ISTI DATUM, ISTI STADION... Gelzenkirhen, stradanje srpskog fudbala i bruka koje se još stidimo

Novosti online

12. 06. 2024. u 12:00

DAN kada je Petko postao "šestko". Srbija i Crna Gora su otišli na Svetsko prvenstvo u Nemačku 2006. godine sa epitetom najbolje odbrane u kvalifikacijama, a tamo...

ИСТИ ДАТУМ, ИСТИ СТАДИОН... Гелзенкирхен, страдање српског фудбала и брука које се још стидимо

Foto: Profimedia

Posle minimalnog poraza od Holandije na otvaranju, naš nacionalni tim predvođen Ilijom Petkovićem izašao je na megdan Argentini.

Bio je isto 16. jun, zamislite kao i sada kada igramo pritiv Engleske, ali 18 godina ranije. I da sličnost bude potpuna, čak smo igrali i na istom stadionu u Gelzenkirhenu koji se tada zvao Auf Šalke arena.

Latino genijalci Roman Rikelme, Maksi Rodrigez, Esteban Kambijaso, Ernan Krespo i "neki tamo" Lionel Mesi – očitali su čas fudbala slavivši sa 6:0, a taj rezultat već 18 godina kao duh prošlosti progoni reprezentaciju Srbije, koja je tada sa sobom imala i Crnu Goru. 

Najveća sramota koju smo doživeli na velikim takmičenjima i nadamo se da je sada svaka sličnost slučajna i da će novi Piksijevi "orlovi" stadion najvećeg stradanja pretvoriti u teren sreće i da ćemo baš iz tog crnog Gelzenkirhena promeniti istoriju srpskog fudbala.

Ni ovi Englezi sada nisu ništa lošiji od tih Argentinaca. Foden, Saka, Belingem, Kejn uteruju strah u kosti svakom rivalu, pa i Srbiji. Ali... Piksi, mađioničar sa loptom, spremio je i te kako meč, otkrio vrline i mane Engleza, pa ćemo ovu junsku noć 2024. godine u Gelzenkirhenu više pamtiti nego onu iz 2006. godine. 

Napomenimo i to, Srbija će meč drugog kola grupe C igrati protiv Slovenije 20. juna na "Alijanc areni" u Minhenu, a na istom mestu pet dana kasnije će nam protivnik biti Danska.

Podsećanja radi, Evropsko prvenstvo u Nemačkoj se igra od 14. juna do 14. jula, a plasman u osminu finala obezbediće po dve najbolje ekipe iz svake grupe, kao i još četiri najbolje trećeplasirane selekcije.

Bonus video: Ovo su deca skandirala Bugarima na meču Srbija - Bugarska u Leskovcu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)