NEVIĐENA DRAMA: Srbija u 95. minutu izvukla bod protiv Slovenije, nada i dalje živi!

Novosti online

20. 06. 2024. u 16:55 >> 16:56

Srbija i Slovenija možda nisu raspametile najveće ljubitelje fudbala svojom utakmicom na EURO 2024, ali su odigrale izuzetno bitan i prilično dramatičan meč za rasplet u grupi C. Konačan rezultat, 1:1, izboren golom Luke Jovića u 95. minutu, jeste obradovao našu nacionalnu selekciju, ali je ona i dalje na rubu eliminacije sa ovog takmičenja. A nije da "orlovi" nisu imali šanse za bolji ishod...

НЕВИЂЕНА ДРАМА: Србија у 95. минуту извукла бод против Словеније, нада и даље живи!

FOTO: Tanjug/AP

Posle minimalnog poraza od Engleske, ali izuzetno kvalitetno odigranog drugog poluvremena, delovalo je da će baš tih 45 minuta biti odskočna daska da se od starta Slovencima nametne ritam koji ne mogu da izdrže a da ne pokleknu.

Ali, na početku se desilo sasvim suprotno.

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

U prvih 20 minuta maltene su samo "zmajčeki" pretili, obigravajući oko šesnaesterca Srbije, sa opasnim Šeškom, ali i Mlakarom i Gnezdom Ćerinom od kojih je pretila konstantna opasnost. Da nije bilo nekih 10-15 minuta popravljanja utiska od strane "orlova", kada su primirili svoju igru na sredini terena (gde mnogo toga nije funkcionisalo u ofanzivi), pitanje je kako bi se priveo kraj uvodni deo meča. A završen je uz pogođenu stativu od strane Slovenaca (Elšinik), kao i prve bolje intervencije Jana Oblaka, jer su se Mitrović i saigrači "probudili" i centimetri su ih na momente delili od postizanja pogotka.

To "buđenje" je bilo prilično impresivno na startu drugog poluvremena, jer je najpre Aleksandar Mitrović posle odličnog dodavanja kapitena (i povratnika u startnu postavu) Dušana Tadića izbio sam pred Oblaka, a ovaj spasao "zmajčeke", da bi potom Gaćinović umalo izazvao autogol Slovenije, a njen golman za samo minut iznova spasavao mrežu zbog pokušaja najboljeg strelca u istoriji Srbije.

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

Ali, šta god da su dobro uradili "orlovi", bilo je ponekad grešaka zbog kojih se njihov selektor za glavu hvatao. Kada je u 66. minutu Gaćinović, koji je odmenio Mladenovićana levom boku, loše centrirao - to je prvi put viđeno. Kada je Gaćinović sledeći put izgubio loptu - desio se pogodak Slovenije.

Karničnik je pokrenuo akciju "zmajčeka" sa mesta desnog beka, "vukao" loptu do polovine Srbije i predao je levo Elšniku, ali nastavio je da trči po desne strane. I, baš kada se ubacivao u srpski kazneni prostor, pomenuti saigrač ga je uposlio, a defanzivac slovenije zatresao je mrežu "orlova".

Da je dva i po minuta kasnije ovaj junak Slovenije samo stotinku zakasnio jureći za Mitrovićem, ne bi uspeo da vrhom vrha kopačke zakači looptu koju je centargor Srbije snažno uputio. A kako je uspeo da je zakači, lopta je uzdrmala prečku, na nevericu hiljada srpskih navijača u Minhenu.

Delovalo je da su uzaludne bile i prvobitne Piksijeve izmene (Jović i Sergej Milinković Savić umesto Vlahovića i Lukića), i one potonje (Samardžić i Birmančević umesto Živkovića i Tadića). Sve što su "orlovi" pokušavali bilo je, prosto, nedovoljno da se raspoloženi Oblak savlada - sve do 95. minuta.

Tada je Luka Jović, posle kornera s desne strane, glavom poslao loptu u mrežu Slovenije za delirijum na tribinama, i buđenje nade u prolazak dalje.

