KAKVA UTAKMICA NA EURO 2024: Portugal pobedio Češku posle neverovatnog preokreta (FOTO/VIDEO)

Часлав Вуковић
Časlav Vuković

18. 06. 2024. u 22:54

PORTUGAL je pobedom počeo Evropskom prvenstvo, pošto je u 1. kolu grupe F u Lajpcigu pobedio Češku posle neverovatnog preokreta sa 2:1.

КАКВА УТАКМИЦА НА ЕУРО 2024: Португал победио Чешку после невероватног преокрета (ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

Poseban je ovo bio dan za Kristijana Ronalda. On je ispisao istoriju evropskih prvenstva, a fudbaler Al Nasra i Pepe su postali najstariji duo koji je zaigrao zajedno na jednoj utakmici kontinentalnog takmičenja. Prvi ima 39 godina i 114 dana, a drugi 41 godinu i 113 dana.

Dominirao je tim Roberta Martineza u prvom poluremenu. Imao je dve sjajne prilike upravo preko jednog od najboljih igrača svih vremena, ali je u oba navrata fantastično intervenisao Jindrih Stanek.

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

Da je Portugal bio bolji rival pokazuje i činjenica da je izveo čak osam kornera u prvih 45 minuta, no nijednom nije bilo pretnje po Čehe nakon udaraca iz ugla. Osim toga posed lopte bio je 70-30%, broj udaraca ka golu 10:1. Sve ovo nije bilo dovoljno da se zatreže mreža golmana praške Slavije.

Takođe, interesantno kada je ova utakmica u pitanju je to da je prva na EURO 2024 u kojoj nije viđen nijedan gol u prvom poluvremenu.

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

Nije se slika promenila ni  u nastavku susreta. Pretežno se igralo ispred gola Češke, ali Portugal bedem rivala nije uspeo da probije. I kada je tako kazna obično stigne. Tako je bilo i sada.

Igrao se 62. minut kada je "selesao" šokiran. Lukas Provod je dobio loptu od Coufala i šutirao je sjajno iz prve sa nekih 20 metara i tu nije mogao ništa da uradi Kosta.

Ipak, trglo je to Portugalce koji nisu dugo čekali na izjednačenje. U 70. minutu je Robin Hranač zatresao sopstvenu mrežu. Glavom je loptu spustio Nuno Mendeš, odbio ju je Stanek, ali pogodio je svog saigrača i lopta se odbila u mrežu.

Tim Roberta Martineza je krenuo po sva tri boda. Uspeo je Portugal da postigne gol u 87. minutu preko Dioga Žote, ali je on poništen zbog ofsajda u kom se našao Kristijano Ronaldo.

Kakve promene je napravio selektor "selesaa". Na teren je poslao Franciska Konsisaa i Neta koji su mu vratili pogotkom i asistencijom u drugom minutu nadoknade. Probio je Neto po levoj strani, poslao loptu pred gol rivala, tamo je loše reagovao ispostaviće se tragičar Hranač, a na pravom mestu je bio fudbaler Porta i zatresao je mrežu Čeha.

Posle prvog kola Portugal i Turska imaju po tri boda, dok su Češka i Gruzija bez bodova u grupi F.

Portugal - Češka 2:1 (0:0)

Stadion: "Red Bul Arena". Gledalaca: oko 37.000. Sudija: Marko Gvida (Italija). Strelci: Hranač 69 ag, Konsisao 92. (Portugal) - Provod 62 (Češka).

Portugal (3-5-2): Kosta - Dalo (od 63. Inasio, Pepe, Dijas - Kanselo (od 90. Semedo), Silva, Fernandeš, Vitinja (od 90. Konsisao), Mendes (od 90. Neto) - Ronaldo, Leao (od 63. Žota).

Češka (3-5-2): Stanek - Holeš (od 93. Čori), Hranač, Krejči - Coufal, Šulc (od 79. Sevčik), Souček, Provod (od 79. Barak), Doudera - Kuhta (od 60. Lingr), Šik (od 60. Hitil).

 

Drugo poluvreeme: Portugal - Češka 2:1

90+5' - Kraj utakmice!

90+2' - SAD VODI PORTUGAL! Kakvu promenu je napravio Roberto Martinez. Francisko Konsisao je ušao na teren i po svemu sudeći postaće heroj "selesaa". Neto je probio po levoj strani, loše je reagovao Hranač i do lopte je stigao fudbaler Porta kome nije bilo teško da matira Staneka.

86' - Portugal je postigao gol, ali je on poništen zbog ofsajda u kom se našao Kristijano Ronaldo. Njegov udarac je završio na stativi, Diogo Žota je natrčao na odbitak i poslao je iza leđa Staneka, no on nije priznat.

82' - Opasan napad Čeha. Dijas je najpre izblokirao Hitila, a potom je u nastavku akcije pored gola šutirao Souček.

78' - Vitinja je oprobao udarac iz velike daljine, no ponovo je Stanek bio na visini zadatka i sprečio je rivala da povede.

70' - PORTUGAL POSTIŽE GOL! Igra odličan meč Hranač, ali nije imao sreće jer je zatresao sopstvenu mrežu. Centirao je Vitinja, glavom loptu udario Mendes, potom ju je odbio Stanek, ali pogodio je svog saigrača i lopta se odbila u mrežu.

