ENGLESKA U VELIKOJ PANICI: "Šta ćemo ako se Srbija sad povuče sa EURO 2024?!"

Novosti online

21. 06. 2024. u 16:24

Da li će fudbalska reprezentacija Srbije ostati na Evropskom prvenstvu ili se sa njega, pre vremena povući - teško je reći, ali baš o tome su naširoko u jučerašnjem i ovom danu pisali engleski mediji. I, evo šta bi se u tom slučaju dogodilo.

ЕНГЛЕСКА У ВЕЛИКОЈ ПАНИЦИ: Шта ћемо ако се Србија сад повуче са ЕУРО 2024?!

FOTO: Tanjug/AP

Najpre treba podsetiti da su se strašne scene dešavale na meču Hrvatska - Albanija, a tokom antisrpske histerije kulminacija je bila skandiranje iz više desetina hiljada grla "Ubij, ubij, ubij Srbina!".

Hrvatski i Albanski navijač pokazuju simbol velike Albanije / Foto: Profimedia

Engleski mediji su zato obavestili svoju javnost da je "generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije podneo zahtev na adresu UEFA, sat vremena pred meč Srbija - Slovenija, da će, ako Hrvatska i Albanija ne budu kažnjeni, Srbija napustiti takmičenje".

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

Zapravo, dopis koji je FSS uputio na adresu evropske kuće fudbala "Novosti" su vam prenele (možete ga pogledati klikom OVDE) i tu nema eksplicitne pretnje napuštanja turnira. Ali, svejedno, engleska štampa naširoko o srpskom nezadovoljstvu piše i, shodno tome, odmah se bavi računicama. Jer, sebi su najvažniji.

Evo, recimo, kako je to uradio jedan od najtiražnijih listova na britanskom ostrvu, "Dejli mejl":

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

"Šta će biti sa Engleskom i grupom C ako Srbija odustane od EURO 2024?

Ukoliko Srbija sprovede u delo svoju pretnju, njeni postupci će imati veliki uticaj na preostale timove u grupi C.

Kako sada stvari stoje, Engleska je trenutno na vrhu grupe, pošto je pobedila Srbiju sa 1:0 u prvoj utakmici u nedelju, kada su Slovenija i Danska odigrale nerešeno 1:1 (potom je Engleska remizirala sa Dancima, 1:1, baš kao i Srbi i Slovenci).

Ako Srbija ostane pri sadašnjem stavu i odustane od EURO 2024, onda se ne bi igrala njena poslednja utakmica u grupi, protiv Danske.

Prema propisima UEFA, to bi značilo da će Danska ostvariti pobedu službenim rezultatom od 3:0 protiv balkanske zemlje, koju bi čekala pozamašna kazna.

UEFA, naime, predviđa, da ako neka reprezentacija odluči da se povuče sa turnira dok je on u toku, 'rezultati svih njenih mečeva se proglašavaju ništavnim, a dodeljeni bodovi se gube'.

Srbija bi izgubila i 'sva prava na isplate od UEFA'. Međutim, ako postoji 'obrazložen i dobro dokumentovan' razlog da se tim povuče iz takmičenja, savezu će biti određen 'iznos naknade za finansijski gubitak'."

Zašto ova situacija zabrinjava Engleze kad su već pobedili Srbiju?

Pa, ako bi "orlovi" (što se i očekuje) ostali da igraju, na tabeli bi ostalo sadašnje stanje: Engleska 4 boda, Danska i Slovenija po 2, Srbija 1. I, to engleskoj javnosti baš i ne smeta mnogo.

Međutim, ako bi "orlovi" otišli sa šampionata pre vremena, obrisala bi se engleska pobeda nad Srbijom i srspko-slovenački remi, pa bi tabela glasila: Danska 2 boda, Slovenija 1, Engleska 1 bod, uz jedini preostali meč, Engleska - Slovenija. Svakako, u takvoj situaciji, Englezi bi morali da pobede da bi prošli dalje, što po aktuelnim podacima - sada baš i ne moraju.

Kalkulacije - Šta Srbiji treba da bi prošla dalje?

U slučaju da se takmičenje po grupama odvija do kraja kako je i predviđeno, evo šta treba "orlovima".

Podsetimo najpre, Srbija je u 95. minutu izbegla poraz od Slovenije, ostavši i dalje u trci za drugu fazu EURO 2024, a tamo neće biti lako stići.

Nadali su se izabranici Dragana Stojkovića Piksija da će Engleska što ubedljivije pobediti Dansku, ali to se nije desilo, pošto je taj meč završen rezultatom 1:1.

I to veoma komplikuje stvari za "orlove". Evo i zašto.

Krenimo redom.