Posle ovakvog ishoda, kako god da se završi meč Engleska - Danska, odluka o sudbini srpske reprezentacije pada u utorak. Tada Srbija od 21 sat igra sa Danskom, a u isto vreme sastaju se Engleska - Slovenija.

KRAJ! Srbija - Slovenija 1:1

Goooooool, Srbija je izjednačila!!! Luka Jović u 96!

90' - Žuti karton i za slovenačkog rezervistu Vipotnika. Nervoza u poslednjim momentima. Još samo minut!

90' - Žuti karton za Gaćinovića, Slovenci se bacaju na teren kao da su nokautirani, a ka njima lete plastične čaše s tribine na kojoj su Srbi. Ne valja to, ne valja. Više desetina čaša je na igralištu... Meč je nastavljen

90' - Luka Jović je probao makazicama  da postigne gol, nije uspeo, a Karničnik je pao kao pokošen, iako ga srpski napadač nije zakačio.

90' - Žuti karton za Jovića, jer je odgurnuo Čerina koji ga je faulirao na centru. Lopta za Srbiju. Još 3 i po minuta.

90' - Igraće se pet minuta sudijske nadoknade vremena.

90' - Novi korner za Srbiju. S leve strane. Birmančević će ga izvesti. Ipak ne, prepušta loptu Samardžiću. Brane se Slovenci, na kratko. Ali onda naši napamet bacaju loptu ka krilnoj pozicji, gde nema nikog.

88' - Napadaju "orlovi" neprekidno, no ili na kraju pogređe, ili lopta završi u naručju golmana Oblaka, kao sada.

85' - Korner za kornerom za Srbiju.

83' - Samardžić u dobrom prodoru s desna na levu stranu, šutirao je potom iskosa u dalji ugao, za malo bio neprecizan.

Nerviranje Dragana Stojkovića Piksija na meču Srbija - Slovenija / FOTO: Tanjug/AP

82' - Izmene u Srbiji. Samardžić i Birmančević ulaze umesto Živkovića i Tadića.

81' - Dvaput u nizu Gaćinović preti centaršutima, oba puta bezuspešno. Sada je Jan Oblak intervenisao.

80' - ŠOK! Ovako je Slovenija povela protiv Srbije na Evropskom prvenstvu (VIDEO)

79' - Karničnik, strelac gola za Sloveniju, ponovo u šansi. Šutira iskosa s desna, lopta za malo promašuje metu.

77' - Prilično razruđena srpska odbrana u brzoj akciji Slovenije, srećom po "orlove" - golman Rajković prekida tu akciju rivala.

Predrag Rajković, golman Srbije, na meču sa Slovenijom na EURO 2024 / FOTO: Tanjug/AP

76' - Verbič i Vipotnik menjaju Šeška i Stojanovića u ekipi Slovenije.

74' - Nova polu-prilika za Srbiju. SMS u skoku posle "prekida", loptu šalje glavom oko metar pokraj mete.

72' - Prečka! Mitrović pogađa okvir gola Slovenije posle centaršuta Živkovića! 

69' - Gaćinović je izgubio loptu na levom krilu srpskog napada, Slovenci krenuli preko Karničnika, on "vukao" loptu do polovine Srbije, predao je Elšniku, ali nastavio da trči. S leve strane ga je pomenuti saigrač i uposlio - i sa ivice peterca je defanzivac "zmajčeka" zatresao mrežu "orlova".

68' - GOL! Vodi Slovenija! Da li je moguće...

67' - Slovenac Stojanović pada posle "remplovanja" sa snažnim Strahinjom Pavlovićem. Traži penal, uzalud.

66' - Piksi se hvata za glavu. Gaćinović je bio u dobroj situaciji da centrira, vrlo loše je to uradio.

65' - Kontra Srbije, Jović dodaje loptu Mitroviću, ovaj šutira polu-volej, lopta odlazi daleko preko prečke! Nervira se slovenački selektor Kek...