62' - ČEŠKA VODI! Tako to biva u fudbalu. Prvi put su Česi u drugom poluvremenu prešli na polovinu rivala i postigli su gol. Lukas Provod je dobio loptu od Coufala i šutirao je sjajno iz prve sa nekih 20 metara i tu nije mogao ništa da uradi Kosta.

RADOST Fudbaleri Češke/FOTO: Tanjug/AP

60' - Kakva utakmica u Lajpcigu. Portugal napada, Češka ne pomišlja da pređe na polovinu protivnika, a "selesao" ne uspeva da probije bedem.

57' - Patrik Šik je prvi fudbaler Češke koji je dobio žuti karton. Portugal će u opasnoj zoni izvesti slobodan udarac. Udaljenost od gola je 24 metra. Tukao je Ronaldo, ali išlo je to pravo u Staneka kome nije bilo teško da interveniše.

56' - Ubacio je tim Roberta Martineza u veću brzinu u ovim trenucima. Česi su uspeli da se obrane pred naletom protivnika.

Vitinja/FOTO: Tanjug/AP

48' - Još jedan korner izveo je Portugal i kao i svaki prethodni put i sada nije bilo nikakve opasnosti po Čehe.

46' - Počelo je drugo poluvreme. Sada je Češka ta koja je imala prvi napad. Na drugoj strani udarac je oprobao Dalo, no lopta je završila preko gola Staneka.

Prvo poluvreme: Portugal - Češka 0:0

45+1' - Kraj prvog poluvremena. Inače, ovo je prva utakmica na ovom šampionatu Evrope da nije postignut makar jedan gol u prvom poluvremenu.

45' - Još jednom je Stanek sprečio Ronalda da se upiše u strelce. Šutirao je 39-godišnjak iz okreta, no golman Češke je bio dobro postavljen i odlično je intervenisao.

39' - Pokušao je Rafael Leao da prevari sudiju Marka Gvidu. Pao je u kaznenom prostoru rivala ne bi li dobio penal. Ipak, Italijan je video da je fudbaler Milana simulirao i pokazao mu je žuti karton.

Rafael Leao/FOTO: Tanjug/AP

34' - Veliki je majstor Ronalod. Petom je gurnuo loptu u prostor za Vitinju, no njegov pokušaj je u poslednji čas osujetio jedan igrač Češke i izbio je loptu u korner iz kojeg se ništa vredno pomena nije desilo.

32' - Kakva prilika za Porugal. Sjajan pas poslao je Fernandeš za Ronalda, ali Stanek je sjajno reagovao i odbrani udarac fudbalera Al Nasra. Potom je u nastavku akcije zaustavio i udarac Vitinje iz daljine.

26' - Ređaju se opasni napadi. Sada je Bruno Fernandeš poslao oštar centaršut, zamalo je kratak ostao Leao pa je ostalo 0:0.

23' - Već četiri kornera je izveo Portugal. Ipak, nijedno nakon udaraca iz ugla nisu zapretili protivniku.

19' - Napada Portugal i pokušava što pre da dođe do vođstva. Za sada nema prave pretnje za Staneka, ali stežu obruč oko njegovog gola izabranici Roberta Martineza.

8' - Kristijano Ronaldo uputio je prvi šut na meču. Pokušao je glavom nakon centaršuta Leaa, no nije to uradio onako kako je želeo i lopta je otišla pored gola.

Kristijano Ronaldo/FOTO: Tanjug/AP

4' - Prvi opasniji napad imali su Česi. Ipak, udarac jednog igrača ove reprezentacije izblokirao je Dijas, pa nije bilo opasnosti po gol Koste.

1' - Počela je poslednja utakmica prvog kola Evropsko prvenstva. Sa centra su prvi krenuli fudbaleri Portugala.

Sastavi:

Portugal (3-5-2): Kosta - Dalo, Pepe, Dijas - Kanselo, Silva, Fernandeš, Vitinja, Mendes - Ronaldo, Leao.

Češka (3-5-2): Stanek - Holeš, Hranec, Krejči - Coufal, Šulc, Souček, Provod, Doudera - Kuhta, Šik.

Uoči meča:

Česi su u Nemačku došli u sjajnoj formi. Ova selekcija je ako se računaju i prijateljske utakice ostvarila učinak od šest pobeda i samo jednog remija u poslednjih sedam duela.

Sa druge strane, Portugal je protutnjao kroz kvalifikacije. Izrabnici Roberta Martineza su osvojili maksimalnih 30 bodova, uz neverovatnu gol-razliku 36:2. Nije ova reprezentacija bez razloga svrtstana među favorite za osvajanje prvenstva Evrope.

Ova dva nacionlna tima su se poslednji put sastali 2022. godine u Ligi nacija. Tada su Kristijano Rolando i drugovi ostvarili dva trijumfa od 2:0 i 4:0.

Upravo će fudbaler Al Nasra posebno pamtiti ovaj dan. On će nastupiti na šestom Evropskom prvenstvu što još niko nije uradio. Igrao je na kontinentalnim takmičenjima 2004, 2008, 2012, 2016. i 2020. godine i nastupio je na 25 utakmica, uz 14 golova i devet asistencija.

Podsetimo, u prvoj utakmici grupe F snage su odmerile Turska i Gruzija.

BONUS VIDEO: Dragan Stojković Piksi izašao na trening Srbije nakon meča sa Engleskom

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

HTEO SAM DA VEŽEM PERTLU...: Milan Marić ispričao anegdotu iz perioda kada je imao 30 kilograma viška