ČUDESNI KIST LENE UGREN: Nakon Meksika, njen mural krasi krajišku lepoticu, a uskoro i Krit

N. LAZUKIĆ

04. 07. 2024. u 07:30

BANjALUČANKA Lena Ugren je sa 25 godina otišla u Ameriku, školovala se i uspela da postane prepoznatljiva po svojim neobičnim muralima u živopisnim bojama koji krase zidove udaljenih destinacija, a sada i njenu rodnu Banjaluku.

ЧУДЕСНИ КИСТ ЛЕНЕ УГРЕН: Након Мексика, њен мурал краси крајишку лепотицу, а ускоро и Крит

Foto: Grad Banjaluka

Dašak svoje umetnosti, Lena Ugren je donela u grad na Vrbasu tokom Festivala uličnih zabavljača "TrotoArt", a posebno joj je drago što ju je tokom procesa rada bodrila i njena baka.

- Ovo je moj prvi mural na javnom gradskom prostoru u Banjaluci i znači mi mnogo iz više razloga. Prvi mural u mom gradu i na neki način sam ostavila mali deo sebe iako ne živim više tu. Moja baka me je gledala kako crtam što je za nju bilo jedno sasvim čudno iskustvo, jer je ona odrasla u vremenu kada je pojam o ženama koje se bave umetnošću još bio tabu - rekla je umetnica za "Novosti".

Kaže da se mnogo toga promenilo u njenom načinu rada, prvenstveno što je početničku nesigurnost pretvorila u hrabrost. Njeni radovi karakteristični su po izraženim bojama i ženskim likovima, po dualnosti ličnosti, a ta inspiracija dolazi iz porodice.

- Stalno radim na svojim veštinama, vezanim za murale, kao i za samostalno vođenje posla. Uvek ima na čemu da se radi i uči, ali sam puno sigurnija u sebe nego pre par godina - ispričala je Lena.

Nedostaje joj rodni grad

IAKO ne živi u Banjaluci već godinama, priznaje da joj fali rodni grad, njeni prijatelji i porodica.

- Trudim se da živim u trenutku, ali toliko toga se izdešava u našim životima. Kad si daleko, imaš osećaj da propustaš sve, ali to je tok života. To je ta dualnost, biti srećna i tužna u isto vreme, jer opet gradim svoj život u SAD sa svojim partnerom i prijateljima, a u isto vreme mi nedostaje porodica i prijatelji - kaže ova umetnica.

Trenutno je čini srećnom bilo kakva kombinacija putovanja i slikanja murala.

- Potajno maštam i o većim zidovima, lokacija mi nije toliko bitna, već taj izazov da crtam na nekim velikim površinama. Radujem se oktobru, kada ću provesti dve sedmice na Kritu, u Grčkoj, na jednoj umetničkoj rezidenciji u sklopu koje ću oslikati i mural - otkrila je Lena.

Prvi Lenini radovi krase zidove porodične poslastičarnice u Banjaluci, oslikala je i "Tri šešira" u Čikagu po ugledu na čuvenu beogradsku Skadarliju. Zajedno sa britanskom umetnicom, oslikala je zid u čuvenoj meksičkoj Puebli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
NIJE SAMO KOLENO PROBLEM! Novak Đoković otkrio i ovo na Vimbldonu!