Matjaž Kek, slovenački selektor, na utakmici Srbija - Slovenija na EURO 2024 / FOTO: Tanjug/AP

64' - U Srbiji pomenute izmene. SMS i Jović su ušli, a izlaze Vlahović i Lukić (koji se, izgleda, povredio, pa je pre izmene udarao po travi, nezadovoljan). U Sloveniji Mlakar ustupa mesto Stankoviću

62' - Spremaju se Sergej Milinković Savić i Luka Jović da uđu u igru.

59' - Brani Rajković šut Šeška sa distance. Gađao je Slovenac s leve strane dalji gornji ugao, biće korner za njegovu ekipu.

57' - Tadić se probio lepo po desnoj strani, probao "povratnom" da uposli Mitrovića, prozreli su to suparnici.

54' - Lukić sada preti, spasavaju se Slovenci u poslednji čas.

52' - Prekršaj nad Šporarom, posle čega se Veljković vrlo lukavao bacio ispred Šeška i sprečio da on s loptom izbije pred golmana Srbije. Vrlo, vrlo lukav potez srpskog defanzivca. Loptu Slovenci imaju kod centra, umesto pred srpskim golom, u situaciji 1 na 1.

51' - Srbija ima igrača više, Janža se povredio i privremeno izašao. Tadić izvodi korner, Oblak boksuje loptu

50' - Još jedna prilika! Mitrović glavom posle centaršuta Tadića, korner!

49' - Nova šansa! Gaćinović centrira s leva, umalo autogol Slovenije!

48' - Šansa za Srbiju! Najbolja na meču! Mitrović je dodao na desnoj strani Tadiću, ovaj ga odmah idealno proigrao, šutirao je najbolji srpski napadač svih vremena iskosa, sa desetak metara, Jan Oblak mu je odbranio šut!

46' - Počelo je drugo poluvreme

Menja Piksi! Gaćinović je ušao umesto Mladenovića. Podsetimo, Srbija je EURO 2024 počela na levom krilu sa Kostićem, pa kad se on povredio - sa Mladenovićem, a sada je tu Gaćinović.

Statistika na poluvremenu: Srbija je imala veći posed lopte (52%), jedan šut manje (6:7), samo deset "napadačkih akcija" naspram 22 slovenačke. 

Strahinja Pavlović interveniše na meču Srbija - Slovenija na EURO 2024 / FOTO: Tanjug/AP

Kraj poluvremena! Pogodaka nije bilo, ali mnogo toga drugog jeste. Slovenci su pogodili i stativu, bili konkretniji u prvih 20 minuta, no popravili su "orlovi" potom utisak, pokazail da bi mogli da obraduju svoje navijače. Nisu još uvek dali gol na ovom prvenstvu...

45' - Mitrović je posle kornera tj. kratke akcije kod desne korner zastavice glavom zahvatio loptu, poslao je u gol-aut, pa pokazao saigračima "polako, ne žurite" (sa centriranjem, jer se ostatak ekipe nije rasporedio kako treba u kaznenom prostoru rivala).

45' - Piksi je pitao četvrtog arbitra koliko će se još igrati, potom je pokazao kažiprst i pitao "jedan?", dakle, dodatnih 60 sekundi sledi. I baš tada - korner.

43' - Dobra akcija Srbije, Lukić pripretio, pa Mitrović bio na dobrom mestu, ali ga je lopta "nadmudrila" za koji santimar, nema promene rezultata! Lukićev šut je bio izblokiran, malo je nedostajalo da napadač Srbije potom odradi šta najbolje i radi, da postigne gol.

41' - Tadić je tražio i dobio loptu na ivici kaznenog prostora Slovenije, izveo potom dribling, pa nije uspeo da pronađe saigrače. Srbi, ipak, osvajaju loptu, Živković centrira... pa mu se lopta vraća. Iz drugog pokušaja pronalazi Mitrovića na oko 10 metara - brani ne baš sjajan šut Oblak! A i da je bio gol, ne bi se važilo, TV snimak je pokazao da je Andrija Živković bio u ofsajdu kad je drugi put dobio loptu.

