SPEKTAKL POSLE NEVIĐENOG HAOSA: Postignuta dva najlepša gola na EURO 2024, Turska i Gruzija priredile šou! (VIDEO)

Novosti online

18. 06. 2024. u 19:57 >> 20:00

Turska i Gruzija su upriličili odličnu fudbalsku predstavu na Evropskom prvenstvu u fudbalu, i to posle velikog haosa: najpre se desila ozbiljna provala oblaka, potom i dosad najveća tuča navijača na EURO 2024, i to na tribinama u Dortmundu, a onda je usledio spektakularan meč. Na kraju, uz dva fantastična gola od pet postignutih (a četiri priznata), Turska je pobedila Gruziju sa 3:1.

СПЕКТАКЛ ПОСЛЕ НЕВИЂЕНОГ ХАОСА: Постигнута два најлепша гола на ЕУРО 2024, Турска и Грузија приредиле шоу! (ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

O strašnim vremenskim (ne)prilikama i strašnim navijačkim tučama - "Novosti" su vas izvestile u trenucima kada su se ti događaji dešavali (možete fotografije i video-snimke videti na kraju ovog izveštaja), a kada je na red došao fudbal, malo je trebalo da jedan "običan meč" preraste u fantastičan.

Najpre je Turska dominirala. I to toliko, da je u prvoj polovini uvodnog poluvremena imala loptu u svom posedu čak u 70% situacija. A onda, prvo remek-delo.

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

U 25. minutu čopta se, posle pokušaja Turaka da centaršut bude opasnost, odbila van kaznenog prostora, a odande ju je Mert Muldur, na opšte zaprepaštenje, volej udarcem poslao neodbranjivo u mrežu (VIDEO).

Ova priča bi se, verovatno, po Gruziju završila samo minut kasnije, da pogotku Jildiza nije prethodila ofsajd pozicija "za vrh nožnog prsta", kako je to otkrio VAR, a to kao da je "uljuljkalo" Turke. U stilu "Mi sad možemo da damo gol kad god hoćemo", povukli su se i čekali svoju šansu, a Gruzijcima je samo to trebalo.

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

Nedugo posle nekoliko dobrih poteza njihovog najboljeg igrača, Hviče Kvarchelije, kog su Turci često udvajali, Gruzija je izjednačila.

Igrao se 32. minut kad je Mikautadze postao strelac: dobio je loptu s desnog krila, šutirao "iz prve" i to u bliži ugao, a iako je golman Turske, Gunok, bio gde treba, lopta je prošla između njegove ruke i stative. Da je probao nogom da odbrani, vrlo je moguće da bi to uspeo, ali mnoge čuvare mreže uče da to ne rade...

Usledile su potom brojne odlične akcije i brojne šanse na obe strane, podjednako je bilo uzbudljivo na obe strane i pored velike razlike u vrednosti ekipa (Turska - 324,1 miliona evra po Transfermarktu, Gruzija 160,1), ali sve to je u 66. minutu zasenio "klinac" iz Real Madrida. "Turski Lionel Mesi", kako ga zovu mnogi strani mediji.

Arda Guler se na levoj strani terena domogao lopte, napravio nekoliko koraka, pa sa oko 25 metara uputio sjajan udarac u dalji gornji ugao mreže Gruzije (VIDEO). I pogodio, na opšte oduševljenje više desetine hiljada turskih navijača na "Vestfalenu".

Arda Guler slavi fantastično postignut gol za Tursku protiv Gruzije na EURO 2024 / FOTO: Tanjug/AP

Gruzija je odmah zatim izvela sjajnu akciju, Kočorašvili ju je završio pogađanjem prečke, da bi i završnica bila veoma uzbudljiva. Možda i najuzbudljiviji deo meča.

Šanse su se ređale pred oba gola, a činilo se najpre da će mreža Turske da se sigurno trese u sudijskoj nadoknadi vremena. Prvo, kada je Mikautadze šutirao sa sedam metara, a loptu poslao u gol-aut, a onda kada je Kvarchelija pogodio stativu iz slobodnog udarca (VIDEO). I, dok je gruzijski golman, Mamardvašvili, nalazio u suparničkom kaznenom prostoru, želeći da pomogne ekipi u situaciji "sve ili ništa", desio se kontranapad Turske koji je Akturkoglu završio pogodkom za konačnih 3:1 (VIDEO).

Turska je tako "otvorila" EURO 2024 pobedom, veoma važnom pred meč sa Portugalom, a Gruzija će svoj prvi bod ili bodove morati da potraži protiv Slovaka. Ipak, imajući u vidu šta su autsajderi prikazali, imaju čemu da se nadaju na ovom šampionatu.

