PRESTIŽNO PRIZNANJE NEVESINJU: "Dan sira i krompira" u selu Bratač uskoro na svetskoj turističkoj karti

D.Curać

23. 10. 2024. u 06:15

MANIFESTACIJA "Dan sira i krompira", koja je ove godine prvi put održana u selu Bratač kod Nevesinja, dobila je međunarodno priznanje Svetske organizacije "Vorld for travel" za promovisanje novih trendova u turizmu.

ПРЕСТИЖНО ПРИЗНАЊЕ НЕВЕСИЊУ: Дан сира и кромпира у селу Братач ускоро на светској туристичкој карти

Foto SRNA

Ova prestižna nagrada biće objavljena na Samitu turističkih inovacija, koji se održava u Sevilji od 23. do 25. oktobra.

Iako su Bratačani pozvani da prisustvuju svečanosti, zbog kasnog obaveštenja nisu u mogućnosti da otputuju, ali će priznanje stići u selo, koje je već prepoznato kao jedno od najlepših u Bosni i Hercegovini.

Bratač se, zahvaljujući manifestaciji, našao na evropskoj turističkoj karti kao pravi skriveni dragulj Hercegovine. Selo je prepoznato po svom bogatom istorijskom nasleđu, uključujući antičke rimske puteve, srednjovekovni most i tradicionalne igre poznate kao Nevesinjska olimpijada.

Takmičenje u pripremanju jela

TAKMIČARSKI program, kao deo manifestacije, okupio je učesnike koji su pripremali tradicionalna jela na bazi sira i krompira. Prema oceni komisije najbolja je bila Branislavka Đogović Radović, koja je osvojila prvu nagradu za kreativni pristup tradicionalnim receptima. Druga nagrada pripala je Udruženju proizvođača gatačkog kajmaka, dok je treća otišla Miroslavu Glogovcu, proizvođaču sira iz meha.

Ove godine, manifestacija "Dan sira i krompira", održana 30. maja kod srednjovekovnog mosta Ovčiji brod, uspešno je promovisala dva najpoznatija proizvoda ovog kraja - sir iz meha i nevesinjski krompir. Nevesinjski krompir, uzgajan na nadmorskoj visini od 900 metara, poznat je po jedinstvenom ukusu i zaštićen je oznakom geografskog porekla. Sir iz meha, proizvod sa vekovima dugom tradicijom, nalazi se na preliminarnoj Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
BAŠTINA SRBIJE PRED MILIONIMA TV GLEDALACA U RUSIJI: Dve emisije za Novu godinu na Prvom kanalu državne televizije u udarnom terminu

BAŠTINA SRBIJE PRED MILIONIMA TV GLEDALACA U RUSIJI: Dve emisije za Novu godinu na Prvom kanalu državne televizije u udarnom terminu

NOVINARI i snimatelji ruske nacionalne televizije "1", krstare ovih lepih oktobarskih dana Srbijom snimajući materijal za dve epizode popularnog dokumantarno-serijskog programa "Život naših ljudi" (ŽIZN SVOIH). Emisija će biti emitovana na Prvom kanalu ruske državne televizije u udarnom terminu za novogodišnje praznike.

22. 10. 2024. u 12:15

Komentari (0)

BESPLATNA APLIKACIJA ZNAM MAJSTORA JE TU! Revolucionarno rešenje za sve vrste popravki