Aleksandar Mitrović na utakmici Srbija - Slovenija na Evropskom prvenstvu u fudbalu / FOTO: Tanjug/AP

40' - Kao da je bes iskalio Vlahović na Slovencima sada. Najpre je iz slobodnog udarca sa skoro 30 metara šutirao posred živog zida, a onda mu se lopta vratila, pa je opet pogodio nekog u "zidu".

38' - Au, kakve šanse za Sloveniju! Stativa koju pogađa Elšnik s desne strane, pa promašaj Šeška s leve strane!

36' - Živković uspeva da izblokira centaršut Slovenaca s levog krila, ali žustro traži pomoć veznog reda i napadača, da mu priđu i pomognu kada dvojica rivala krenu u akciju.

35' - Nezadovoljno, ili, tačnije rečeno, pomalo zabrinuto deluje selektor Srbije Dragan Stojković. A ni njegov kolega, Matjež Kek, nije baš nešto oduševljen onim što vidi. Srbija ima veći posed, a i popravila je igru. Da li će to biti dovoljno za pogodak do kraja prvog dela meča?

34' - Definitivno konkretnija Srbija nego na početku. Ali, opasni su Slovenci, nema šta...

32' - Sudija Ištvan Kovač u poslednje vreme često sluša šta mu Dušan Vlahović zamera. A to može skupo da košta srpskog napadača, jer je po novim propisima samo kapitenima dozvoljeno da se obraćaju arbitrima.

31' - Kakva prilika! Neverovatno šta Srbija nije iskoristila. Posle kornera lopta je preletela dvojicu naših igrača kod bliže stative, pala ispred Mitrovića i Mlakara, usred peterca, i izašla van terena, dok su se oni borili za poziciju!

30' - Prvi korner za Srbiju. Mnogi defanzivci "orlova" kreću ka golu rivala.

29' - Opet probaju Slovenci preko krila, sada levog. Zaustavljeni su. Na drugoj strani terena udvajaju Mitrovića i fauliraju ga. Kod centra. Lopta za Srbiju koja se, izgleda, oslobađa onog velikog pritiska rivala.

28' - Prvi šut Srbije! Posle auta, lopta je poletela ka Vlahoviću, ovaj tukao glavom, Oblak odbranio bacivši se u desnu stranu.

27' - Konačno su srpski igrači duže kontrolisali loptu, i to na suparničkoj strani, a onda je Ilić loše centrirao. Šteta.

25' - Naši su probali da izvedu kontranapad, no i on je, kao i sve do sada, bio bezuspešan. Srećom, brzo su osvojili loptu.

Detalj sa utakmice Srbija - Slovenija na EURO 2024 / FOTO: Tanjug/AP

24' - Pokušaj proomene strane Veljković - Mladenović izveden je vrlo loše. Potom su Slovenci krenuli u brzi napad, a Mladenović s leđa napravio prekršaj. Žuti karton za srpskog levog beka.

23' - Nova uigrana akcija "zmajčeka", ovoga puta bolja, no isti ishod: Srbija je osvojila loptu.

22' - Vlahović kao "desni spoljni" loše vraća loptu Živkoviću, ovom je oduzima Šeško i izborio je korner opasni Slovenac.

21' - Novi pokušaj Slovenaca po desnoj strani. Ovoga puta su naši igrači izbacili loptu u aut, pa se nastavlja pritisak rivala.

20' - Pritisak Slovenije, na rub kaznenog prostora Srbije se vratio i naš napadač Vlahović. Ne uspevaju "orlovi" da izbace loptu čak i kada dođu do nje, usled odličnog pritiska. Slovenci probaju šut s distance, Elšnik, izblokirili su to srpski igrači.

18' - Tadić ne uspeva da proigra saigrača na levom krilu, Slovenci su probali brzi napad, nisu bili uspešni. Doduše, usledila je pomalo panična odbrana naših igrača, bez razloga, pa su "zmajčeki" opet u posedu.