Kraj! Turska - Gruzija 3:1

90'+7 - Gol! Gruzijski golman je otišao da pomogne napadačima, ostavio je mrežu nečuvanu, a to je iskoristio Akturkoglu!

90'+6 - Stativa! Kvarchelija je šutirao iz slobodnog udarca kada su svi očekivali centaršut, nestvarna dešavanja u Dortmundu! Potom šut njegovog saigrača, Turci blokiraju, biće korner. Potom još jedan...

90+3 - Kakva šansa za Gruziju! Mikautadze sa sedam metara promašuje metu. Umalo se sudario sa saigračem, to je verovatno i presudilo. Auh, kakva prilika...

90' - Čalhanoglu izlazi, menja ga Salih Ozčan, koji i igra na Vestfalenu, kao član Borusije Dortmund, menja ga u ekipi Turske. Još šest minuta sudijske nadoknade vremena...

Ovako je izgledalo slavlje Gruzijaca posle prvog gola, da li će dati i drugi Turcima? FOTO: Tanjug/AP

86' - Sjajno igraju i jedni i drugi. Turci, koji vode, ne žele da se time zadovolje. Napadaju, žele još jedan pogodak (jer gol-razlika može da odluči o konačnom poretku),  Mamardvašvili svojom novom sjajnom odbranom ih u tome sprečava... ali, šta tek reći za gruzijske igrače, kojima je gol neophodan? I oni daju sve od sebe da još jednom neko od njih bude strelac, žele senzaciju, što bi remi svakako bio.

80' - Kvarcheliha pokušava da makazicama izjednači. Kakav bi to gol bio, za istoriju, ali... debitanti i dalje gube. Turcima je ovo, inače, šesto učešće.

75' - Odlična je ovo utakmica, sve bolja, po sve jačoj kiši. Prete jedni, pa sada drugi...

70' - Prečka! Kočorašvili je pogodio okvir turskog gola! Odigrao je dupli pas sa Mikautadzeom, prevario i svog čuvara, probao da lobuje golmana Turske i - prečka ga je sprečila da izjednači.

67' - Nova fantastična akcija Turske, potpuno je nadigrana bila Gruzija u tranziciji, no jedno previše vraćeno unazad dodavanje - skupo je koštalo ekipu koja je bila pred golom rivala.

67' - Evo kako je Arda Guler dao gol za Tursku protiv Gruzije (VIDEO)

66' - Na levoj strani terena se domogao lopte 19-godišnji Arda Guler, napravio nekoliko koraka, pa sa oko 25 metara uputio sjajan udarac u dalji gornji ugao mreže Gruzije. Auh, kakvi su ovo danas pogoci u Dortmundu...

65' - Gooool! Sjajan gol, Arda Guler, Turska vodi sa 2:1!

63' - Sada šansa za Gruziju! Po sve jačem pljusku, Kvarachelija je uklizao posle centaršuta s leve strane, zahvatio loptu, a poslao je malo pokraj mete! Kakav meč..

60' - Šut Čalhanoglua iz slobodnjaka... lopta je letela 126 kilometara na sat, golman Gruzije jedva sačuvao mrežu!

58' - Napad za napadom Turske. Ponovo je Montelina ekipa preuzela inicijativu. A ima gromoglasnu podršku s tribina "Vestfalena", bar dve trećine prisutnih su turski navijači.

52' - Šansa za Gruziju! Kvarachelija je prošao po levoj strani, poslao loptu po zemlji ka strelcu izjednačujućeg gola, Mikautadzeu, ovaj se okrenuo oko svoje ose, šutirao, a u poslednji čas, jer je bio na nekoliko metara od mete, bio izblokiran!

49' - Napadaju Turci kao i na početku meča, vrlo agilno, ali Gruzija se ovoga puta ne da tako lako. Odmah je "pokazala zube". (Što Turke malo i nervira, pa pribegavaju i nesportskim udarcima, kao što je strelac spektakularnog gola Muldur sada uradio, udarivši po nogama "Kvaradonu" iz Gruzije).

46' - Počelo je drugo poluvreme!

Kraj poluvremena. Vrlo burnog! I uvod je bio takav, sa onom nestvarnom provalom oblaka, i sa onim silnim tučama navijača, a onda golovi, tri postignuta, dva priznata, tu je bilo i jedno pogađanje stative... Nema šta, biće vrlo zanimljivo i u nastavku.

40' - Mnogo je sada otvorenija utakmica, obe ekipe igraju "spuštenih gardova" kada su videle da mogu da daju gol. Turci su, istini za volju, od početka bili ofanzivni, ali su se onda naprasn povukli posle vođstva, pa se "probudili" posle kapituliranja njihovog golmana...

