SLOVENCI SLOŽNI I KOMPAKTNI: Oblak i Šeško nose "zmajčeke"

Od specijalnog izveštača "Novosti" iz Nemačke - Zoran Ćorović

20. 06. 2024. u 07:00

MNOGO puta su nas opekli da bismo ih na bilo koji način potcenili, pogrdno nazivali "skijašima". Fudbalska reprezentacija Slovenije, sa kojom se sutra (15.00) sastajemo u najvažnijem meču Evropskog prvenstva, nema mnogo poznatih imena u svom sastavu. Zato je jaka kao ekipa, u šta se uverila Danska, papirni favorit u prvom kolu. Skandinavci su tu svoju ulogu bacili u koš, iako su odlično znali „zmajčeke“, pošto su sa njima bili i u kvalifikacijama. Dancima nije vredelo ni to što su poveli golom iskusnog Kristijana Eriksena. U drugom poluvremenu "zmajčeki" su ih nadigrali, stisnuli i izjednačili preko Erika Janže (30), defanzivca šestoplasirane poljske ekipe Gornjika iz Zabrže.

СЛОВЕНЦИ СЛОЖНИ И КОМПАКТНИ: Облак и Шешко носе змајчеке

FOTO: Tanjug/AP

Samo bolji poznavaoci fudbala znali su za taj podatak, slična situacija je i sa većinom njegovih saigrača iz reprezentacije. Dobro se zna da Slovenci imaju samo dvojicu igrača ekstra klase – Jana Oblaka (31), golmana madridskog Atletika, i Benjamina Šeška (21), centarfora Lajpciga.

Šeško je bio lokomotiva koja je najviše povukla ka Nemačkoj, kao prvi strelac u kvalifikacijama sa pet golova, dok je Jan Oblak svojim dugačkim rukama stavio rampu na gol i na četiri meča nije primio gol.

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

Benjamin Šeško/FOTO: Tanjug/AP

I dok Srbija ima 12 igrača iz pet najjačih evropskih liga, Slovenci ih imaju samo četiri. Pored Oblaka i Šeška tu je još samo dvojac iz italijanskog Udinezea Jaka Bijol i Sandi Lovrić, rezerva protiv Danaca.

U veznom redu su dominantni Timi Maks Elšnik iz Olimpije i Adam Gnezda Čerin (Panatinaikos), glavnog pakera kao što je kod nas Dušan Tadić.

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

Čvrst defanzivni blok čini četvorka Erik Janža, Jaka Bijol, Žan Karničnik (izuzetno ofanzivni levi bek) i Miha Blažić, te bi pomenuti kvartet trebalo da čini branu pred golom Jana Oblaka. Mnogi su se začuduli što je u reprezentaciju vraćen veteran po godinama Josip Iličić (37), koji je prošle sezone nastupao za Maribor. Šešku će u napadu pomagati Andraž Šporar, takođe iz Panatinaikosa.

To što su Slovenci disciplinovani, dobro organizovani i veoma uporni, najveća je zasluga njihovog selektora Matjaža Keka. Ovo mu je drugi mandat, prvi put je odveo Slovence na SP 2010. u Južnoj Africi. Kek je bio na klupi i kada su nam Slovenci pomrsili račune i u kvalifikacijama za EP 2012. uzeli su nam četiri boda. Bilo bi stvarno previše da nam i sada napravi neku zvrčku, jer je po svim parametrima Srbija kvalitetnija reprezentacija. Još uvek, samo na papiru.

Bolji smo za 24 mesta

REPREZENTACIJA Slovenije nalazi se tek na 57. mestu FIFA rang-liste, dok je Srbija 33. Baš kao i mi, Slovenci će ovog leta u Nemačkoj prvi put igrati na Evropskom prvenstvu još od 2000. godine. I tada smo bili zajedno u grupi, odigrali smo meč za nezaborav (3:3), samo što smo mi prošli dalje a oni ne. Neka tako bude i sada.

BONUS VIDEO: Dragan Stojković Piksi izašao na trening Srbije nakon meča sa Engleskom

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PLJUVANJE, PA KAO KAJANJE: Albanski reprezentativac se pere nakon vređanja Srba na EURO 2024