Dušan Tadić na utakmici Srbija - Slovenija na EURO 2024 / FOTO: Tanjug/AP

17' - Mladenović je centrirao, ne i dovoljno dobro da bi nekog od saigrača pronašao, a onda je Šeško probao da se po levoj strani napada Slovenije probije. Dvojica naših su ga zaustavila i izbacila loptu u aut, potom je i osvojila.

16' - Čerin je malopre udario klupskog kolegu, sad Lukića... Verovatno će "treća sreća" biti žuti karton, kad već ovo dosad nije bilo.

15' - Kakva statistika! U prvih 15 minuta Srbija je loptu imala 61% vremena, ali nijedan šut. Slovenci su već izveli dva, i to iz šest napadačkih akcija. Svega dve su bile takve srpske.

Fudbalska reprezentacija Srbije pred meč sa Slovenijom na EURO 2024 / FOTO: Tanjug/AP

13' - Opet Mlakar pravi problem Srbiji, jedva su naši dodali loptu golmanu Rajkoviću. I, nedugo zatim, izgubili je a da nisu ni prešli na drugu polovinu terena.

12' - Čerin je vrlo oštro udario po nogama Mladenovića. To, možda, ne bi trebalo da čudi, ovo je utakmica evropskog prvenstva, ali... njih dvojica su saigrači u Panatinaikosu?

11' - Slovenački presing je i dalje nešto bolji od srpskog. Brzo su oduzeli loptu "orlovima".

10' - Slovenci su probali da dugim dodavanjem proigraju svoje desno krilo, lopta je izašao van igre, ali na nezgodnom mestu. Aut za Srbiju tik uz "našu" korner-zastavicu.

9' - Probali su naši da proigraju Veljkovića, koji je otišao u napad, a bilo je to previše jako upućena lopta. Kapiten Tadić traži odmah od saigrača da se vraćaju u odbranu.

8' - Već dve šanse za Sloveniju. Prva osrednja, druga velika. Ko je ovo mogao da očekuje? Posle kornera, Slovenci su probali da izvedu uigranu akciju, koju su Srbi prozreli i uzeli loptu.

7' - Orlovi su propbali i s desne i s leve strane, Mladenović je potom izgubio loptu, a u nastavku šansa za Sloveniju! Rajković brani šut Mlakara sa desetak metara!

6' - Srpski navijači se dovikuju. Jedni viču "Kosovo", drugi odgovaraju "Srbija!".

5' - Vlahović je kretnjom malo namučio sjajnog golmana Slovenije, Jana Oblaka, morao je da interveniše kad se nije baš nadao. Potom - Slovenci brzo gube loptu.

4' - Prvi šut! Slovenci su iskoristili kiks Lukića na oko 35 metara da mu oduzmu loptu, šutirali sa oko 25 metara, a taj pokušaj Čerina išao je pravo u naručje golmana Rajkovića.

3' - Drugi napad Slovenije završen je lošim dodvanjem na levo krilo. Aut za Srbiju izvešće Andrija Živković, zadužen da šparta po toj, desnoj strani kada se posmatraju ofanzivne akcije "orlova".

2' - Probali su Slovenci da se probiju po desnom krilu. Imali malu pomoć u vidu zaista manjeg kiksa "orlova", ali su se Srbi odbrani. Na kratko.

1' - Posle početnog napada Slovenije, brzo zaustavljenog, Mladenović je probao da proigra Mitrovića u kaznenom prostoru Slovenaca. Za malo je bio neprecizan.

1' - Utakmica je počela!

14.59 - Da ponovimo još jednom ko tačno igra. Srbija: Rajković - Veljković, Milenković, Pavlović - Živković, Ilić, Lukić, Mladenović - Tadić - Vlahović, Mitrović; Slovenija: Oblak - Karničnik, Drkušić, Bijol, Janža - Stojanović, Cerin, Elšnik, Mlakar - Šporar, Šeško

14.58 - Pevala je i ekipa selektora Matježa Keka, baš kao i izabranici Dragana Stojkovića. Sve je spremno za veliku borbu za bodove!

