VETAR ČUPAO I LOMIO DRVEĆE, DIZAO CREPOVE: Olujno nevreme praćeno kišom i gradom pričinilo milionsku štetu širom Srpske

D.Curać

02. 07. 2024. u 10:30

OLUJNO nevreme praćeno kišom i gradom pričinilo je milionsku štetu širom Srpske, a najviše u Kozarskoj Dubici, Kostajnici, Prnjavoru i Trebinju, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite.

ВЕТАР ЧУПАО И ЛОМИО ДРВЕЋЕ, ДИЗАО ЦРЕПОВЕ: Олујно невреме праћено кишом и градом причинило милионску штету широм Српске

D. Curać

Jaka kiša i grad, ponegde i veličine teniske loptice, koji su zahvatili delove Kozarske Dubice pričinili su veliku štetu. Led je polupao stakla na objektima, voda je ušla u mnoge domove, uništeni su usevi i seoski putevi, a građani prijavljuju štetu na svojim automobilima, izjavio je načelnik Kozarske Dubice Radenko Reljić.

Dodao je da ovakvo nevreme ne pamte ni najstariji sugrađani i da su dežurne službe na terenu i pokušavaju da saniraju štetu koja se meri stotinama hiljada KM.

- U opštinskom budžetu nema sredstva da bi sva šteta građanima mogla biti nadoknađena, zbog čega očekujemo pomoć republičkih institucija - rekao je Reljić.

I Trebinje je zahvatilo jako nevreme, u vidu pljuskova i olujnog vetra, koji je lomio drveće, dizao crep sa krovova, oštetio automobile. Najjači udari severozapadnog vetra dostizali su 100 kilometara na čas, a samo za dva sata pala su 34 litra kiše, navode iz Meteorološke stanice Trebinje.

Moguć porast vodostaja

UPRAVA zaštite RS upozorava da zbog obilnih padavina u kratkom periodu može doći do intenzivnog porasta vodostaja, a posebni problemi su mogući sa oborinskim vodama i oticanjem vode u urbanim zonama, kao i pojavom bujičnih poplava na manjim vodotocima.

Stariji Trebinjci kažu da se ne sećaju ovakve oluje na području grada.

- Bukvalo je protutanjalo za svega deset minuta. Krenuo sam na balkon da sklonim neke stvari, a prizor je bio stravičan. Smeđi oblaci kretali su se velikom brzinom, vetar je savijao drveće do zemlje i čudo je da je išta ostalo. Veš sa drugih balkona leteo je svuda, a ulice su bile prepune grana i drveća - rekao je Vojo iz Trebinja.

Kako navode u trebinjskoj JU "Ekologija i bezbednost", veliki broj građana prijavilo je štetu.

- Pozivi stižu iz gotovo svih naselja. Ekipe su na terenu, dajemo sve od sebe, uprkos kiši koja ne prestaje, da situaciju što pre saniramo - istakao je Nemanja Sorajić, šef Službe civilne zaštite grada Trebinja.

Povećana opasnost od odrona

USLED nestabilnog vremena i obilnih padavina na većini putnih pravaca u BiH saobraćaj je otežan, a povećana je i opasnost od odrona na deonicima koje vode kroz useke.

U Kostajnici je jaka kiša, sa sitnijim gradom, u kratkom periodu poplavila nekoliko objekata, dok su oborinske vode nanele šljunak na asfaltne kolovoze, a nadležne ekipe su na terenu. Kratko nevreme sa gradom veličine lešnika pogodilo je i Prnjavor, najviše Mesnu zajednicu Kulaši, a lokalne službe su na terenu kako bi otklonile štetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Otkrijte RAJ na plažama Marsa Matruh: Egipatska oaza na obali Sredozemnog mora!