35' - Nova velika šansa za Gruziju! Opet Mikautadze! Ovoga puta je probao volej, a samo za malo je promašio metu. Podsetimo, volej koji je izveo Turčin Muldur je, bez ikakve sumnje, najlepši gol dosadašnjeg toga EURO 2024.

33'  - Turčin Bardakči je prvi igrač sa žutim kartonom.

Radost Georgea Mikautadzea posle gola za Gruziju protiv Turske na EURO 2024 / FOTO: Tanjug/AP

33' - Ovako je George Mikautadze dao gol za Gruziju protiv Turske (VIDEO)

32' - Mikautadze je strelac, dobio je loptu s desnog krila, šutirao "iz prve" i to u bliži ugao, a iako je golman Turske, Gunok, bio gde treba, lopta je prošla između njegove ruke i stative.

32' - Gooool! Gruzija je izjednačila!

30' - Gruzija se "probudila". Posle dvaput zatresene mreže (a jednog priznatog gola Turske), krenula je daleko hrabrije.

28' - Evo kako je Jildiz zatresao mrežu Gruzije, pa mu je gol poništen (VIDEO)

27' - Novi gol! Jildiz, 2:0 za Turke! Ipak, ne, poništen je pogodak, ofsajd je bio!

Fudbaleri Turske slave fantastičan pogodak Merta Muldura protiv Gruzije / FOTO: Tanjug/AP

26' - Lopta se, posle pokušaja Turaka da centaršut bude opasnost, odbila van kaznenoog prostora, a tamo ju je Muldur volej udarcem poslao neodbranjivo u mrežu! (VIDEO)

25' - Goooool! Turska vodi! Golčina, to je reč kojom se opisuje ono što je uradio Mert Muldur!

24' - U prvoj polovini prvog poluvremena Turska je imala loptu u svom posedu čak u 70% situacija, a sa 7-2 vodi u šutevima. Međutim, u udarcima u okvir gola je nerešeno, 1:1.

22' - Novi pokušaj Turaka da postignu gol s ditance, novi dobar blok gruzijskih fudbalera, ovoga puta kapitena, Kašije.

18' - Gruzijci pokušavaju da nešto duže, makar na svojoj polovini, drže loptu u svom posedu posle potpune dominacije njihovih rivala. Ali, odličan je presing Turske...

15' - Na tribinama, među turskim navijačima, prisutni su i šalovi sa palestinskom zastavom:

14' - Jildiz, turski napadač, preti udarcem s leve strane. Na pravom mestu je golman Gruzije Mamardašvili.

11' - Šansa za Gruziju! Lopta je promenila putanju posle šuta s distance, no golman Gunak, iako na "pogrešnoj nozi", uspeva da se baci u desno i spasi mrežu.

10' - Stativa! Ajhan je opet u centru pažnje, šutirao je sa 20-ak metara, pogodio okvir gola, posle čega se lopta odbila maltene paralelno sa gol-aut linijom i otišla skroz na drugu stranu terena. Potpuno su sabijeni u svoj kazneni prostor Gruzijci, za sada.

9' - Od starta meča, Turci su u konstantnom pritisku ka golu rivala. Izborili su i drugi korner, isti su i bili akteri, Čalahnoglu centrira, Ajhan pokušava glavom, da bi ovog puta lopta otišla pokraj bliže, leve stative, van igrališta.

Navijači Gruzije / FOTO: Tanjug/AP

6' - Prva šansa na meču! Čalhanoglu je odlično centrirao s leve strane iz kornera, Ajhan glavom zahvatio loptu, a onda je otišla mimo gruzijskog gola.

3' - Već drugo dugačko dodavanje "po sredini" za centralnog napadača Turske. Zanimljiva strategija...

2' - Turci su probali da, posle pokušaja s leve, pa s desne strane, lobom hteli da uposle Jildiza. Zanimljiv pokušaj, ne i uspešan.

1' - Utakmica je (na opštu radost, ipak) počela!

17.57 - Vili Sanjol, nekadašnji reprezentativac Francuske, vodi sa klupe debitanta, Gruziju, a selektor Turske je bivši italijanski golgeter, Vinćenco Montela. Oni su bili zvezde na terenu u svoje vreme, a sada su tu "neki novi klinci". Recimo, krila Turske su momci iz Reala i Juventusa, Jildiz i Guler, a krilni napadač Gruzije je zvezda Serije A, "Kvaradona" iz Napolija, Hviča Kvarachelija.