14.56 - "Ajmo!", povikali su naši fudbaleri čim se završila srpska himna. Još slovenačka, pa - meč.

14.55 - Najpre "Bože pravde". I to grmi, iz hiljade, hiljade grla!

14.53 - Izlaze starteri na teren. Uskoro će himne, pa početak meča.

14.36 - Nestvarno je na tribinama. Desetine hiljada Srba je došlo da bodri "orlove"!

Navijači Srbije na meču sa Slovenijom na Evropskom prvenstvu u fudbalu / Screenshot / UEFA

 

Navijači Srbije na utakmici sa Slovenijom na EURO 2024 / Screenshot / UEFA

14.24 - Izlazak naših fudbalera na teren:

14.19 - Prvo što su "orlovi" uradili jeste da odu da pozdrave srpske navijače, kojima su aplaudirali.

Screenshot / UEFA

14.15 - Srpski fudbaleri izlaze na teren:

Screenshot / UEFA

14.13 - Slovenci, okupljeni iza jednog od golova (takođe u velikom broju), skaču i pevaju "Ko ne skače - ni(je) Slovenec!".

14.11 - "Mitro's on fire" odjekuje iz hiljada, možda i 15-20 hiljada srpskih grla na Minhenskoj areni.

14.02 - Auuu, kakva scena! Bravo, majstori! "ORLOVI" ODGOVORILI ALBANSKIM PROVOKATORIMA: Fudbaleri Srbije rešili da dignu glas na EURO 2024 - i to kako! (VIDEO)

13.55 - Za razliku od srpske 3-4-1-2 formacije, rival je u 4-4-2. Slovenija: Oblak - Karničnik, Drkušić, Bijol, Janža - Stojanović, Cerin, Elšnik, Mlakar - Šporar, Šeško

13.53 - Evo i sastava! Tadić igra! Srbija: Rajković - Veljković, Milenković, Pavlović - Živković, Ilić, Lukić, Mladenović - Tadić - Vlahović, Mitrović

12.30 - KAKO SMO IGRALI SA SLOVENCIMA: Samo smo četiri puta kao Srbija odmerili snage

12.27 - Imajući u vidu da je Srbija poražena u prvom meču od Engleske (0:1), a Slovenija odigrala nerešeno sa Danskom (1:1), ova utakmica može da dobije i opis "biti ili ne biti" za srpsku selekciju, jer bi je eventualni novi neuspeh gotovo izvesno udaljio od prva dva mesta, a u domenu teorije ostavio plasman u nokaut fazu kao trećeplasirane ekipe iz grupe C, za šta bi onda isključivo odgovarao trijumf "orlova" nad Dancima, mada bez garancija da će i on biti dovoljan, jer će se samo četiri od šet trećeplasiranih ekipa naći u osmini finala.

12.25 - Pred ovaj meč, na Marijenplacu su se okupile hiljade pristalica "orlova", i to u sjajnoj atmosferi. Pogledajte i sami:

 

Kada opet igra Srbija

Fudbalska reprezentacija Srbije će, poput druge utakmice na ovom šampionatu, i treću igrati na Minhenskoj areni: u utorak, 25. juna, od 21 će odmeriti snage sa Danskom, a tada će se igrati i meč Engleska - Slovenija, kako bi se u istim trenucima završilo takmičenje u grupi C. Iz nje sigurno dalje idu dve najbolje ekipe, a možda i trećeplasirana, ako bude među četiri najuspešnije takve, od šest ukupno.

Ako vas Evropsko prvenstvo u fudbalu zanima, pratite šampionat svakodnevno na posebnoj stranici portala "Novosti" posvećnoj EURO 2024. Jer već sada tu vas očekuje obilje zanimljivog, ali i važnog materijala.

Bonus video: Ovo su deca skandirala Bugarima na meču Srbija - Bugarska u Leskovcu

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (54)

SUTRA JE VIDOVDAN: Ima brojne običaje, a evo šta bi devojke trebalo da urade veče uoči praznika