ZAVRŠENA SJAJNA GRUZIJSKA BAJKA NA EURO 2024: Neverovatna Španija slavila nakon velikog preokreta

Александар Илић
Aleksandar Ilić

30. 06. 2024. u 22:48 >> 22:52

ŠPANIJA i Gruzija sastali su se u osmini finala Evropskog prvenstva, a u fantastičnom duelu Gruzini su pokazali da nisu slučajno pobedili Portugaliju, namučili su i jednog od favorita za titulu, ali je na kraju slavila "furija" rezultatom 4:1 (1:1).

ЗАВРШЕНА СЈАЈНА ГРУЗИЈСКА БАЈКА НА ЕУРО 2024: Невероватна Шпанија славила након великог преокрета

FOTO: Tanjug/AP

Od početka je napadala Španija, imali su totalnu opsadu gola rivala. Čak četiri kornera imala je "crvena furija" za 11 minuta, ali je u 17. usledio šok. 

Gruzija je još jednom pokazala da je kontra napad njeno najubojitije oružje. Nakon greške rivala otvorila se prilika za kontru, Otar Kakabadže je sa desne strane gađao Kviču Kvaračkeliju, a loptu je na putu presekao u petercu Robin le Norman koji ju je poslao u sopstvenu mrežu. Imali su Španci posed 84 procenata, ali je rival bez upućenog udarca ka golu stekao prednost. 

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

Nastavila se ofanziva momaka u crvenim dresovima, kontrolisali su igru u potpunosti, a u 39. minutu Rodri je sa ivice šesnaesterca sjajno šutirao po zemlji, Mamardašvili, koji je do tada bio odliča nije uspeo da spreči loptu da završi u mreži. Na poluvremenu 1:1. 

Dosta dinamično drugo poluvreme. Nakon tri minuta nastavka Kvaračkelija je poneo loptu na polovinu rivala, pokušao je iz daljine da ugrozi Simona koji je napustio šesnaesterac, prošla je lopta tik kraj gola. 

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

Već u narednom napadu usledila je kazna. Preokrenula je Španija od 51. minuta- Najmlađi igrač na šampionatu pokušao je šutem iz slobodnog udarca, ali se golman Gruzije nije dao prevariti. U nastavku se lopta vratila do igrača Barselone, on ju je poslao u šesnasterac, a Fabijan Ruiz je glavom sa dva metara poslao u mrežu Mamardašvilija. 

Usledio je u završnici potpuni potop Gruzije. Izašli su napred pokušali do gola, a onda je usledio napad u tranziciji, kontra i slalom Nika Vilijamsa koji je povisio prednost svoje ekipe u 76. minutu, da bi nakon još sedam odigranih Dani Olmo postavio konačnih 4:1. 

ŠPANIJA - GRUZIJA  4:1 (1:1) (Rodri 39', Ruiz 51', Vilijams 76', Olmo 83' - Le Normand 18'ag) 

90' Tri minuta nadoknade. 

83' GOL ŠPANIJA, Dani olmo je iskoristio dodavanje nakon loše odbrane, sa ivice šesnaesterca raspalio je po lopti. 

80' Odlično je Olmo proigrao Jamala koji ne uspeva da zatrese mrežu. 

75' GOL ŠPANIJA! Niko Vilijams je strelac. Nakon lošeg napda Gruzije dubinska lopta ka Vilijamsu koji je pobegao Gvelesijaniju i postigao sjajan pogodak 

74' Poništen je autogol Gruzije, Olmo je dodao Jamalu koji je bio u ofsajdu. 

68' Citaešvili je ušao iskosa u šesnaesterac, raspalio po lopti, blizu stative, ali bez opasnosti po rivala. 

51' GOL ZA ŠPANIJU! Usledila je kazna na drugoj strani odmah! Nakon odbitka Morata dodaje do Rodrija, Jamal ubacuje centaršut, a Fabijan Ruiz bio je na pravom mestu. 

48' VELIKA ŠANSA ZA GRUZIJU!  Kviča Kvaračkelija imao je veliku šansu, da je pogodio bio bi to najbolji gol prvenstva. 

KRAJ PRVOG POLUVREMENA 

45' Dva minuta produženo je prvo poluvreme. 

44' Prvi žuti karton na meču - Alvaro Morata. 

41' Prinuđeni su Gruzini da naprave izmenu Kitašvili je napustio teren, a ušao Artunašvili. 

39' GOL ZA ŠPANIJU! Rodri je dobio loptu na vrhu šesnaesterca, postigao je sjajan pogodak. 

35' Čak 13 udaraca Španija je uputila ka golu, ali jako raspoložen je  večeras Mamardašvili. 

33' Napadaju Španci, ali ostaje prostora za kontre rivala koji dolazi do prvog kornera. 

20' Zanimljivo je da Španija ima 84 posto lopte u svom posedu, ali Gruzija vodi. Osam udaraca ka golu imala je Furija, rival bez udarca u gol... 

