NOVAK MI JE UZOR, A ALKARAZA ĆU DA POBEDIM: Dušan Vukosavljević, iz Zvečana, najbolji teniser Srbije u kategoriji od šest do osam godina

D. Zečević

11. 10. 2024. u 12:24

MNOGO mi je žao što zbog godina neću moći da igram na turnirima sa Novakom Đokovićem, ali sam rešio da igram sa Karlosom Alkarazom, koji će, kada budem imao dvadeset godina, imati godina kao Novak sada.

НОВАК МИ ЈЕ УЗОР, А АЛКАРАЗА ЋУ ДА ПОБЕДИМ: Душан Вукосављевић, из Звечана, најбољи тенисер Србије у категорији од шест до осам година

Foto: Privatna arhiva

Ovakvu "matematiku" nam je predočio sedmogodišnji Dušan Vukosavljević, iz Zvečana, zvanično najbolji teniser Srbije u kategoriji od šest do osam godina. Ovaj mališan, koji je nedavno osvojio pobednički pehar na teniskom turniru u Beogradu, jedan u nizu u dosadašnjim takmičenjima, uveren je u svoju "računicu", dok njegovi roditelji, majka Biljana (37) i otac Saša (38), koji pored Dušana imaju i četvorogodišnjeg Tadiju, veruju u sinovu upornost, veru u uspeh.

- Dušan je zaista vredno dete. Posvećen je svemu što radi: u školu je pošao ove godine i dobija samo pohvale, i u tenisu koji trenira četiri puta nedeljno po sat i po - priča za "Novosti" Dušanova majka Biljana, diplomirani socijalni radnik, zaposlena u Centru za socijalni rad u Kosovskoj Mitrovici.

Foto: Privatna arhiva

Dušan na jednom od terena

Od Saše, oca ovog talentovanog tenisera, saznajemo da je Dušan nakratko trenirao fudbal i da ga je na taj sport upisala majka Biljana. Dečak se, međutim, brzo preorijentisao, već posle drugog treninga, rekavši da ga neuporedivo više privlači tenis.

Počeo je da trenira sa nepunih pet godina na terenima koji se nalaze nadomak kuće Vukosavljevića. Od februara, od kada je počeo da se aktivno takmiči na teniskim turnirima širom Srbije, Dušan je osvojio 94 pobede i zabeležio samo šest poraza. U mečevima protiv igrača njegovog uzrasta uvek je pobeđivao, dok je u duelima sa starijom decom uglavnom pobeđivao, uz poneki poraz.

- Dušan je zavoleo tenis gledajući Novaka Đokovića. Poželeo je i njegov reket, pa mu ga je ujak kupio za Novu godinu. Najpre je njime udarao loptice o zid, a potom smo mu napravili mrežu od zida do zida u hodniku gde je, zapravo, počeo sam da igra tenis - priča sa osmehom otac Saša, radnik lokalne samouprave u Zvečanu, trenutno bez posla jer im je zgradu Opštine uzurpirala nelegitimna vlast.

Foto: Privatna arhiva

Dušan Vukosavljević, sa peharom TSS

Na pitanje da li okolnosti i situacija na Kosovu i Metohiji utiču i na Dušanove treninge kao i na odlaske na turnire, Saša ističe da veliku podršku i pomoć dobijaju od Teniskog kluba Zvečan koji im pomaže u prevozu, dok jedan deo troškova, kako kaže, finansiraju sami.

PRIMER DRUGIM DEČACIMA

U TENISKOM klubu u Zvečanu, čiji je rad obnovljen 2022. godine, o Dušanu kažu:

- Uzor je mnogim dečacima. Ima ih pedesetak, a od njih 22 su redovno na treninzima. Dušana pak krasi što je skromno dete i dobar drug, ne voli da se izdvaja od druge dece, što je veoma važno.

- Osim na poslednjem takmičenju u Beogradu, Dušan je do sada učestvovao na dvadesetak turnira: u Kraljevu, Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu..., i svuda je u svojoj kategoriji osvajao prvo mesto. Iz svakog meča je izlazio kao pobednik - ponosan je otac ove naše teniske nade, mališana koji osim dvadesetak medalja sa takmičenja ima i sedam pehara na koje je posebno ponosan.

I dok njegovom sinu teniski stručnjaci predviđaju uspešnu budućnost u tenisu, Saša kaže da je podjednako ponosan što mu je sin dobar đak u školi "Vuk Karadžić" u Zvečanu i što su na Dušana ponosni učiteljica Marina Pantović i čitav razred. Da je Dušan vanserijski talenat smatra i njegov trener iz Zvečana Goran Vasić, koji posebno ističe pohvale na račun dečaka i od drugih trenera na takmičenjima na kojima je učestvovao.

Foto: Privatna arhiva

Sa roditeljima i bratom

- Iako je mali i Tadija ume da se pohvali bratovim uspesima, pa se često njima i on koji za sada voli fudbal hvali zbog Dušana kod drugara - pričaju Biljana i Saša i ponosno podsećaju da je i poreklo najboljeg tenisera sveta svih vremena Novaka Đokovića baš iz njihovog Zvečana, odakle mu je otac Srđan:

- Kao što se mi sada ponosimo Novakom, nadamo se da će se i on jednog dana ponositi našim Dušanom koji je sebi zacrtao svetsku tenisku karijeru. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEODOLJIVA PONUDA ZA EGZOTIČNU DESTINACIJU KOJA ODUZIMA DAH