Tabela grupe C uoči trećeg kola EURO 2024

Reprezentacija Odigrano Pobede Remi Poraz Gol-razlika Bodovi
1. Engleska 2 1 1 0 2:1 4
2. Danska 2 0 2 0 2:2 2
3. Slovenija 2 0 2 0 2:2 2
4. Srbija 2 0 1 1 1:2 1

Ko igra u 3. kolu?

Podsetimo, utakmice 3. kola grupe C na programu su 25. juna, Srbija tad od 9 uveče igra sa Danskom, a u isto vreme Engleska sa Slovenijom.

Ko prolazi dalje? Pravila UEFA

Dva tima sigurno idu dalje, a treći samo ako je među četiri najbolja trećeplasirana tima, od šest ukupno.

U slučaju da su ekipe izjednačene po bodovima, kriterijumi UEFA za rangiranje su, redom:

1) odlučuje najpre veći broj bodova u međusobnim duelima

2) potom, ako je potrebno, odlučuje gol-razlika u mečevima timova koji imaju isti broj bodova

3) zatim, ako je sve izjednačeno, odlučuje veći broj datih golova u međusobnim mečevima

4) ako je sve ovo jednako, gleda se ukupna gol-razlika u grupi

5) potom se gleda veći broj golova u grupi

6) ako se u poslednjem kolu sastanu timovi koji imaju isti broj bodova, gol-razliku i broj datih golova, ukoliko odigraju nerešno, izvode penale. Ovo se ne koristi ako ima više ekipa s istim brojem bodova

7) zatim odlučuje manji broj disciplinskih bodova (1 se dobija za žuti karton, 3 za crveni, 4 za žuti posle kog je odmah pokazan direktni crveni)

8) poslednji parametar, ako je sve ovo izjednačeno, rejting u UEFA evropskim kvalifikacijama

Kalkulacije - varijante za prolazak dalje

Varijanta 1:  Ako Srbija pobedi 

Ukoliko Srbija savlada Dansku, dolazi do četiri boda i može da bude druga u grupi. Ali, može da bude i treća.

Engleska pobedom ili remijem sa Slovencima zauzima prvo mesto, pa bi Srbija pobedom bila druga. 

Ali, ako bi Slovenija pobedila Engleze, a Srbi osvojili tri boda protiv Danaca, na vrhu bi bila Slovenija sa pet bodova, a ispod Engleska i Srbija sa po četiri. Englezi bi sigurno prošli dalje, jer se gleda međusobni duel, a pobedili su "orlove". Izabranici Dragana Stojkovića Piksija tada bi, kao trećeplasirani, morali da se nadaju da su četiri boda dovoljna da se bude među četiri od šest trećeplasiranih ekipa (a trebalo bi da je dovoljno, mada... ko će znati unapred, mnogo još ima da se igra).

Varijanta 2: Ako Srbija odigra nerešeno

Ukoliko Srbija i Danska odigraju nerešeno, "orlovi" će imati dva boda i tu postoji nekoliko scenarija za konačan plasman.

Ako Engleska pobedi Sloveniju, onda će Englezi biti prvi sa 7 bodova, Danci drugi sa tri, a Slovenija i Srbija bi imali po dva boda. Imajući u vidu da najpre odlučuju međusobni dueli, tu je ujednačena situacija između dve selekcije, pa bi o trećem mestu ("orlovi" ili "zmajčeki") odlučivala ukupna gol-razlika u grupi. Srbija bi remijem ostala na sadašnjih -1, Slovenija bi minimalnim porazom isto bila na -1, pa bi se gledalo ko je dao više golova u grupi.

Čak i da Srbija bude treća, sa dva boda - teško je nadati se da je to dovoljno da se bude među četiri najuspešnije trećeplasirane ekipe, mada su čuda moguća (iako ovakva - samo u domenu teorije).

Ako Engleska odigra nerešeno sa Slovenijom, Engleska je prva sa pet bodova, Slovenija i Danska bi imale po tri, a Srbija bi sigurno ispala, sa samo dva.

Ako bi Slovenija pobedila Englesku, Slovenija i Engleska bi sa pet, odnosno četiri boda, prošle dalje, a Srbija će biti poslednja sa dva boda, jednim iza Danske.

Varijanta 3: Ako Srbija izgubi

U tom slučaju, "orlovi" su svakako poslednji sa samo jednim bodom.

Danci sigurno prolaze sa pet bodova, a da li će im se pridružiti Englezi (trenutno četiri boda) ili Slovenci (dva) odlučiće njihov međusobni duel.

---

Ako vas Evropsko prvenstvo u fudbalu zanima, pratite šampionat svakodnevno na posebnoj stranici portala "Novosti" posvećnoj EURO 2024. Jer već sada tu vas očekuje obilje zanimljivog, ali i važnog materijala.

Bonus video: Ovo su deca skandirala Bugarima na meču Srbija - Bugarska u Leskovcu

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (6)

STARO FENG ŠUI PRAVILO: Dve stvari koje nikome ne treba da pozajmljujete - veruje se da ćete privući bedu