18' GOL GRUZIJA! Brza kontra Gruzije, nespretno je intervenisao Le Normand, koji je poslao loptu u svoju mrežu! 

11' Četvrti korner za Španiju do sada. Pritiskaju Španci, za sada se gruzija dobro brani.  

4' Uvodni deo meča pripao je Španiji, koja ima loptu u svom posedu gotovo pa sve vreme. Silovit pritisak furije. 

1' Počeo je meč u Kelnu.  

UOČI MEČA 

ŠPANIJA – GRUZIJA 21.00

Stadion: Rajn Energi

Sudija: Fransoa Leteksije (Francuska)

ŠPANIJA (4-3-3): Simon – Karvahal, Le Norman, Laport, Kukurelja – Pedri, Rodri, Ruis – Jamal, Morata, Vilijams. Selektor: Luis de la Fuente.

GRUZIJA (5-3-2): Mamardašvili – Kakabadže, Gvelesijani, Kašija, Dvali, Ločošvili – Čakvetadže, Kiteišvili, Kočorašvili – Mikautadže, Kvarachelija. Selektor: Vili Sanjol.

Španija je jednu od najjačih grupa sa tri pobede završila na prvoj poziciji, dok je Gruzija u poslednjem kolu savladala Portugal 2:0 i izborila nokaut fazu.

"Crvena furija" ima priliku da upiše četvrtu pobedu u nizu, dok će se Gruzini potruditi da nastave pisanje svoje bajke.

ŠPANIJA FAVORIT 

Iako je Engleska jedina reprezentacija javno najavila da ide po titulu, po prikazanoj igri to ne deluje tako. Prvi favorit po onome što su navijači videli na terenu je upravo Španija. Ubedljiva pobeda protiv Hrvatske 3:0 unela im je sigurnost u nastavak takmičenja i podstakla još bolju podršku navijača.

Protiv Italije su ponovo ostavili dobar utisak, iako su tri boda uzeta autogolom Kalafjorija. Španci su dominirali tokom čitavog meča, stvarali prilike, ali je Donaruma bio na visini zadatka.

Poslednji duel u grupi sa selekcijom Albanije završen je minimalnim rezultatom, pošto je De la Fuente na teren izveo drugu postavu, čuvajući najbolje igrače za ovaj susret.

ISKUSTVO NA STRANI ŠPANACA

Epitet najiskusnijeg igrača nosi napadač Atletko Madrida Alvaro Morata. On je postigao ubedljivo najviše golova u dresu sa državnim grbom, kada se u obzir uzmu svi igrači koji su prošli kvalifikacije.

Nakon Morate, najviše se očekuje  od Rodrija koji je svojim igrama u prethodne dve godine dokazao da je trenutno najbolji zadnji vezni fudbaler na svetu. 

GRUZIJA NAJPRIJATNIJE IZNENAĐENjE 

Gruzini su na šampionat stigli kao najveći autsajderi, ali su onda iznenadili skoro sve fudbalske fanove kada su u poslednjem kolu grupnog takmičenja uspeli da savladaju Portugaliju sa 2:0 i plasiraju se u nokaut fazu kao trećeplasirana ekipa u svojoj grupi.

U prvom kolu su poraženi od Turske sa 3:1, iako su pružili dobar otpor, a treći gol primili kada su izašli da pokušaju da uhvate izjednačenje.

Drugo kolo donelo im je prvi bod na kontinentalnom šampionatu ikada. Mikautadze je protiv Češke postigao prvi gol, ali je Češka preko Šika uspela da izjednači.

Portugal je potcenio Gruzine i izašao sa drugom postavom, što je iskoristio sjajni Hviča Kvaračkelija koji je dirigovao svojom ekipom u pobedi protiv velikog favorita sa 2:0.

Gruzija se ovom pobedom na svom prvom učešću na Evru plasirala u nokaut fazu šampionata.

Gruzini u meč ulaze rasterećeni, a biće borbeni i kao i dosadašnjim duelima neće robovati šablonima. Kvaračkelija će ponovo pokušati da i iz sebe i iz svojih saigrača izvuče najviše.

MEĐUSOBNI DUELI 

Španija i Gruzija su se do sada sastajale sedam puta, a ekipa koji trenutno vodi De la Fuente upisala je šest pobeda, ali je i 2016. godine pretrpela i poraz od 0:1. Poslednja dva meča su lako pripala Španiji koja je trijumfovala sa 7:1, odnosno 3:1.

Ako se gleda gol-razlika tu su Gruzini u dosta podređenom položaju pošto su primili 19 i postigli samo četiri pogotka. 

Pobednik ovog duela u četvrtini finala igraće protiv Nemačke koja je savladala Dansku 2:0.

BONUS VIDEO: SRPSKI ŠOU: Evo šta su navijači Srbije pevali lepoj Nemici 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor