NEZAPAMĆEN SKANDAL: UEFA zgrozila sav normalan svet, "Ubij Srbina" je dozvoljeno pevati na EURO 2024!

Novosti online

27. 06. 2024. u 17:10

Istraga UEFA povodom skandala na Evropskom prvenstvu u fudbalu, kada su hrvatski i albanski navijači zajedno pevali "Ubij, ubij, ubij Srbina, Srbina, Srbina!" zapravo je jedna velika šarena laža, čiji je zaključak da je pomenuto skandiranje, zapravo, dozvoljeno. Jer - kažnjivo nije.

НЕЗАПАМЋЕН СКАНДАЛ: УЕФА згрозила сав нормалан свет, Убиј Србина је дозвољено певати на ЕУРО 2024!

Foto: Profimedia

A o čemu se, zapravo, radi?

Podsetimo najpre, meč koji je obilovao antisrpskom histerijom, i od strane hrvatskih i od strane albanskih navijača, obeležilo je upravo pomenuto pozivanje na ubistvo Srba.

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

Možda takvo ponašnje i ne treba da čudi, imajući u vidu da su hiljade Hrvata (i žene, i starci, i klasični navijači) u Nemačkoj, tokom EURO 2024, poput ustaša, pevali pesmu o tome kako će "četničke bande" pobiti, te da će (četnike) "stići njihova (hrvatska) ruka i u Srbiji".

Ili, usled toga što su Albanci (zajedno sa Hrvatima) priredili prave antisrpske orgije na ulicama nemačkih gradova.

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

Ali, dobro... izopačenosti postoje, i to razne, a za njih su predviđene i određene mere. Nekad zdravstvene, a nekad i disciplinske.

Za ove druge upravo je, u evropskom fudbalu, zadužena UEFA.

I, tek tu ova priča dobija jezive obrise.

Naime, dan posle pomenutog meča odigranog 19. juna, evropska kuća fudbala je saopštila da je otvorila istragu povodom "potencijalno rasističkog i/ili diskriminatornog ponašanja navijača na utakmici Hrvatska - Albanija", i to nakon što je dosadašnji generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije (koji je, inače, najavio odlazak sa te funkcije posle eliminacije "orlova" sa EURO 2024) Jovan Šurbatović podneo zahtev čelnicima UEFA da hitno reaguju povodom skandala.

Iako su pojedini veliki engleski mediji tog časa počeli da drame ("Šta ćemo da radimo, šta će biti s našom grupom ako se Srbija povuče sa EURO 2024?!"), formalno posmatrano, FSS nije zapretio napuštanjem turnira, ali jeste zatražio hitnu reakciju čelnika evropskog fudbala.

I, UEFA je "otvorila istragu".

Albanska navijačica na meču sa Hrvatskom na EURO 2024 / FOTO: Tanjug/AP

Obično bi, što se ovog prvenstva tiče, prošlo oko 48 sati dok se ne donesu odluke u pokrenutim disciplinskim postupcima. Ali prošla su bila puna tri dana i, kada se činilo da je pravda došla na red, jer se UEFA, konačno, oglasila - ispostavilo se da su to samo neka "usputna" kažnjavanja aktera pomenutog hrvatsko-albanskog duela.

Te Hrvati da plate 17.500 evra zbog paljenja baklji, a 10.500 zbog bacanja baklji na teren, te Albanci da plate 2.500 za paljenje pirotehničkih sredstava, 20 hiljada za utrčavanje na igralište, a 25 hiljada za "emitovanje provokativnih poruka koje ne priliče sportskom događaju".

Ni reč o onom delu istrage o vređanju na rasnoj osnovi/diskriminisanju nekoga.

Ni reč.

Pomisli čovek "dobro, možda će biti doneto posebno rešenje o tome; dakle, prvo su objavili ove klasične kazne, za baklje, utrčavanje na teren, možda i za zastavu "Kosovo je Albanija", koja svakako ne priliči sportskom događaju, a ni zdravom razumu... pa će onda odvojeno biti doneta odluka o kazni povodom pozivanja na ubijanje čitavog jednog naroda, i to pozivanja ne od strane pojedinca, nego hiljada navijača (što možete videti/čuti u snimku koji je pred vama)". Ali...

Nije prošlo dva dana od utakmice, kao za sve ostale probleme tj. kazne na EURO 2024. Nisu prošla tri dana.

Već, evo, sedam punih dana otkako je "istraga otvorena", a baš niko da se u UEFA nađe da pogleda snimak koji je i pred vama. Da posluša zapise sa sopstvenih video-izvora. Da donese odluku.

Kažu neki da je "ćutanje znak odobravanja". Nije uvek, naravno. Nekad se ćuti iz straha. Nekad iz neznanja. Ali u ovoj situaciji, očigledno, ćuti se jer je za UEFA, po svoj prilici, dozvoljeno pozivati na ubijanje Srba.

Jer, čim nije zabranjeno, onda "'ajte vi, slobodno, neće vas niko dirati". Nema kazne, dakle, jeste dozvoljeno.

Na sreću po žrtve antisrpske histerije, i Albanci i Hrvati su ispali sa EURO 2024, pa takvih pesama, bar tamo, neće više biti. Ispali su i Srbi, da, ali problem sa ovakvim stavom UEFA je mnogo ozbiljniji. Problem je u tome što ona nije sasekla korov nenormalnosti u korenu, a baš za to je nadležna.

Ovako pušten, čak i zalivan takozvanim istragama koje, zapravo, ne postoje, taj korov samo će nastaviti da raste.

A antiljudski stavovi, kada im je dopušteno da rastu, mogu da dovedu do krvoprolića.

To bar dobro znaju oni kojima su ustaški i iridentistički noževi pomenute stihove - sprovodili u dela. Ili tela, isto je.

Samo UEFA o tome, izgleda, ništa ne zna. Ili ne želi da zna.

Bonus video: Ovo su deca skandirala Bugarima na meču Srbija - Bugarska u Leskovcu

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (23)

NAMEŠTALJKA OD POČETKA: Bivši obaveštajac otkrio mračnu tajnu debate u SAD