17.54 - Fudbaleri izlaze na teren. Vreme se primirilo, a i navijači (doduše, tek kada su došli specijalci...)

Nemačka policija razdvaja turske i gruzijske navijače posle velike tuče / FOTO: Tanjug/AP

17.44 - Usled svih ovih dešavanja, fudbal je bio u drugom planu, a red je da bude u prvom. Današnje startne postave izgledaju ovako. Turska (4-2-3-1) Gunak - Muldur, Akajdin, Bardakči, Kadioglu - Ajhan, Čalhanoglu - Guler, Kokču, Jildiz - Jilmaz. Gruzija (5-3-2) Mamaradšvili - Kakabadze, Kvirkvelija, Kašia, Dvali, Citaišvili - Kočorašvili, Mekvabišvili, Čakvetadze - Mikuatadze, Kvarachelija

17.33 - Uznemirujuće scene!

Imajući u vidu da su tokom sukoba turskih i gruzijskih navijača zabeležene uznemirujuće scene, te da smo ih, uz foto-galerije pravog "potopa" koji je zadesio stadion u Dortmundu, prikazali u nastavku ovog bloga...

... molimo sve kojima bi gledanje uznemirujućeg sadržaja moglo da dovede do pogoršanja zdravstvenog stanja, kao i sve maloletne osobe, da ne otvaraju te multimedijalne sadržaje na svojim uređajima.

Ponavljamo, policija je zavela red i, za sada, izgleda da će se utakmica igrati.

Slede pomenuti snimci za koje, još jednom, upozoravamo da sadrže scene nasilja.

....

...

..

.

17.33 - Izbliza, početak tuče izgledao je ovako:

17.30 - Drugi incident, isto na stadionu u Dortmundu, između turskih i gruzijskih navijača:

17.27 - Video zapis početka nereda napravljen sa same tribine:

17.24 - Pored snimaka koje smo vam prikazali, evo i nekoliko fotografija velikih incidenata posle probijanja gruzijskih navijača ka Turcima, te dolaska specijalaca:

17.10 - Evo i foto-galerije prvog od dva ogromna problema za organizatore, strašne provale oblaka koja se desila u Dortmundu, posle čega su i počeli neredi:

17.06 - Specijalne snage policije uspele su da uspostave red!

17.02 - U tuči se koristi sve što navijačima dođe pod ruku, lete razni predmeti, a oni u prvim redovima se sukobljavaju i šakama i nogama...

16.58 - Zatim su gruzijski navijači probili zaštitne ograde na stadionu i sukobili se sa Turcima. A ti neredi su u toku:

16.57 - Potom je kiša još jače počela da pada, da su se u uglovima terena stvorile prilično velike bare, ali, to je samo bio početak problema.

16.56 - Najpre je sve počelo kada je krov stadiona Borusije u Dortmundu počeo da prilično prokišnjava, kao nedavno "Old traford", dom fudbalera Mančester junajteda:

16.55 - Utakmica možda bude otkazana, u toku su neredi na stadionu, tuku se navijači!

Uoči meča

Gruzija u istorijskom, debitantskom nastupu igra sa Turskom u Dortmundu, u koji se sjatilo na desetine hiljada turskih iseljenika iz svih krajeva Nemačke i Evrope. O tome samo delimično svedoče i fotografije koje su pred vama, sa polaska Turaka na stadion Borusije:

Možda Gruzijci jesu autsajderi kada se uzmu u obzir dosadašnja prvenstva Evrope i snaga šampionata dve zemlje, ali... sa čudesnim asom Napolija Hvičom Kvarachelijom, golmanom Valensije Georgijem Mamardašvilijem mogu da iznenade ne mali broj rivala.

Turska, sa druge strane, posle ogromnih ulaganja u tamošnji fudbal i dovođenja brojnih stranih asova (pa i kapitena Srbije, Dušana Tadića) želi da značajno "popravi sliku" o sebi - nije se proslavila na prethodnom šampionatu, izgubila je sva tri susreta uz gol-razliku 1:8.

Pištaljka je ovoga poverena "gostu" -  argentinskom arbitru Fakundu Telju.

---

Ako vas Evropsko prvenstvo u fudbalu zanima, sve ono najvažnije i najzanimljivije sa njega - pratite na posebnoj stranici protala "Novosti" posvećnoj EURO 2024.

Bonus video: TUČA NAVIJAČA NA EURO 2024: Albanci napali srpske navijače, ali kada se čulo "Juriš!" - nisu se dobro proveli

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (3)

O OVOME SE NE PRIČA: Rođak Luke Modrića bio major u Krajini - Jovo svedočio u Hagu protiv Gotovine (FOTO)