što da ne, i koju više - istakao je Salapura, a pored njega i autora knjige, prisutnima su se obratili generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Goran Marinković, pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta i proslavljeni olimpijac i recenzent knjige Milorad Stanulov.
 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HRVAT BAŠ NISKO PAO: Nekadašnji rival Novaka Đokovića i Ju-Es opena proživljava težak period