KOŠARKA VIŠE NIKADA NEĆE BITI ISTA! Radikalne promene Evrolige, a tiču se Zvezde i Partizana

Novosti online

16. 09. 2024. u 11:02

Evroliga kakvu pamtimo će doživeti ogromne promene. Biće ispisana neka nova istorija i to od sezone 2027/2028, ponajviše kada su u pitanju finansije.

КОШАРКА ВИШЕ НИКАДА НЕЋЕ БИТИ ИСТА! Радикалне промене Евролиге, а тичу се Звезде и Партизана

FOTO: M. Vukadinović

Rešili su čelnici elitnog evropskog takmičenja da po uzoru na NBA ligu uvedu takozvani "selery cap", odnosno ograničenje na plate igrača, kao i porez na luksuz.

Ekipe sa A licencom će morati da potroše minimum 32% novca prosečno zarađenog u poslednje dve godine, plaćaće porez na luksuz ukoliko pređu 40% potrošenog novca u skladu sa zaradama.

PREUZMI BESPLATAN BONUS ZA KLAĐENjE
--> 3000 DINARA BEZ DEPOZITA! <--

Najveći mogući limit na plate košarkaša biće na 60% zarađenog novca uz više naknade.

Gledaće se zarada od marketinga i prodaje, zarade na dan utakmice i treća kategorija je stavljena pod "ostalo" što daje dosta fleksibilnosti.

PREUZMI BESPLATAN BONUS ZA KLAĐENjE
--> 3000 DINARA BEZ DEPOZITA! <--

Postojaće tri nivoa plata: Niski nivo, osnovni i visoki, pa da ukratko objasnimo i to:

Niski nivo je najjednostavniji, tim mora da potroši 32% zarade kada se saberu poslednje dve godine. Primera radi, ako je tim zaradio 10 miliona evra moći će da potroši 3,2 miliona evra na igrački kadar.

To je, naravno za timove sa A licencom, oni koji nemaju A licencu imaće manji dozvoljeni procenat potrošnje na izgradnju tima.

Osnovni nivo će dozvoliti ekipama da potroše 40% zarada u istom periodu, a to neće uključivati dva najplaćenija igrača, igrače mlađe od 23 godine, igrače povređene na duži vremenski period, igrače koji su u timu duže od tri godine (nebitno da li su vezane ili ukupno) i igrače sa prosečnom zaradom.

FOTO: M. Vukadinović

 

Ovo poslednje je najkomplikovanije jer takozvani "medium-range exception" znači "Puna plata jednog igrača u timu, bazirana na minimumu i maksimumu osnovne plate u procentima", tako da nije baš najjasnije šta su ovime hteli da kažu.

Primer koji je dat: ako je tim zaradio 20 miliona evra, prosečna zarada u ovom pravilu je 600.000 evra.

Visoki nivo zarade je sličan osnovnom, ali ima dve ključne razlike. Prva je dozvola da tim sa A licencom potroši 60% zarade, ali dva najplaćenija igrača ne ulaze u izuzetak, dok u osnovnom ulaze.

Ako tim potroši 6 miliona na tim, neće se računati plate za igrače mlađe od 23 godine, igrače povređene na duži vremenski period, igrače koji su u timu duže od tri godine (nebitno da li su vezane ili ukupno) i igrače sa prosečnom zaradom.

Kazne iliti penali će postojati baš kao i u NBA ligi gde će timovi koji pređu granicu plaćati porez na luksuz i on će se odnositi na osnovni nivo i visoki nivo budžeta.

Novac koji timovi plate za porez na luksuz biće raspoređen ostalim timovima koji nisu prešli zadate granice budžeta.

Foto: EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

 

Ideja je da se sa primenom ovog pravila počne već u narednoj sezoni kako bi klubovi imali dve godine da se postepeno adaptiraju do sezone 2027/2028 kada će ovo pravilo u potpunosti zaživeti.

E sada, treba videti kako će ovo uticati na Crvenu zvezdu i Partizan. Najpre da napomenemo da nijedan naš klub nema A licencu Evrolige.

Nezvanično se šuška da bi tokom ove sezone mogli da dobiju B licencu koja bi važila tri godine, ali nova pravila još uvek ne dočaravaju u potpunosti kako bi se to odnosilo na timove sa B licencom... 

BONUS VIDEO: Top 10 najboljih poentera u NBA 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
JA SAM HRIŠĆANSKI VITEZ! Novosti otkrivaju šta je Nemanja Majdov napisao nadležnima kada je čuo da će da ga suspenduju jer se krstio

JA SAM HRIŠĆANSKI VITEZ! "Novosti" otkrivaju šta je Nemanja Majdov napisao nadležnima kada je čuo da će da ga suspenduju jer se krstio

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je pismo, kao svoju odbranu, poslao nadležnim sportskim vlastima kada su otvorili istragu protiv njega.

18. 09. 2024. u 16:24

Komentari (0)

ŽIVOT IM SE MENJA ZBOG STROGIH PRAVILA KRUNE: Princ DŽordž i princeza Šarlot uskoro nigde više neće smeti da putuju zajedno